Wpis z mikrobloga

W czym trzymacie poduszke bezpieczeństwa? Zaraz kończy mi się lokata w Toyocie na 4.25% (~100k) i zastanawiam sie nad tym jakie mam opcje. Skłaniam się ku połączeniu 40% lokata, 40% obligacje COI lub TOS i 20% przerzucić w jakiegoś szerokiego ETFa.
#gielda
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cotamguwniaki: poduszka to albo lokata/ror albo obligacje
Tutaj nic innego nie wymyślisz.
Ja trzymam w edo. Ciężki mi wyobrazić sobie scenariusz gdzie nie moge poczekać 5 dni na zamknięcie obligacji.
Na rachunku mam zawsze koło 10 tys na opłaty czy jak muszę nagle zapłacić za jakas nieplanowana awarie
  • Odpowiedz
@cotamguwniaki: ale będziesz j--a... na 19% podatku rok w rok stary.... bierz 10 latki indeksowane inflacja... bo jak masz 4 latki, to masz wypłacane odsetki co rok a w 3 letnich i 10 letnich tylko raz na koniec okresu i ci dziala % skladany
  • Odpowiedz
@cotamguwniaki: olej te obligacje, wrzuć se to w jakieś popularne ETFy, troche na tech, troche na all-worlda. Ja rozumiem, że ludzie nie lubią ryzyka ale prawdopodobieństwo że za 3 lata na obligacjach/lokatach wyjdziesz lepiej niż na w/w jest nikłe a najpewniej bedziesz żałował że przekisiłeś pieniądze na gównoprocentach
  • Odpowiedz