To że masz konto w mbanku nie znaczy że tak o sobie otworzysz IKE, o nie, to najpierw trzeba wydrukować i podpisać 20 stron prawniczego bełkotu i im odesłać listem a oni w 2 tygodnie się odezwą co dalej xD
XTB rejestracja - otwarcie IKE - bzikasz. Ale za to bez prowizji, bo mbank potrafi dowalić 50zł za każdą transakcję.
To że masz konto w mbanku nie znaczy że tak o sobie otworzysz IKE, o nie, to najpierw trzeba wydrukować i podpisać 20 stron prawniczego bełkotu i im odesłać listem a oni w 2 tygodnie się odezwą co dalej xD
Ja też nie drukowałem i nie wysyłałem - uznałem że szkoda czasu skoro są lepsze firmy. A no i jeszcze PESEL musiałby być odblokowany przez cały ten czas, bo inaczej by odrzucili a nie wiem przecież czy odbiorą następnego dnia czy za tydzień
@conamirko: Jako ekspert w dziedzinie, to krótko i na temat: XTB jest lepsze choćby z prostego powodu... ma oprocentowane wolne środki ... a śmieć mbank nie. mBank czesto leci w wuja. Zmienia zasady, a jak ulica się burzy to ..."o nie to nie tak miało być". Jedyne zagrożenie jeśli chodzi o XTB, to ich błędy na produkcji , typu "no błąd...to nam się tu źle zaprogramowało". XTB ma po prostu lepszą ofertę
Serio opłaca się kisić kasę na IKE do 60 ? Ktoś ma jakieś za i przeciw do tych IKE i IKZE ?
@makavelie30: nie płacisz podatku aż nie wypłacisz, nawet jak nie masz zamiaru trzymać pieniędzy do 60 to możesz obracać tymi pieniędzmi bez podatku przez kilka lat - dywidendy i sprzedaż bez opodatkowania a potem reinwestowanie pełnej kwoty, bez obowiązku płacenia co rok 19%.
@assninja: @reverentia_2137 ja się nie znam ale z moich wstępnych rozkmin wynika że w mBanku jest z 5 rodzajów IKE więc obaj możecie mieć rację ( ͡°͜ʖ͡°)
Może jak wejdą OKI to też już fajnie byłoby mieć wszystko w jednym miejscu
Skłaniam się w stronę eMaklera bo mam już konto w mBank ale chętnie wysłucham Państwa (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#gielda #kiciochpyta #oszczedzanie
XTB rejestracja - otwarcie IKE - bzikasz. Ale za to bez prowizji, bo mbank potrafi dowalić 50zł za każdą transakcję.
@assninja: bzdura.
@Pawery1: nie, ty
źródło: image
PobierzMam Ike i ikze maklerskie w mBanku. Nic nie drukowałem i nie wysyłałem
Ja też nie drukowałem i nie wysyłałem - uznałem że szkoda czasu skoro są lepsze firmy. A no i jeszcze PESEL musiałby być odblokowany przez cały ten czas, bo inaczej by odrzucili a nie wiem przecież czy odbiorą następnego dnia czy za tydzień
XTB jest lepsze choćby z prostego powodu... ma oprocentowane wolne środki ... a śmieć mbank nie.
mBank czesto leci w wuja. Zmienia zasady, a jak ulica się burzy to ..."o nie to nie tak miało być".
Jedyne zagrożenie jeśli chodzi o XTB, to ich błędy na produkcji , typu "no błąd...to nam się tu źle zaprogramowało".
XTB ma po prostu lepszą ofertę
@makavelie30: nie płacisz podatku aż nie wypłacisz, nawet jak nie masz zamiaru trzymać pieniędzy do 60 to możesz obracać tymi pieniędzmi bez podatku przez kilka lat - dywidendy i sprzedaż bez opodatkowania a potem reinwestowanie pełnej kwoty, bez obowiązku płacenia co rok 19%.
Że niby co, przyśniło mi się? I ten mail też mi się przyśnił?
1. ma prowizje, więc nie kusi do daily tradingu,
2. ma lipny UI więc nie kusi do daily tradingu,
Kupujesz ETF / akcje i zapominasz.