Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vanraven: pierwotny rak kości to np. Osteosarcoma, wtórny= przerzut, czyli inna choroba (np. rak jelita, trzustki) której komórki są w kości, szanse na rozsiew choroby nowotworowej sprzed 20 lat jest minimalne, ew. nowa inna choroba, jaki był powód badania?
  • Odpowiedz
  • 0
@Dadas77: neurochirurg zlecił z powodu bólu w kręgosłupie utrzymującego się od jakiegoś czasu.

To już sobie doczytałem że wtórny = przerzut, ale czy radiolog mógł z tej scyntografii dojrzeć że są to komórki rakowe z innego narządu? Czy raczej stwierdza się to na podstawie biopsji i badania histopatologicznego?

Rozumiem też że może się okazać że pierwotny nowotwór znajduje się gdzieś indziej i nie został dotychczas odkryty, a zdążył już dać
  • Odpowiedz
  • 0
@Vaerlin: A powiedz mi jakie są szanse, że jest to jakiś stary przerzut, który tak wolno sobie rósł, albo nawet pozostawał w stanie "dormancji", bo i o czymś takim przeczytałem?

Ewentualnie jakie są szanse pomyłki w tym sensie, że to nie nowotwór jednak, tylko jakiś stan pourazowy/pozapalny. Mowa w badaniu, którego nie mam przed sobą w tej chwili o tzw przebudowie kostnej.

Dziwi mnie fakt, że w opisie badania jest
  • Odpowiedz
A powiedz mi jakie są szanse, że jest to jakiś stary przerzut, który tak wolno sobie rósł, albo nawet pozostawał w stanie "dormancji", bo i o czymś takim przeczytałem?

@vanraven: 50-50 - albo tak, albo nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przerzuty nie mają daty produkcji, tego nie da się stwierdzić. Mógł teraz urosnąć na tyle, że zaczął dawać objawy. Pytanie jeszcze co to był w ogóle za rak - typ
  • Odpowiedz