Wpis z mikrobloga

Co może być przyczyną nie ryglowania się drzwi przednich kierowcy i tylnych za kierowcą z pilota? Ręcznie działa ale tylko przód, tył muszę od środka ręcznie zamykać/otwierać. To pewnie usterki nie powiązane ze sobą bo tył nie działał już wcześniej, przód od pewnego czasu losowo, teraz w ogóle ale słychać stuk gdy ma wydawany sygnał. Bagażnik i pozostałe drzwi otwierają się bez problemu tak przez pilota jak i kluczykiem z przednich. Samochód już wiekowy - Suzuki SX4. Chcę zdjąć bok i zajrzeć, może coś wystarczy nasmarować?

#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa #majsterkowanie #diy #pytaniedoeksperta
#pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Qullion: Czyli to? Widzę, że różne ceny od 100 do nawet 400zł.

Jest jakaś szansa, że potraktowanie tego smarem do zamków da jakiś efekt? Zapobiegawcza na pozostałe jeszcze działające zamki jest sens rozbierać drzwi i nasmarować?

W tylnym w ogóle nie słychać stuków gdy naciskam pilotem. Czy można stwierdzić multimetrem czy kable w drzwiach nie są uszkodzone i sygnał jest przekazywany? Jakie to jest napięcie? 12V Czy jakiś krótki impuls,
cotozazycie - @Qullion: Czyli to? Widzę, że różne ceny od 100 do nawet 400zł.

Jest j...

źródło: Zrzut ekranu 2026-05-27 205754

Pobierz
  • Odpowiedz
@cotozazycie: te siłowniki działają często bez obciążenia, można tak je sprawdzić i zasilanie.

nie wiem czy to to, zasilanie jest do tego podłączone. Siłownik to może być element albo całość.
Nie sprawdzałem napięcia, ale jak wsadzisz patyki od miernika i parę razy zamkniesz i otworzysz to zobaczysz czy się coś dzieje.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: folię możesz zawsze jakąś dobrą taśmą zakleić. U mnie to najgorzej było zdjąć cały bok, to się tak mocno trzymało.

Próbuj, z czasem ci mogą kolejne paść, 2 - 3 to norma po tylu latach.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: w Golfach 5 problem stanowiła zazwyczaj wiązka elektryczna pomiędzy drzwiami a błotnikiem/słupkiem. Przewody z upływem czasu potrafiły pękać. Od tego bym zaczął. Miernikiem je pomierz czy prąd w ogóle płynie jak wciskasz przycisk na pilocie.
  • Odpowiedz
@wujek_srednia_rada: przeważnie i to nie z d--y wychodzi, że siłownik nie działa. Działa bez obciążenia, a przy obciążenie nie zamyka drzwi. Skoro coś słychać to znaczy, że przewód jest dobry.
Jak nie ma zasilania to nic nie słychać.
  • Odpowiedz