Wpis z mikrobloga

#gielda

Gra ktoś pod spółki humanoidalne?

Sam nie wchodziłem, ale z szybkich wniosków: technologicznie to wciąż w dużej mierze niespełnione obietnice i daleko nam do autonomicznego sprzątania, ale biznesowo zaczyna to się rozpędzać. Niektóre idą w stałe subskrypcje i generują świetny cashflow np. takie Figure (https://www.figure.ai/) ma już ok. 60 mln USD ARR, a ostatnie filmy kręcą fajne wyświetlania, więc może być tutaj biznes x 5 w ciągu 12 miesięcy.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pomaranczowa_malpa: no ja już mam w portfelu spółki pod roboty i parę kolejnych obserwuje. Imo to jest niedaleka przyszłość i jednocześnie całkowita zmiana tego jak świat funkcjonuje. Kolejny skok technologiczny, na którym można dobrze zarobić
  • Odpowiedz
@Herm1t nie chce naganiać, bo zgadzam się, że są spompowane. Od dawna siedzę w VPG, ostatnio wszedłem w Amphenol na dołku. Oni już współpracują przy wielu prototypach robokopów. Jestem W Hesai Group, ale teraz zastanawiam się czy zachodni Ouster, nie będzie lepszy pod Lidar. Hesai Group/Ouster napewno przy masowej produkcji robotów hum. i samochodów autonomicznych poleci do góry, No i jeszcze jest troche innych, które na razie obserwuje
  • Odpowiedz
@pomaranczowa_malpa: ma być IPO od unitree za około 580mln$, patrząc na to jak wycenione są inne spółki to albo to IPO będzie zajebistą okazją albo pozostałe spółki są mega zawyżone cenowo, unitree chyba ma tych robotów najwięcej to jest ten sam producent co edward warchocki
  • Odpowiedz