@m0rdeczka: ale zysk z przewalutowania liczę od bazy 3k USD czy od 4k USD?
@davidero69: Kupuję dolary np. w 2025 po kursie 3,5 a sprzedaję "po roku" np. w 2026 po kursie 3,8 więc korzystniejszy kurs oznacza to, że muszę zapłacić podatek od przewalutowania, tak?
@Griev: pytam o podatek od przewalutowania w sytuacji gdy kupowałem walutę taniej a sprzedaję ją drożej więc rozumiem, że tu się pojawia "zysk".
I co w sytuacji gdy mój portfel się powiększył podczas gry na giełdzie. Płacę podatek od przewalutowania licząc od bazy 3k USD (z którymi wszedłem na giełdę) czy od 4k USD (z którymi wyszedłem z giełdy) ?
@1-2-3: płacisz podatek od zysku, zysk z lepszego przewalutowania to też zysk, tak jak napisałem, koszt dolara z zakupu oraz koszt ze sprzedaży, zysk w pln masz między tymi transakcjami
Nie ma żadnej bazy, każda transakcja jest liczona osobno, jak Ci to lepiej wytłumaczyć?
Jak kurs jest dziś lepszy i sprzedałeś spółkę za dolary które kupiłeś drożej to będąc na 0% jesteś na minusie przez kurs i analogicznie.
@m0rdeczka: Ok, o co mi chodzi: Wpłacam 3.500 PLN na konto walutowe po kursie 3,50 i mam 1.000 USD. Gram na giełdzie i kończę z portfelem 2.000 USD, sprzedaję akcje. Sprzedaję walutę 2.000 USD po kursie 4,00 (korzystniejszy kurs) i mam 8.000 PLN.
I czy ja podatek od zysku z przewalutowania liczę od sprzedaży 1.000 USD czy od
@1-2-3: podatek jest jeden, od zysku. Z fiskusem rozliczasz się w złotówkach, więc zgodnie z prawem musisz to przeliczyć. Kupiłeś za równowartość 3500 PLN (zgodnie ze średnim kursem NBP z dnia poprzedzającego zakup), sprzedałeś za równowartość 8000 PLN (zgodnie ze średnim kursem NBP z dnia poprzedzającego sprzedaż), więc płacisz podatek od 4500 PLN. Samo przewalutowanie (gdy mówimy np. o zakupie USD, a po jakimś czasie sprzedaży przy wyższym kursie), o
Mirasy, wpłacam 10k PLN na konto walutowe -> wchodzę na giełdę z np. 3k USD.
Po roku grania na giełdzie -> wychodzę z giełdy z 4k USD.
I załóżmy że kurs przewalutowania jest teraz korzystniejszy niż wtedy rok temu.
To ten zysk z przewalutowania mam liczyć od bazy 3k USD czy 4k USD?
@1-2-3: k---a kiedy? nie rozumiem xD
@davidero69: Kupuję dolary np. w 2025 po kursie 3,5 a sprzedaję "po roku" np. w 2026 po kursie 3,8 więc korzystniejszy kurs oznacza to, że muszę zapłacić podatek od przewalutowania, tak?
I co w sytuacji gdy mój portfel się powiększył podczas gry na giełdzie. Płacę podatek od przewalutowania licząc od bazy 3k USD (z którymi wszedłem na giełdę) czy od 4k USD (z którymi wyszedłem z giełdy) ?
Nie ma żadnej bazy, każda transakcja jest liczona osobno, jak Ci to lepiej wytłumaczyć?
Jak kurs jest dziś lepszy i sprzedałeś spółkę za dolary które kupiłeś drożej to będąc na 0% jesteś na minusie przez kurs i analogicznie.
Wpłacam 3.500 PLN na konto walutowe po kursie 3,50 i mam 1.000 USD.
Gram na giełdzie i kończę z portfelem 2.000 USD, sprzedaję akcje.
Sprzedaję walutę 2.000 USD po kursie 4,00 (korzystniejszy kurs) i mam 8.000 PLN.
I czy ja podatek od zysku z przewalutowania liczę od sprzedaży 1.000 USD czy od