Wpis z mikrobloga

Siemanko Mirki i Mirabelki.
Jestem w trakcie tworzenia czegoś, czego jeszcze w Polskim Internecie niema (i chyba nawet na Świecie).
Obecnie wszystko jest na etapie projektu, który zamierzam odpalić niebawem w wersji totalnie alpha 0.1.
Chcę uruchomić stronę, gdzie nasi najbliżsi będą mogli "zakładać" swoje pamiętniki. W wersjach głosowych jak i tekstowych.
Temat jest dość kontrowersyjny ponieważ będzie się on opierał w 99% na #ai.
Chodzi o to, że ludzie nagrywający się na tym portalu lub piszący teksty w swoim "katalogu" po śmierci będą takim jakby przedłużeniem swojego życia dla innych.
I tu wchodzi #ai (cała na biało niby) Z tych wszystkich informacji tekstowych i głosowych zgromadzonych cyfrowo będzie można "porozmawiać" ze swoimi zmarłymi bliskimi. Ja wiem, że jest to zajebiście kontrowersyjny temat.
I nie wiem jak to może wpłynąć na ludzi. Z jednej strony chciałbym z tego skorzystać z innej nie.
Chodzi mi o taki zapis cyfrowy naszej... duszy?
Brzmi jak kolejny scenariusz do serialu "Black Mirror" (Albo nawet nawiązuje bezpośrednio)
Co o tym myślicie?
Adres strony to uwaga #pdk
memoryfind.pl
#technologia #cyfryzacja
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MetalowyBieg: A co ma wycieknąć? Ludzie mają na facebookach, czy innych instagramach wszystko jak na tacy podane. Tu chodzi o "konwersację" ze zmarłym bliskim. Oczywiście na poziomie AI i tego co miałoby się tam znajdować. To już by było zależne od tego co ktoś by chciał udostępnić. Np. wspomnienia z pierwszych chwil narodzin dziecka, które później mogło by porozmawiać ze swoim zmarłym rodzicem, dziadkiem itp. Coś w stylu oglądania starych
  • Odpowiedz
  • 0
@MetalowyBieg: Nawet nie wiedziałem, że coś takiego tam było. Serio. Odpaliłem kilka razy i w sumie nawet nie pamiętam o co chodzi w tej grze. Wolę coś tworzyć niż tracić czas na gry. Za to jestem fanem serialu "Black Mirror". Oczywiście poza kilkoma wyjątkami jeżeli chodzi o całą serię. Czy nie chciałbyś porozmawiać ze swoim zmarłym krewnym nawet jakbyś wiedział, że to AI nakarmione prawdziwymi wspomnieniami? Do tego jeszcze np.
  • Odpowiedz
@lxG_kedul: nie, i tak było w uniewersum cyberpunka program którym zgrywało się świadomość ludzi na dyski i można było potem odtwarzać hologramy tych ludzi, z tym że zgrany pacjent umierał
  • Odpowiedz
  • 0
@MetalowyBieg: Mnie bardziej chodzi o coś takiego jak było w filmie "Interstellar", gdzie były na tych monitorach "gadające głowy"... ludzie, którzy opowiadali jak to było kiedyś na Ziemi. Tylko, że w moim projekcie możesz takiej "gadającej głowie" (bliskiemu) przerwać i zadać pytanie a ona by odpowiedziała, zgodnie z tym co zostawiła po sobie jako swój cyfrowy zapis własnej świadomości.
Nawet w grę wchodzą nagrania wideo wrzucone do swojego katalogu. Te
  • Odpowiedz
@lxG_kedul: 'echopraksja ' peter watts pisał o identycznych rozwiązaniach już w 2014.
ps. i o kilku innych 'działaniach' społecznych, o których się transhumanistom i transgnostykom nie śni.
  • Odpowiedz