Aktywne Wpisy

emerytowany_emeryt +296
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
#mecz ktoś rozumie co to był za faul że anulowali tego gola?
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Prądy przestrzeniAutor:
Isaac AsimovGatunek:
fantasy, science fictionOcena:
7/10ISBN:
978-83-8188-928-5Asimova czytam trochę z obowiązku wobec klasyki science fiction. To w końcu jeden z autorów, którzy kładli fundamenty pod cały gatunek, zwłaszcza jeśli chodzi o roboty i słynne trzy prawa robotyki. Jestem teraz w trakcie czytania większego uniwersum Fundacji — po serii o Robotach dotarłem do etapu Imperium Galaktycznego — i przyznam, że trochę brakuje mi tu właśnie tego „robotycznego” Asimova.
„Prądy przestrzeni”, podobnie jak wcześniejsze „Gwiazdy jak pył”, pokazują raczej kolejny fragment galaktyki, po której ludzkość rozpierzchła się dzięki podróżom międzygwiezdnym. To bardziej przygodowo-polityczna historia niż opowieść o wielkich technologiach przyszłości. I z jednej strony czytało mi się ją całkiem dobrze — chyba nawet lepiej niż poprzedni tom — ale z drugiej trudno powiedzieć, żebym był mocno wciągnięty. Współcześni autorzy potrafią jednak znacznie skuteczniej przykuć uwagę.
Mam też z Asimovem pewien stały problem: jego przyszłość miejscami bardzo się zestarzała. Poza robotami, nadprzestrzenią i kilkoma gadżetami, w tym świecie nie ma aż tak wiele elementów, które naprawdę kojarzyłyby się z tysiącami lat rozwoju cywilizacji. Ludzie nadal korzystają z książek, papieru i prostych interfejsów, które dziś potrafią wyglądać bardziej archaicznie niż futurystycznie.
Sama intryga w „Prądach przestrzeni” jest poprawna, ale chwilami wydawała mi się trochę naciągana. Nie zawsze rozumiałem motywacje bohaterów, a i z żadnym z nich nie związałem się szczególnie mocno — raczej pełnią funkcję narzędzi do prowadzenia fabuły. Zakończenie też nie dało mi jakiejś dużej satysfakcji, raczej po prostu domknęło historię.
Ostatecznie: książka była w porządku. Jako kolejny etap poznawania uniwersum Asimova sprawdziła się lepiej niż „Gwiazdy jak pył”, ale nadal traktuję ją bardziej jako ciekawostkę z historii science fiction niż coś, co samo w sobie mocno mnie porwało.
#bookmeter #fantasy #fiction #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: Prądy przestrzeni
Pobierzps. czy po tym co kończy serial dalej jest w książkach ciekawiej?
Tak, polecam książki, łącznie z nowelkami
@CipakKrulRzycia: może nie 10/10 ale bardzo fajna jest seria: Nasze imię legion, nasze imię Bob.