Wpis z mikrobloga

Zestawienie wyników Aleksandra Miszalskiego w liczbach bezwzględnych (liczbie głosów), pokazujące wcale nie taką znowu oczywistą drogę od wyborów samorządowych do jego odwołania:
I Tura wyborów: 110 556 mieszkańców Krakowa oddało swój głos bezpośrednio na Aleksandra Miszalskiego (dało mu to pierwsze miejsce i wejście do dogrywki).
II Tura wyborów:133 703 mieszkańców zagłosowało na Aleksandra Miszalskiego, co pozwoliło mu wygrać fotel prezydenta
(jego kontrkandydat, Łukasz Gibała, uzyskał wtedy 128 269 głosów).
_
Oficjalne dane ogłoszone przez Miejską Komisję ds. Referendum w poniedziałek rano (25 maja) oraz ostateczne dane frekwencyjne Krajowego Biura Wyborczego wskazują na następujący podział głosów:
- Łączna liczba głosujących: 175 510 mieszkańców Krakowa poszło do urn i oddało ważny głos w sprawie prezydenta (liczba ta oznacza, że przekroczono wymagany ustawowo próg ważności referendum, który wynosił minimum 158 555 osób).
- Głosy ZA odwołaniem prezydenta: około 171 600 osób (na podstawie oficjalnej frekwencji i wyników poparcia dla odwołania).
- Głosy PRZECIW odwołaniu (za pozostaniem prezydenta): około 3 800 osób.
Czyli:
W referendum liczba krakowian, którzy osobiście pofatygowali się do urn, aby odwołać Aleksandra Miszalskiego (ok. 171,6 tys.), okazała się znacznie większa niż liczba osób, które zaledwie dwa lata wcześniej dały mu zwycięstwo w II turze wyborów (133,7 tys.).
To bezprecedensowa skala mobilizacji mieszkańców przeciwko urzędującej flejowatej i niekompetentnej władzy.

~ Poznaniator

#krakow #referendum
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@LudzieToDebile: To ja się odzewę bo nie głosowałem. Dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto. Teraz na zakładkę rada będzie wybierana 2 lata po Prezydencie to dodatkowy koszt. Wyrzucenie Miszalskiego nic nie zmienia bo w wyborach wygra ktoś z PO.
  • Odpowiedz