Wpis z mikrobloga

Też tak macie, że w ogóle zapominacie o tym, że za niecałe 3 tygodnie startują mistrzostwa świata w piłce nożnej?

Przecież mniej więcej do 24 roku życia to praktycznie całe moje życie w trakcie mistrzostw było podyktowane pod godziny meczy, a cały okres mistrzostw to był najlepszy czas w roku, jedno wielkie święto. Cały czas się tym żyło.

Już z miesiąc przed startem studiowało się statystyki, składy, kto pojedzie, analizy kto będzie gwiazdą, kto strzeli najwięcej goli, kto ma największe szanse, kto będzie czarnym koniem zawodów, wywiady z ekspertami itd...

Jezu nawet nie zauważyłem kiedy przestało mnie to obchodzić i generalnie jest to smutne, chociaż na pewno i tak mecze z doskoku pewnie będę oglądał.

#pilkanozna #mecz #zalesie #wykop30plus #feels
codziennaKasia - Też tak macie, że w ogóle zapominacie o tym, że za niecałe 3 tygodni...

źródło: image

Pobierz
  • 154
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@codziennaKasia: a ja tam nigdy nadmiernie nie studiowałem ani nie analizowałem mistrzostw czy euro ale zawsze lubiłem sobie włączyć mecze jakichś mniej popularnych reprezentacji i dla odmiany popatrzeć na coś innego niż premier league czy liga mistrzów

w tym roku też chętnie sobie pooglądam

u siebie z kolei z biegiem czasu zauważyłem że kompletnie mnie przestała obchodzić liga mistrzów, ale to może dlatego że od dłuższego czasu #united
  • Odpowiedz
Mnie to przeraża, że się sezon ligowy kończy, a te mistrzostwa to w ogóle jakoś nie grzeją, podobnie denerwujące są przerwy reprezentacyjne w trakcie sezonu.

@mathiaz1: a jakie rozgrywki ligowe śledzisz?
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: Ja jestem z pokolenia które szło na wagary żeby obejrzeć kompromitację Polaków z Koreą w 2002 i też mam tak że z turnieju na turniej entuzjazm spada. Natomiast nie jestem przekonany czy to tylko kwestia starości czy ogólnego przesytu rozgrywkami. Za cenę 2 kebabów miesięcznie mam w c+ nieograczony dostęp do meczów top 5 lig europy, mogę obejrzeć dowolny mecz ligi mistrzów, o LE/LKE czy nawet ligach arabskich i
  • Odpowiedz
O piłkarskim merchu dostępnym wszędzie już nawet nie piszę bo starczy tego boomerskiego gadania.

@TatusMuminka: zabawki w mc donald, wszędzie jakieś zestawy czipsów dla kibica z jakimś terminarzem gratis itd, gadżety.

Uwielbiałem to.
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: mecze o godzinach bardzo słabych pod Europę, no i Polska nie gra. Gdyby Polska grała to reklamy nie dawałyby Ci zapomnieć, że zbliża się mundial.
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: Ja mam podobnie, nie jara mnie to i nie czekam chociaż pewnie i tak finalnie sporo meczów z tych rozgrywanych o normalnych dla nas porach obejrzę. Generalnie widzę tutaj nałożenie kilku kwestii:

Po pierwsze wiek - ciężko się już tak wkręcić jak za dzieciaka czy nawet przed 30.
Po drugie brak awansu Polski - siłą rzeczy z tego powodu u nas się mniej o Mundialu mówi, mniej analizuje i
  • Odpowiedz
w fazie grupowej rozegrane będą 72 mecze tylko po to, żeby wyeliminować te 16 dodanych od tej edycji drużyn. Dla mnie to jest de facto druga runda eliminacji a prawdziwe granie zacznie się dopiero od 1/16.

@crespo: ee, to jest akurat plus bo fajnie zobaczyć egzotyczne drużyny w meczach o stawkę. Może być ciekawie, może być kolorowo, egzotycznie, trochę groteskowo.

To jest jeden z niewielu plusów.

Wiesz koniec końców to
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: Niestety ale po MŚ w Niemczech coraz więcej mistrzostw w jakichś dziwnych krajach. Co prawda w USA i Meksyku były już mistrzostwa ale z punktu widzenie Polaka MŚ poza Europą to taki trochę niewypał.

Chociaż te z Brazylii gdzie zostali upokorzeni przez Niemcy dobrze wspominam.

Jeśli chodzi organizację dla mnie najlepsze były France 98 i Germany 06.

Najgorsze to Korea (przepychanie Koreańczyków) i RPA (w---------e wuwuzele).
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: Obojętność wkrada się z wiekiem w każdym aspekcie życia, tylko od Ciebie zależy jakie emocje będziesz mieć do Mistrzostw Świata, czy dowolnego innego zainteresowania. Ja się jaram fest tym mundialem bo się NIM INTERESUJE. Przyczyn można szukać w wielu aspektach od komercjalizacji, po "szybkość życia" i tiktoizacje społeczeństwa i fakt, że większość nie potrafi na dupie usiedzieć 15 minut, a co dopiero mówić o obejrzeniu 90 minut spotkania bez
  • Odpowiedz
@Wojciech_Skupien: ja też coraz cześciej "oglądam" mecze czytając komentarze na wykopie, nie licząc tych które mnie bardziej interesują typu Barca - Real, Bayern - PSG

Nie lubię np. Francji, ale skład w ofensywie mają wybitny i chętnie ich obejrzę.
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: panie, 10 czy nawet jeszcze 5 lat temu oglądałem przez weekend wszystkie mecze Ekstraklasy, finały jakichś gównopucharów w Azji, Afryce, itd. teraz jak obejrzę mecz Legii w tygodniu czy chociaż jakiś towarzyszki naszej kadry raz w roku to jest cud (albo zasypiam w przerwie, albo dziecko mi nie daje obejrzeć)
także rozumiem, to raczej starość, brak czasu i siły
  • Odpowiedz
@ptt_: Jak się zagłębić w historię drużyn które biorą udział w tegorocznym Mundialu to tam jest tyle smaczków, zaszłości i powiązań, że odbiór całych mistrzostw od razu nabiera rumieńców. Wszystko jest kwestią czasu i naszego zaangażowania. Ja pomimo tego, że sam się łapie na tym często, że nie odczuwam tych samych emocji do x lat temu do piłki, to lubię ją, zawsze chętnie kupię skarb kibica i wkręcam się powoli
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: o cholera, mistrzostwa są w tym roku? W sumie to dla mnie zawsze była jedyna okazja (no dobra ME też) że naprawdę wkręcam się w oglądanie piłki nożnej i praktycznie oglądam mecz codziennie. Teraz chyba się nie uda przez podróż.
  • Odpowiedz