Wpis z mikrobloga

Mirasy, mam problem. Kupiłem dom do remontu. Wymieniam w nim m.in. elektrykę. Do domu dochodzi prąd z linii napowietrznej. Podczas wymiany zabezpieczenia przedlicznikowego okazało sie, ze poprzedni właściciel coś drutował i jedna żyła w kablu, który wchodzi od stojaka w murze do domu i zabezpieczenia jest cieńsza, czyli pewnie gdzieś dorabiana. W efekcie trzeba wymienić cały ten odcinek (ok.2m). Jak sie za to zabrać? Jak to ogarnąć? Trzeba pewnie bedzie wyłączyć zasilanie, tylko pewnie na tej linii jest pol ulicy. Z tego co wiem, jest to po mojej stronie a nie Taurona.
#elektryka #energetyka #tauron #kiciochpyta
#pytaniedoeksperta
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skalar_neonka: robi się to prosto - daje się równolegle obok nową linię (kabel, wszystko) a potem rozgarnięty elektryk przednie ci to w miejscu łączenia (oo obu stronach tego kabla).
I tak jak kolega pisze - zrób nowe łącze między linią napowietrzna a nową skrzynką na zabezpieczenie przedkicznikowe i licznik na zewnątrz, a stamtąd - do swojej wewnętrznej instalacji. Prędzej czy później będziesz musiał się do tego standardu dopasować, to lepiej
  • Odpowiedz