Wpis z mikrobloga

@tombeczka: aha czyli odwrocona psychologia, aby bronic obenych przywilejów emerytlanych kobiet. Dlaczego tez nikt nie mowi, ze nikt tych kobiet nie zmusza do przejscia na emeryture dzien po wbicu wieku? tylko zadna nie chce robic 5 lat dluzej bo to sie po prostu nie oplaca ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@dwa-bulki-kielbasa @Eugeniusz_Zua @dwa-bulki-kielbasa @typowyWykopekMizogin

Przecież treść ze screena jest całkowicie zgodna z prawdą. Obniżenie wieku emerytalnego powoduje obniżenie emerytur, jeśli są one sprawiedliwie wyznaczane. Ogólnie wiek emerytalny powinien być podniesiony i zrównany, jeśli system ma nie wymagać ogromnych dodatkowych dopłat.
Jeśli chcecie zrozumieć dlaczego, to polecam książkę N. Bowers - Actuarial Mathematics.
  • Odpowiedz
@Bestiariusz: podaj mi równanie matematyczne, które usprawiedliwia to, ze moj wujek w wieku 42 lat poszedl na emeryture i jest juz 28 lat na niej. Albo nawet moja babcia, co zyla na emeryturze ze 30 lat, a ja jej nie dozyzje. Podaj mi rownanie, ktore uzasadni, ze ja placac co miesiac 4 razy tyle danin do panstwa, co Julka w urzedzie, ona dostanie wyzsza emeryture niz ja. Masz na to
  • Odpowiedz
@typowyWykopekMizogin: Miałem nadzieję, że podasz coś bardziej ambitnego, na przykład związanego z teorią miary. Niemniej, Twoja śmierć przed emeryturą może się wydarzyć z prawdopodobieństwem 1 li tylko, jeśli należysz do bardzo wyjątkowej grupy i wówczas powinieneś się porównywać z Julką z podobnej sobie grupy, a nie z ogółem próby statystycznej.
  • Odpowiedz