Wpis z mikrobloga

#gielda Jakie macie podejście do wyboru indywidualnych spółek do kupienia? Ja jeszcze zielony, na razie mam tylko kilka etfów w IKZE ale chciałbym też coś poza tym podziałać.

Kupiłem parę książek żeby zacząć, ale tam nikt się z nikim nie zgadza. Przeczytałem Iwucia, w sumie spoko, no to taka lekka lektura na jeden-dwa wieczory ale o giełdzie się tam człowiek dużo nie dowie.
Potem niestety chwyciłem analizę techniczną Murphy'ego i nie dość że tego się nie da czytać to jeszcze sam autor mówi że w sumie to c---a działa, porzuciłem to w połowie, to i tak sukces dotrzeć tak daleko.
Teraz się wziąłem za inteligentnego inwestora Grahama, w miarę przyjemnie się czyta ale tam najnowsze komentarze są z 2003 a większość 1972, więc poza jakimiś kilkoma uniwersalnymi prawdami się pewnie człowiek dużo nie dowie.

Graham mówi że kupować niedocenione, Murphy mówi że cokolwiek możesz się dowiedzieć to i tak już jest odzwierciedlone w cenie, Graham mówi że nie spotkał nikogo kto by zarobił kierując się wykresami (no ale na pewno metody analityczne teraz są dużo przystępniejsze niż 60 lat temu jak to pisał) obydwaj przynajmniej zgadzają się co do tego że absolutnie nie da się przewidzieć co urośnie a co spadnie.

W związku z tym moje pytanie, czym poza hypem na wypoku się kierują tutejsi spekulanci? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ossadagowah: etf+obligacje bo stockpicking w wykonaniu zwykłego śmiertelnika to w długim terminie tylko strata czasu, który na początku jest najbardziej potrzebny aby rozbujać portfel i zacząć zarabiać.
  • Odpowiedz
@ossadagowah: Aktualnie najlepiej moim zdaniem czerpać wiedze z YT. Książka jak np Inteligentny inwestor juz po prostu w wielu przypadkach nie jest aktualna i to nie dlatego, że autor był słabym inwestorem ale po prostu czas zrobił swoje. Kiedyś np wiele osób korzystało z wskaźnika CENA/WARTOŚC KSIĘGOWĄ a teraz nie kojarzę, żeby ktoś to polecał
  • Odpowiedz
  • 0
@BigDaddyy: nie pytam nawet jak wybierać, tylko jak wy na to patrzycie. Typu czy robicie analizy wartościowe, czy to co wam się wydaje że jest i będzie modne, czy coś jeszcze innego.
  • Odpowiedz
@ossadagowah: Znajdź dobre społeczki, które mają wysoki growth YoY przez ostatnie lata i według guidance na kolejne lata, a do tego PEG poniżej 1. I dobieraj je po atrakcyjnych cenach i trzymaj. To 90% roboty.
Obecnie polecam przejrzeć spółeczki jak Meta, Reddit, NU, MercadoLibre.
  • Odpowiedz
@ossadagowah: czytasz wykop/ogladasz yt (niekoniecznie w tej kolejności xd) > poznajesz jakies spolki > niektóre rzucaja ci sie w oczy bo są często powtarzane/polecane > obczajasz co konkretnie robią, jakie są prognozy na przyszlość, p/e, czy przynoszą zysk > kupujesz (albo i nie)

przynajmniej mniej wiecej tak to u mnie wygląda
  • Odpowiedz
. Przeczytałem Iwucia, w sumie spoko, no to taka lekka lektura na jeden-dwa wieczory ale o giełdzie się tam człowiek dużo nie dowie.

@ossadagowah: Bo to dla totalnych zoltodziobow albo 50/60 latkow jest,
Ty jak masz 20-35 lat to powinienes mega agresywnie inwestowac.
  • Odpowiedz
Kiedyś np wiele osób korzystało z wskaźnika CENA/WARTOŚC KSIĘGOWĄ a teraz nie kojarzę, żeby ktoś to polecał

@ParadygmatYT: No bo machlojarze ksiegowi robili cuda,
Cena/przychod/2 lata prognoza wzrostow. I w sumie co ci wiecej trza?
Zysk mozna zmanipulowac, a przychod juz duzo ciezej, i i prognozy analitykow na 2 lata naprzod w 70% przypadkow sie sprawdzaja,
  • Odpowiedz
Znajdź dobre społeczki, które mają wysoki growth YoY przez ostatnie lata i według guidance na kolejne lata, a do tego PEG poniżej 1. I dobieraj je po atrakcyjnych cenach i trzymaj. To 90% roboty.

Obecnie polecam przejrzeć spółeczki jak Meta, Reddit, NU, MercadoLibre.

@suweren_sudoku: Dokladnie
Cena/przychod/2 lata prognoza wzrostow
i jesli prognozy wzrostow przychodow sa rewidowane w gore no to dobra opcja
bo w 70% przypadkow analitycy sie nie myla
  • Odpowiedz