Wpis z mikrobloga

Jaki #linux obecnie najlepszy out of the box? Wypadłem z obiegu na dość długo. Zależy mi na maksymalnym bezpieczeństwie i prywatności.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zadziorny: Bierz aktualnego Debiana stable z Gnome desktop. Gdzie nie instalowałem to działa i to bardzo dobrze. Nawet gry ze Steama w większości bezproblemowo działają.
  • Odpowiedz
@Zadziorny: qubeos+whonix+selfhosted DNS, vpn np u protona i wszystko przez tor. Mobilne to graphenos.

Z bezpiecznego Linuxa przemysłowego do Alpine Linux.

Z klasycznego desktopu bez paranoi to immutable fedora lub wyżej wymieniony bluefin.

Zależy przed kim się bronisz. Oby nie przed całym światem.
  • Odpowiedz
@Zadziorny: i kup esim z Irlandii, tam nie ma podawania danych osobowych. A jest w ue. Ale to ogólnik, nie sprawdzałem w sumie. Możesz mi napisać czy to prawda xD
  • Odpowiedz
@Zadziorny: Ubuntu Server 24.04 LTS z konsolą. UFW obowiązkowo i poblokowane porty. Możesz cieszyć się bezpieczeństwem.

Haiku OS (nowy system oparty na beOS - nie linux, nie windows , nie Mac) nie ma jeszcze na niego wirusów. Bardzo szybki, ma multimedia yt fb itp itd.,a, latwy do instalacji i obslugi (wgrywa sam sterowniki).
magisterskie-rlip - @Zadziorny: Ubuntu Server 24.04 LTS z konsolą. UFW obowiązkowo i ...

źródło: haiku

Pobierz
  • Odpowiedz
@Zadziorny: To zależy jaki jest Twój opsec, ale QuebesOS to obecnie topka jeśli chodzi o bezpieczeństwo, jednak nie jest to typowa dystrybucja Linux i nie każdy ma sprzęt do tego.
Z takich typowych to:
Fedora, Fedora Atomic, secureblue. Ten ostatni to taka hardened Fedora Atomic. Wybierz DE KDE lub GNOME.
Whonix i Tails to specyficzne dystrybucje, musisz poczytać, czy Cię coś takiego interesuje.
  • Odpowiedz
@SpinOff: Raczej tak. Przesiadłem się po 10 latach z Kubuntu na Debian KDE z powodu snapa i poszło bardzo płynnie. Różnica tylko taka że na początku masz instalację w trybie pół-tekstowym (wybór partycji) zamiast ładnego GUI.
  • Odpowiedz
@SpinOff: Tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) Możesz zresztą spróbować sam, jak Ci nie podejdzie to orasz i instalujesz cos innego. Taki najprzyjemniejszy podobno jest Mint, ale tego nie znam (poza tym ze jest bazowany na Debianie), wiec nie wiem czy moge polecić. Debiana natomiast uzywam na codzień i po prostu działa.
  • Odpowiedz
@r1fez: @weasel123 Dla mnie out of the box oznacza masę preinstalowanych i skonfigurowanych rzeczy, tak aby zadowolić każdego użytkownika. W tej chwili każde większe distro "po prostu działa".
  • Odpowiedz
@SpinOff: A czym dla Ciebie jest "masa preinstalowanych rzeczy"? Zwykle dostajesz od razu np. Libre Office, jakiś odtwarzacz multimediów (ale warto doinstalować VLC), przeglądarkę dysku, Firefoxa, jakieś proste gry typu saper albo pasjans, edytor tekstu typu Notatnik, przeglądarkę PDFów itp. Jeśli potrzebujesz coś więcej to po prostu instalujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na Windowsie na starcie też praktycznie nic nie ma...
  • Odpowiedz
@r1fez: Podstawowe narzędzia są dostępne w każdej dystrybucji poza Archem i przyjaciółmi. Jeśli jakies distro jest bardziej out of the box, to znaczy że wymaga mniej początkowej konfiguracji. Zdecydowanie bardziej out of the box od Debiana są jego siostrzane dystrybucje takie jak MX Linux i Mint. Jeśli OP zamierza grać, to jego kryterium out of the box będzie spełnione przez jakieś gamingowe dystrybucje, gdzie nie trzeba się użerać z ręczną
  • Odpowiedz