Wpis z mikrobloga

Jak bardzo p-------m pomysłem jest zrobienie sobie samemu podcięcie wędzidełka prącia czyli (frenuloplastyka).

Na znanym lekarzu chcą od 1 do 2k

od 2 tygodni chodzi mi pomysł do głowy żeby to samemu przeprowadzić, zacząłem wcielać plan w życie a mianowicie.

Oglądałem około 30 operacji z techniką którą chce zrobić.

W zasadzie to jest bajecznie proste kupiłem już
2 szczypce chirurgiczne (kupiłem po 19zł x2 + wysyłka 15zł) na stronie medycznej + nożyce chirurgiczne 100zł
Rękawice pudrowe, igła jednorazowa z nicią (nie wchłanialną)
fartuch medyczny (15zł)
fartuch operacyjny na j---a (15zł)

do tego skalper elektroniczny jednorazowy do przecięcia tkanki (i tu on robi głównie robotę) z alliexpress

na początku scrub rąb + do mikrofali 3x Opatrunek parafinowy z gazy z chlorheksydyną 0,5% + osticept + sól fizjologiczna do ewentualnego płukania

łapię szczypcami z dwóch stron, przecinam, a następnie pozostałą skórę odcinam nożycami chirurgicznymi i zszywam.

I w sumie tyle i zamykam się w 250-400zł

Nie mam dostępu do znieczulenia, ale rozkminiłem że po prostu daje się lidokainę, więc w Polsce można bez problemu rozkminić braveran control ma 96mg lidokainy na 1g aeorozlou.

Jedynie co się obawiam to że zemdleję XD, i nie będzie miał kto dokończyć, ziomka zapytałem czy by mi nie poasystował bo to w sumie ciekawe ale powiedział że mnie p------o, i nawet chciał mi dołożyć do tego lekarza XDD

a ja w sumie chce samemu, zobaczyć jak to jest. Ogólnie jestem p------y trochę, bo już wycinałem sobie kilka zmian skalpelem + wrastające paznokcie, a ostatnio zamiast iść do laryngologa samemu kupiłem zestaw do nacinania ropienia i ogarnąłem z zestawem luster.

Co myślicie?
#kiciochpyta #urologia #zdrowie
PiersiowkaPelnaZiol - Jak bardzo p-------m pomysłem jest zrobienie sobie samemu podci...

źródło: Zrzut ekranu 2026-05-30 o 00.33.38

Pobierz
  • 109
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek_Tempe: @cognjac Ale to jest tylko przecięcie short frenulum pod kątem 90 stopni i zszycie tego wzdłuz. Jedyny minus, że może być trochę krwawienia i trzeba to koagulować (dlatego tym staplerem tez mozna to robić lub są koagulatory za 60zł z alliexpress).

Sam zabieg u lekarza trwa 20 min

wpiszczie sobie na google short frenulum surgery video i tam macie jak to wyglada
PiersiowkaPelnaZiol - @Marek_Tempe: @cognjac Ale to jest tylko przecięcie short frenu...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: robiłem to na NFZ i nawet długo nie czekałem. Co prawda było to kilkanaście lat temu, ale chyba doktor elegancko ogarnął bo w ogóle nie pamiętam zabiegu i od tej pory k00tas śmiga jak ta lala
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: zolnierz w okopie sam siebie opatruje, tutaj jest latwiej. Umiejscowienie zabiegu jest dogodne, a nie na plecach. Pomysl jesli pojdzie zgodnie z planem jest imponujacy. Dla preppersa umiejetnosc doskonala.
Zrob sobie zawczasu analize ktore rzeczy moga pojsc zle. Zbyt glebokie lub nieestetyczne ciecie, albo udane ciecie lecz pozniej niemozliwosc zszycia siebie z powodu wiekszej bolesnosci szycia. Rozwazylbym wstepne "zaprawki" na probe pare tygodni wczesniej
1. Zrobienie jednego szwu (bez
  • Odpowiedz