Wpis z mikrobloga

Mordy, jaki klej polecacie do tworzywa ABS do zepsutych p----------w plastikowych w samochodzie, tak żeby zalać to trochę, a nie tylko kleić na powierzchniach stycznych. Słyszałem gdzieś, ze dobry jest dwuskładnikowy klej na bazie żywicy metakrylowej.Prawda to? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?
#samochody #majsterkowanie #modelarstwo
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksiak: To będą takie uchwyty od mechanizmu zamykającego schowek na okulary w desce w samochodzie. Przez uchwyty przechodzi trzpień metalowy, na który nadziana jest sprężyna rozpierająca zatrzask zamknięcia, czyli cały czas jest tam jakieś obciązenie. Zatem to musi być sztywne, mocne połączanie, te filigranowe p---------i muszą być oblane ze wszystkich stron, a może to jeszcze wzmocnie jakimiś blaszkami.
  • Odpowiedz
@niecodziennyszczon: jeśli to jest naprawdę ABS to najlepiej klei się ABS rozpuszczonym abs-em w acetonie.
Czyli uzupełniasz brakujące element wiórkami na struganego abs-u i smarujesz pastą z też abs-u ale rozpuszczonego w acetonie całość roztapia się i integruje w jeden klocek. Oczywiście musisz dodać szalunki choćby z taśmy papierowej dookoła nim to się zwiąże żeby się nie rozpuściło i nie rozjechało
  • Odpowiedz
Do tego jeżeli to ma pracować mechanicznie to na końcu wtapiasz zszywki metalowe na gorąco które zbroją element by drugi raz nie pękł.
  • Odpowiedz
  • 1
@hrumque: Dokładnie tak jak kolega piszę.
Żonie wypadła kiedyś myjka do okien, przez okno.
W ten sposób to pokleiłem obudowę, gniazda śrubek itd.
Z tą różnicą że zamiast acetonu użyłem Tamiya quick cement (taki akurat miałem).
P---------o klawisz z naddatkami i doszlifujesz do pożądanego kształtu.
ABS możesz wykożystać z jakiejś innej części.
  • Odpowiedz