Wpis z mikrobloga

Zdarzyło mi się posłuchać wywiadu Prusinowskiego z Kapelą na Kanale Zero na temat składek dla artystów i oczywiście, Kapela wkurza swoim nerwowym śmiechem, ale starał się tam mówić merytorycznie, być może niektóre rzeczy wybrzmiewały nieco prowokacyjnie przez jego światopogląd, ale nadal uważam, że w tej rozmowie to on był dużo bardziej rzeczowy, niż prowadzący, który zadawał się go grillować i atakować, zamiast skupić się na problemie. Ledwo przez to przebrnąłem i to właśnie przez Prusinowskiego, który nie wiem, chyba chciał być drugim Stanowskim z Kanału Sportowego.

Kilka przykładów:
Kapela mówi, że to nie dla niego, bo on nie potrzebuje i ma nadzieję, że nigdy nie będzie potrzebował.
Prowadzący uparcie powtarza, "dlaczego mamy się na pana składać"

Albo Kapela tłumaczy, że to dla artystów, którzy nie zarabiają nawet minimalnej.
Prowadzący uczepia się kasjerki, która minimalną zarabia, gubiąc kontekst, że przecież nikt temu artyście do pensji nie dołoży, a chodzi o zapłacenie składek.

Kolejno temat schodzi na słynne 60 tys za stypendium, Kapela wspomina, że ławka w parku potrafi tyle kosztować, a politycy, których w sejmie jest 460 potrafią miesięcznie podobne kwoty przeznaczać na kilometrówki.

Prowadzący twardo, że on teraz z nim rozmawia, a nie z politykami i kiedy będzie ten musical, czy to przypadkiem nie wał?

Potem jeszcze stwierdza, że on nie widział, że Kapeli wysyłane są death wishe, a w ogóle to on (Kapela) obraża ludzi w internecie.

No k---a, co to było? Co się stało z głównym tematem?
To jest dziennikarz? Skąd on się urwał? Ten Prusinowski, to chyba kolejny rodzynek w Zero po Wiernikowskiej ...

Komentarze tam widać w takim samym tonie, mam wrażenie, że Zero powoli zmienia się w prawicowy SokZBuraka.

#zero #kanalzero #stanowski #kapela #prusinowski #dziennikarstwo #polskiyoutube #primemma #famemma
PustyCzlowiek - Zdarzyło mi się posłuchać wywiadu Prusinowskiego z Kapelą na Kanale Z...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PustyCzlowiek: Ja rozumiem, że na mirko jest prawo zwyczajowe, że rytualnie sra się na prawicę i Krzysia Stanowskiego, no ale żeby doprowadzić to sranie do takiego stopnia, że trzeba bronić Kapeli, no to tego się nie spodziewałem
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: synek a może pan artysta ruszy dupę do roboty i zarobi na siebie? Dlaczego ja mam mu dokładać do czegokolwiek? Jak już miałbym komis dołożyć to dołożyłbym uczciwie pracującym bo fryzjerom bareberom itd. Tam umowy to patologia i państwo ma ich w dupie.
  • Odpowiedz
@JanuszStuleja: a słyszałeś być może o Vincencie van Gogh? Ten, którego obrazy dzisiaj chodzą za dziesiątki milionów, a za życia sprzedał tylko jeden obraz? B--ń Boże nie chcę go przyrównywać do Kapeli, bo to nie o to chodzi, ale są pewne dziedziny i grupy społeczne, którym trzeba pomóc, żeby nasza kultura i tożsamość się rozwijała, bo to jest wartość, której tu i teraz nie widać, ale ma przełożenie na przyszłość.
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: no właśnie nie zarabiają zbyt dużo i jak już komuś miałbym dać to im.

Przecież nikt ci nie broni wspierania nowego Van Gogha wybierz sobie jakiegoś i mu pieniążki wysyłaj, bo za 100 lat jego obrazki będą może coś warte. Dlaczego ja mam im opłacać cokolwiek? Nie mamy hajsu na leczenie. Nie mamy hajsu na wojsko i policję. Ogólnie nie mamy hajsu i co chwile wymyślają nowe podatki i
  • Odpowiedz
@JanuszStuleja: proszę Cię, najtańsi fryzjerzy mają stawkę około 40 zł za strzyżenie, które robią w 20 minut. Ja wiem, że to nie da się po prostu pomnożyć przez 24 i dniówka nie wyjdzie 1000 zł, ale nadal to nie są biedni ludzie, a odwracając pytanie, dlaczego ja będąc zdrowym mam się składać na nfz? Dlaczego ja nie ucząc się i nie mając dzieci w wieku szkolnym mam się składać na
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: no a taki obraz to kilka stów za dwie godziny malowania. To nie są biedni ludzi. Zabawne, że u tzw artystów widzisz problem popytu i rozumiesz że czas i wartość produktu nie koniecznie przekłada się na zarobki, ale u fryzjerów tego nie zauważasz. Weź sobie zapytaj w urzędzie ile przeciętny fryzjer składek odprowadza i ile pracuje. Najczęściej jest to pół etatu lub 1/4. Bo inaczej nie mieliby najniższej krajowej.
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: czemu mamy jako społeczeństwo dawać jakiemuś gościowi kasę na utrzymanie co sprzedaje obrazy i nie jest w stanie się z tego utrzymać? Niech idzie do pracy na etat, a maluje obrazy w wolnym czasie
  • Odpowiedz