Wpis z mikrobloga

Pomóżta!
Mam bojler elektryczny do podgrzewania wody - ariston.
Montowany jakoś z 5-7 lat temu.

Znacznie spadła jego wydajność. Myślę, że nawet o 70%, po prostu nie ma ciepłej wody na prysznic dłuższy niż 3 minuty. A to 80L bojler.
Na chłopski rozum - zapowietrzony.
Według instrukcji powinienem zakręcić główny zawór wody, odkręcić kran i spuścić całą wodę z niego.
ALE kiedy zakręcam główny dopływ zimnej wody to nie ma ciągu (czy jak to się tam nazywa) i w ogóle woda nie leci. Ani nie "pyrka" powietrze.
Jakiś pomysł?

#remontujzwykopem #budujzwykopem #hydraulika
okoboji - Pomóżta!
Mam bojler elektryczny do podgrzewania wody - ariston.
Montowany j...

źródło: media

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@okoboji: sprawdź również czy masz szczelną instalację :) jak masz wodomierz to zamknij główny zawór wody i poczekaj z minutę, otwórz szybko i sprawdź czy wodomierz nie się nie zakręcił (patrząc na słoneczko na środku jeśli jest) jak się zakręci mimo tego że był brak poboru to najpewniej jest gdzieś nieszczelność i ci ciepła woda ucieka.
  • Odpowiedz
@okoboji: @okoboji nie spuścisz z niego wody w ten sposób, bojlery mają pobór ciepłej wody na górze zbiornika (fizyka, ciepłe idzie do góry)

na podejściu zimnej wody za to powinieneś mieć zawór spustowy albo zawór bezpieczeństwa z takim dzyndzelkiem za który ciągniesz i bokiem z niego leci woda

opróżniasz bojler od strony zimnej wody

przyczyna awarii najpewniej zakamieniona grzałka i zużyta anoda, w nich powinno się po dwóch/trzech latach
  • Odpowiedz
@okoboji: może w środku zgniła ci rurka, która ma za zadanie pobieranie ciepłej wody z góry bojlera. Spuść wodę, to będziesz wszystko wiedział. Masz podłączone na wezykach? Zrób foto, to napiszę jak spuścić wodę i zdiagnozować przy okazji czy to ten problem.
  • Odpowiedz
@okoboji: jak chcesz z niego spuścić wodę, to zakrecasz zawór na dopływie zimnej wody, spuszczasz ciśnienie np na tej baterii pod bojlerem (oba kurki zostawiasz otwarte). Potem rozkrecasz kolanko na wejściu zimnej do bojlera i następnie je wykręcasz z zaworu zwrotnego bezpieczeństwa. Teraz już wystarczy coś podłożyć pod wlot zaworu i czymkolwiek go wciskać na środku.
Ja bym jednak tego nie ruszał, tylko sprawdził czy na pewno grzałka grzeje do
  • Odpowiedz