Wpis z mikrobloga

Posiadam na koncie PLN w XTB akcje notowane na giełdzie amerykanckiej. Jeśli chciałbym je przerzucić na konto w USD to jest taka możliwość? Czy muszę sprzedać, przerzucić tam kasę po przewalutowaniu i odkupić? #gielda
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Goronco: można, ale faktycznie nie warto. Jak od każdej przeniesionej pozycji trzeba zapłacić jakoś 100zl to dziękuję. A mam 4 pozycję akcji w US. To zostawiam a dokupować będę na tym koncie w USD
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl bo jak kupowałem wcześniej, to jeszcze nie było łatwiej opcji na kupowanie za dolary. Teraz aktywnie jeśli coś dopłacam, to na portfel USD i chciałbym po prostu mieć to razem
  • Odpowiedz
@Goronco: Jeśli nie zarabiasz w dolarach to przecież tak samo wymieniasz złotówki na dolary w jakimś walutomacie itp i przelewasz na konto dolarowe w xtb. Chyba że planujesz trzymać latami całymi w dolarach i nie wypłacać.
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl mówiłem o wpływie kursu walut na poziom zwrotu inwestycji w przypadku gdy kupuję za złotówki. Jeśli akcje wzrosną 5%, a dolar spadnie 5%, to nic nie zarobię
  • Odpowiedz
@Goronco: Jeśli zamkniesz pozycje na koncie dolarowym i kasa wraca do obiegu albo dalej leży na xtb to tak ale jak zamykasz pozycje w dolarach i za chwilę i tak chcesz wypłacić na polskie konto w złotówkach to wychodzi na to samo, bo te dolary i tak wymieniasz na złotówki tylko w innym miejscu.
  • Odpowiedz