Aktywne Wpisy

MrPawlo112 +12
Dla mnie to co najmniej dziwne, nigdy matka mnie na smyczy nie prowadziła.
źródło: 1000014498
Pobierz
markhausen +285
#tenis terapia z Darią przynosi efekty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS. A tak serio to aż przykro się patrzy jak babka ciągnie ją na dno
PS. A tak serio to aż przykro się patrzy jak babka ciągnie ją na dno
źródło: Screenshot_2026-07-05-06-36-53-613_org.mozilla.firefox-edit
Pobierz

Różne źródła w różnych sposób komentują to, co obecnie dzieje się między Iranem a USA. Przedstawiciel irańskiego MSZ powiedział dziś, że mediacja Pakistanu przynosi postępy. Iran nadal deklaruje brak zaufania do USA, ale jednocześnie twierdzi, że podpisanie przynajmniej wstępnego porozumienia może być już bardzo blisko.
Irańskie MSZ przewiduje też, że najpierw zostanie podpisane porozumienie dające obu stronom 30-60 dni na wypracowanie ostatecznej wersji umowy definitywnie kończącej wojnę.
Według niektórych źródeł, Iran miał zaproponować całkowite otwarcie Cieśniny Ormuz w zamian za wypłacenie przez USA rekompensaty za poniesione w czasie wojny szkody oraz, standardowo już, zniesienie sankcji i odblokowanie zamrożonych za granicą irańskich aktywów.
W tym wszystkim Donald Trump udostępnił na Truth Social mapę Bliskiego Wschodu z Iranem zamalowanym amerykańską flagą i podpisem "United States of the Middle East?".
Czekamy zatem dalej. W ciągu najbliższych kilkudziesięciu godzin może równie dobrze wydarzyć się wszystko, i nic.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
#orientalista #wiadomosci #bliskiwschod #iran #usa #trump #dyplomacja #polityka #wojna
Co zyskają USA? Otwarcie cieśniny, ktora zawsze była otwarta i została zamknięta z powodu ataku USA na Iran
Iran zyska zniesienie sankcji, zamrozony hajs.
I niby jak w USA uzasadnia to cała wojne i starty w niej poniesione, skoro finalnie nic to im nie dało, a za to dało dużo Iranowi? Przecież taki sam deal mogło Usa zrobić bez wojny.
Nie
@obserwator_swiata Zgadzam się. Też właśnie zauważyłem, że od pewnego momentu Trump tak dramatycznie uczepił się tego uranu i irańskiego programu atomowego - i to akurat jednej