Wpis z mikrobloga

Mój szef próbował mnie kiedyś przekonać, że mniejsze wynagrodzenie jest dobre bo w razie braku zleceń, firma najpierw zwolni zarabiających więcej.
#pracbaza #cnc #januszebiznesu
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cognjac @k0n0p

Jesli szef=wlasciciel to dziala troche inaczej.

Zawsze najpierw placilem z zysku zobowiazania. Jak cos zostawalo to inwestowalem. Reszta sie zadawalalem na zycie( ͡º ͜ʖ͡º)

I nie bylem zadnym w tym zakresie wyjatkiem.
  • Odpowiedz
w razie braku zleceń, firma najpierw zwolni zarabiających więcej

@k0n0p: najlepsze, że to wcale tak nie działa i często lepiej zwolnić trzech zarabiających najmniej niż jednego zarabiającego najwięcej. znaczy różne są scenariusze przy layoffach, ale ten podany przez janusza ani nie jest pewny, ani nawet najczęściej wybierany. jakbym miał wskazać najczęstszy scenariusz, to prawie zawsze leci świeżak, bo część energii idzie na trening dla niego. i to jego energii i
  • Odpowiedz
@k0n0p: mi w jednej z pierwszych prac szef mówił, że jego życie się nie różni w zasadzie od mojego. Może ma lepszy samochód, ale to też tylko większy kłopot.
  • Odpowiedz
@k0n0p: w razie braku zleceń to żyjesz z oszczędności ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Btw też tak kiedyś myślałem, ale w efekcie nadal zarabiam psi c--j

Mój kupił teslę i zamontował ładowarkę w firmie bo pewnie ma niską taryfę za prąd.

@k0n0p: firmy płacą o wiele więcej za prąd, jak już to chciał to wrzucić w koszty, ale różnica między prądem dla osoby fizycznej a
  • Odpowiedz
@k0n0p: mi szef w korporacji powiedział, że to dobrze że zarabiam dużo poniżej średniej rynkowej i w dole widełek na tym stanowisku bo dzięki temu mam szans na dużą podwyżkę za rok.

Spytałem się czy się słyszy co mówi.
  • Odpowiedz
@k0n0p: mi w jednej z pierwszych prac szef mówił, że jego życie się nie różni w zasadzie od mojego. Może ma lepszy samochód, ale to też tylko większy kłopot.

@KrisM89: w JDG lub firmach z max 5 pracownikami tak bywa, nieraz na czysto zostaje im podobnie jak ktoś na etacie (typu 5k netto), robiłem kiedyś u takiego i on sam jeździł Fiatem Pandą rocznik bodajże 2004 a nie
  • Odpowiedz