Wracam z #niemcy #drezno, przystanek we #wroclaw , wyszedłem na chwilę na ulicę żeby złapać świeżego powietrza. Od razu inaczej się oddycha. Całe miasto żyje, ludzie chodzą, gadają. W Dreźnie nawet w dzielnicach imprezowych było jak w kościele. Kobiety tu tak z 10 razy piękniejsze. Nawet do autobusy dosiadło się kilka takich świnek co jednej w Dreźnie przez tydzień nie spotkałem.
@erni13 przecież to są miasta o niemal identycznej liczbie ludności, a Drezno ma ze dwa razy większe PKB xdd
@marcelus: No pod wględem ważności w kraju może nie fair. Ale poza tym podobieństw jest więcej niż różnic. I Drezno również jest miastem uniwersyteckim.
@prezydent88: Ja tam do Wrocławia bym wolał bardziej porównać właśnie trzecie największe miasto w Niemczech, czyli liczyć bardziej pod kątem znaczenia a nie liczby mieszkańców. W Polsce na poziomie Drezna jest Częstochowa z tego co widzę. Tak pod względem Vibu nawet by mi to pasowało ( ͡°͜ʖ͡°)
No nikt nigdy nie pojechał ani do Drezna ani do Częstochowy żeby delektować się życiem nocnym tam
@marcelus: Nie wiem co znaczy "miastem sławieńskim" ale jeśli chodzi o Słowenię, to raczej Wrocław bym prędzej porównywał do jakiegoś Mariboru, mniej-wiecej pewnie są tak samo ważne w swoich krajach.
Słowenia jest za to jakieś 18 razy mniejsza od Polski. Polska od Niemiec około dwukrotnie więc nie sprowadzajmy rozmowy do absurdu
Nie wiem co znaczy "miastem sławieńskim" ale jeśli chodzi o Słowenię, to raczej Wrocław bym prędzej porównywał do jakiegoś Mariboru
@erni13: ale ja pytam o to z jakim miastem porównałbyś Drezno. Wg twojej logiki jeśli Drezno jest 13. miastem w Niemczech, to powinno być porównywane w Polsce z Częstochową (214 tys.), a w Słowenii z Nową Goricą (13 tys.) Nawet pomysł porównywania Wrocława ze 100-tysięcznym Mariborem jest absurdalny. xD
@marcelus: No tak, to ja od początku mówię o naziolach, bo głównie to z nimi jeśli chodzi o społeczność kojarzy się w Niemczech Drezno. Simple as shit.
W Dreźnie byłem, z tą różnicą jedbak, że nie jestem kretynem i nie oczekiwałem po nim wielkomiejskiego vibu i zrobiłem tam jedną nockę XD
@marcelus: Serio, nie pcham się zbyt chętnie do miast z tym takim "Big city Vibe". Podobną ilość mieszkańców ma taki Düsseldorf ale feeling jest zgoła inny.
Co do Highlightu to w sumie po prostu Altstadt. Z Frauenkirchen i Zwingerem na czele. Wszystko blisko siebie, w sam raz na spacer ¯\(ツ)/¯
Dobrze być z powrotem w #polska
@marcelus: No pod wględem ważności w kraju może nie fair. Ale poza tym podobieństw jest więcej niż różnic. I Drezno również jest miastem uniwersyteckim.
No nikt nigdy nie pojechał ani do Drezna ani do Częstochowy żeby delektować się życiem nocnym tam
Słowenia jest za to jakieś 18 razy mniejsza od Polski. Polska od Niemiec około dwukrotnie więc nie sprowadzajmy rozmowy do absurdu
@erni13: ale ja pytam o to z jakim miastem porównałbyś Drezno. Wg twojej logiki jeśli Drezno jest 13. miastem w Niemczech, to powinno być porównywane w Polsce z Częstochową (214 tys.), a w Słowenii z Nową Goricą (13 tys.) Nawet pomysł porównywania Wrocława ze 100-tysięcznym Mariborem jest absurdalny. xD
Ty sobie porównałeś Drezno do Wrocławia i wróciłeś zdziwiony że naziolskie g---o na wschodzie jest gównem xD
I jaki to "jeden highlight" ma Drezno niby xd czy ty w ogóle kiedykolwiek tam byłeś?
W Dreźnie byłem, z tą różnicą jedbak, że nie jestem kretynem i nie oczekiwałem po nim wielkomiejskiego vibu i zrobiłem tam jedną nockę XD
@erni13: nie oczekiwałeś wielkomiejskiego vibu od turystycznego vibu od ponad półmilionowego miasta z 1,3-milionowym obszarem metropolitalnym? Serio?
I jakie jest ten "jeden highlight" Drezna?
Co do Highlightu to w sumie po prostu Altstadt. Z Frauenkirchen i Zwingerem na czele. Wszystko blisko siebie, w sam raz na spacer ¯\(ツ)/¯