Wpis z mikrobloga

Wracam z #niemcy #drezno, przystanek we #wroclaw , wyszedłem na chwilę na ulicę żeby złapać świeżego powietrza. Od razu inaczej się oddycha. Całe miasto żyje, ludzie chodzą, gadają. W Dreźnie nawet w dzielnicach imprezowych było jak w kościele. Kobiety tu tak z 10 razy piękniejsze. Nawet do autobusy dosiadło się kilka takich świnek co jednej w Dreźnie przez tydzień nie spotkałem.

Dobrze być z powrotem w #polska
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcelus: Chłop porównuje 3 największe miasto w Polsce, pełne studenciaków do 13 miasta w Niemczech na obsranym wschodzie pełnym neonazioli XD
  • Odpowiedz
@erni13 przecież to są miasta o niemal identycznej liczbie ludności, a Drezno ma ze dwa razy większe PKB xdd

@marcelus: No pod wględem ważności w kraju może nie fair. Ale poza tym podobieństw jest więcej niż różnic. I Drezno również jest miastem uniwersyteckim.
  • Odpowiedz
@prezydent88: Ja tam do Wrocławia bym wolał bardziej porównać właśnie trzecie największe miasto w Niemczech, czyli liczyć bardziej pod kątem znaczenia a nie liczby mieszkańców. W Polsce na poziomie Drezna jest Częstochowa z tego co widzę. Tak pod względem Vibu nawet by mi to pasowało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No nikt nigdy nie pojechał ani do Drezna ani do Częstochowy żeby delektować się życiem nocnym tam
  • Odpowiedz
  • 0
@erni13 czyli jakbyś porównywał na przykład z miastem sławieńskim to by ci wyszło że musisz porównać z jakąś wiochą na 20 tysięcy mieszkańców?
  • Odpowiedz
@marcelus: Nie wiem co znaczy "miastem sławieńskim" ale jeśli chodzi o Słowenię, to raczej Wrocław bym prędzej porównywał do jakiegoś Mariboru, mniej-wiecej pewnie są tak samo ważne w swoich krajach.

Słowenia jest za to jakieś 18 razy mniejsza od Polski. Polska od Niemiec około dwukrotnie więc nie sprowadzajmy rozmowy do absurdu
  • Odpowiedz
@erni13: Duże Niemieckie miasta mają niższa gęstość zaludnienia niż Polskie. Mieszkałem w Hamburgu, miasto wyglądało jak wyludnione.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie wiem co znaczy "miastem sławieńskim" ale jeśli chodzi o Słowenię, to raczej Wrocław bym prędzej porównywał do jakiegoś Mariboru

@erni13: ale ja pytam o to z jakim miastem porównałbyś Drezno. Wg twojej logiki jeśli Drezno jest 13. miastem w Niemczech, to powinno być porównywane w Polsce z Częstochową (214 tys.), a w Słowenii z Nową Goricą (13 tys.) Nawet pomysł porównywania Wrocława ze 100-tysięcznym Mariborem jest absurdalny. xD
  • Odpowiedz
@marcelus: Pod względem ważności Drezno faktycznie porównałbym do czegoś w rodzaju Częstochowy. Zwykle miasto z jednym highlightem i tyle.

Ty sobie porównałeś Drezno do Wrocławia i wróciłeś zdziwiony że naziolskie g---o na wschodzie jest gównem xD
  • Odpowiedz
  • 0
@erni13 po pierwsze nigdzie nie pisałem o nazizmie, sam to sobie odpisałeś xd

I jaki to "jeden highlight" ma Drezno niby xd czy ty w ogóle kiedykolwiek tam byłeś?
  • Odpowiedz
@marcelus: No tak, to ja od początku mówię o naziolach, bo głównie to z nimi jeśli chodzi o społeczność kojarzy się w Niemczech Drezno. Simple as shit.

W Dreźnie byłem, z tą różnicą jedbak, że nie jestem kretynem i nie oczekiwałem po nim wielkomiejskiego vibu i zrobiłem tam jedną nockę XD
  • Odpowiedz
  • 0
że nie jestem kretynem i nie oczekiwałem po nim wielkomiejskiego vibu

@erni13: nie oczekiwałeś wielkomiejskiego vibu od turystycznego vibu od ponad półmilionowego miasta z 1,3-milionowym obszarem metropolitalnym? Serio?

I jakie jest ten "jeden highlight" Drezna?
  • Odpowiedz
@marcelus: Serio, nie pcham się zbyt chętnie do miast z tym takim "Big city Vibe". Podobną ilość mieszkańców ma taki Düsseldorf ale feeling jest zgoła inny.

Co do Highlightu to w sumie po prostu Altstadt. Z Frauenkirchen i Zwingerem na czele. Wszystko blisko siebie, w sam raz na spacer ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz