Wpis z mikrobloga

To jest prosty box na kartki do notatek 90x90 mm. Czas jego druku to 55 minut. Jeśli go przeskaluję na nieco większy rozmiar 100x150 mm to raptem czas druku wzrasta do 9 godzin. Ktoś wie o co chodzi i mógłby mi pomóc? OCB? Zdjęcie w komentarzu. #druk3d #drukarka3d #bambulab
art212 - To jest prosty box na kartki do notatek 90x90 mm. Czas jego druku to 55 minu...

źródło: image

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@art212: podejrzewam, ze box zrobiony tak, że drukuje same outliny, po przeskalowaniu grubość ścianki się zwiększa i zaczyna drukować infill
na pewno możesz gdzieś tam wyświetlić szczególy, co ile się drukuje
  • Odpowiedz
OCB?

@art212:

zapewne scianki boczne zaczynaja miec ujowa szerokosc, ale zeby az tak zmienil sie czas druku z 50g na 70g koncowego modelu, to tam musi byc cos mocno poknocone..
  • Odpowiedz
@art212: Grubość ścian się zmieniła wyraźnie, na bardzo gruby i wpadl infill pewnie tam gdzie go wcześniej nie było. Skalowanie w slicerze słabo działa z takimi modelami. W fusion sobie to zrób czy czymkolwiek innym, dużo nie trzeba.
  • Odpowiedz
@art212: najszybsze ruchy drukarka wykonuje po obwodach proste ciągłe linie

najwolniejsze są wypełnienia gdzie musi ciągle zygzagować

w tym wydruku najwolniejsze będzie drukowanie i wypełnianie podstawy infillem a najszybsze będzie robienie ścianek bo pewnie są na tyle cieńkie, że robi to obrysem czyli leci jednym ruchem w koło i
  • Odpowiedz
: Grubość ścian się zmieniła wyraźnie, na bardzo gruby i wpadl infill pewnie tam gdzie go wcześniej nie było. Skalowanie w slicerze słabo działa z takimi modelami.

@krebul:

dodatkowo ściany mogły zrobić się na tyle grube, że doszedł w nich infill, który znacząco spowolnił
  • Odpowiedz
@sylwek2k: To zmień widok podglądu i się wszyscy dowiemy co się ile drukuje, jak każesz wróżyć z fusów to nie miej żalu, że najbardziej prawdopodobna opcja jest pierwszym strzałem. ;)

W Orce się to nazywa Line Type, zapewne u Ciebie to będzie ten rozwijany selekt z "Filament" obok "Schemat kolorów".
krebul - @sylwek2k: To zmień widok podglądu i się wszyscy dowiemy co się ile drukuje,...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
To zmień widok podglądu i się wszyscy dowiemy co się ile drukuje, jak każesz wróżyć z fusów to nie miej żalu, że najbardziej prawdopodobna opcja jest pierwszym strzałem

@krebul:

juz zmieniam... poczekaj...

• Odpowiedz
@art212: A jaką prędkosci masz ustawioną? I ilość @art212 obrysów ścinaki? Bo coś tu musi być nie tak, u mnie pudełko 180mm x 180mm, łącznie prawie 160g drukuje się 5h a ma jeszcze wcięcia, kształty i jedną zmianę koloru. Ale wypełnienie mam 10% i obrys ścianki tylko 2.
Variv - @art212: A jaką prędkosci masz ustawioną? I ilość @art212 obrysów ścinaki? Bo...

źródło: 2026-05-30_12h52_00

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
@krebul: @Variv Ok dzięki za odp. zamykam temat. Po ponownym uruchomieniu PC i wgraniu jeszcze raz pliku zrobiło się 1,5h. Zwiesił się program. Uroki Bambu Lab.
  • Odpowiedz