Wpis z mikrobloga

Wczoraj przy obiedzie u rodziny ciotka opowiadała, jak to córka jej koleżanki WYGRAŁA casting na wynajem mieszkania. 10 chętnych, centrum Olsztyna, 2.5k za 50 metrów, ładnie urządzone itp. Bo ona nie paląca, umowa o pracę i że zrobiła "dobre wrażenie" na landlordzie.
A ja tylko jadłem zupę (całkiem smaczną bo krem pomidorowy) i mruczałem pod nosem z niedowierzaniem, jakie upodlenie i wstyd tak się płaszczyć za możliwość przespania się w cudzej sypialni. Dajcie spokój
Lepiej i zdrowiej byłoby popchnąć legislację w kierunku szybkiej eksmisji niepłacących czynszu cwaniaków, dzięki temu uniknie się składania CV przy wynajmie
#nieruchomosci #wynajem
  • 196
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ceny na rynku pierwotnym, a za nim ceny na rynku wtórnym

@Wielka-Polska-Betonowa: pewnie masz rację że mam pusty łeb, bo nie rozumiem co to ma do tego, że ktoś może sobie wybrać komu wynajmuje mieszkanie? Oświecisz mnie jak to jest z tym rynkiem pierwotnym wynajmu?
  • Odpowiedz
wróć do swojego wysrywu o wolnym runku i się zastanów

@Wielka-Polska-Betonowa: świetnie! Tak właśnie sobie wyobrażam internetowego wojownika: pełno populistycznych haseł i cudownych rozwiązań, które nie przetrwają próby dwóch logicznych argumentów ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@loginnawykoppl: bo nie byli by konkurencyjni, podobnie jak jedna stacja benzynowa nie podniesie nagle cen dokąd inne mają niskie ale jeśli koszty wzrosną wszystkim to wtedy wszyscy podniosą by nie stracić
  • Odpowiedz
@Famine: katastralny dla kogo? Tylko dla spekulantów czy dla każdego? Jeśli dziadkowie lub rodzice żyją i mają jedno mieszkanie to okej, a jak umrą i odziedziczę to mam płacić podatek od czegoś, co było cały czas w mojej rodzinie tylko nie było zapisane na nnie?
  • Odpowiedz
@Zopyross: nawet jeśli łatwiej będzie eksmitować złych najemców, to nie zmieni faktu że nieruchomości są coraz droższe a siła nabywcza klasy robotniczej i średniej maleje.

Mam również pytanie do adwokatów podatku od n-tego mieszkania. Co będzie stało na przeszkodzie w rozbiciu majątku 100 mieszkań na 50 firm z których każda posiada 2 nieruchomości aby uniknąć płacenia podatku od 3 i więcej?
  • Odpowiedz
nawet jeśli łatwiej będzie eksmitować złych najemców, to nie zmieni faktu że nieruchomości są coraz droższe

@Slowarc: wpłynie o tyle że więcej mieszkań wróci na rynek najmu więc jego ceny spadną a dzięki temu będzie mniejszy popyt na kupno mieszkań bo skoro możesz tanio wynająć to po co masz kupować?
  • Odpowiedz