Wpis z mikrobloga

Wymyśliłam sobie, że w nowo budowanej łazience chciałabym mieć dwie rzeczy: drzwi prysznicowe otwierane jak normalne drzwi (nie przesuwne) i takie „siedzisko” pod prysznicem, oczywiście wszystko możliwie jak najniższym kosztem. Jeśli chodzi o drzwi prysznicowe, plan jest taki, żeby zrobić standardowy wymiar i kupić gotowe drzwi w sklepie ze szklaną "ścianką", bez zamawiania niczego na wymiar. Stąd właśnie pomysł na ściankę murowaną widoczną na zdjęciu. Jako, iż kompletnie się na tym nie znam, a wy znacie się na wszystkim, pytanie - kiedy taką ściankę i siedzisko się robi i czy w ogóle warto to murować? Robi się to z bloczków czy raczej z g-k? Ściankę chciałabym wyłożyć płytkami, a od strony sedesu zamontować uchwyt na papier. Jeśli murować, to robi się to przed czy po wylewkach?
#budowadomu #budujzwykopem #budowa #dom #lazienka
hyacinthus - Wymyśliłam sobie, że w nowo budowanej łazience chciałabym mieć dwie rzec...

źródło: yugkk

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dlatego że nie masz jednak tego spadku

@kolejne_juz_konto: Ja akurat nie mam takiego siedziska. We wszystkich miejscach, które odwiedziłem był tam syf, nawet jeżeli zachowano spadek. Może to wynikać z faktu, iż ludzie odruchowo kładą tam szampony/ gąbki/ koszyki, które cały czas od spodu są mokre.
  • Odpowiedz
Może to wynikać z faktu, iż ludzie odruchowo kładą tam szampony/ gąbki/ koszyki, które cały czas od spodu są mokre.

@Erk700: Ale wiesz że łazienkę się myje, prawda? Chwila mycia i masz czysto oraz schludnie, oby tylko właśnie spadek był, bo inaczej się grzyb wda. I jeżeli nie ma zrobionych półek, to logicznym jest że ludzie stawiają tam kosmetyki do mycia. Z tego co widzę po projekcie, to też nie
  • Odpowiedz
@kolejne_juz_konto: Nie. Dobrze zaprojektowanego prysznica praktycznie nie trzeba myć... może raz w roku dla zasady.
Półki prysznicowe to nie problem: przyczepiane/ przyklejane/ rozporowe; można łatwo wyjąć, nie muszą przylegać do ściany długim bokiem.
  • Odpowiedz
@hyacinthus: u siebie w łazience zrobiłem dokładnie taką samą konfigurację (kawałek ścianki + siedzisko/półka). Tylko bateria na innej ścianie.

U mnie akurat powstałe siedzisko było wynikiem schowania tam rur odpływowych. Nie zauważyłem żeby robił się tam syf (mimo, że pełniło też funkcję półki na szampony i żele). Zrób w miarę konkretny spadek (z 5%), przypilnuj żeby krawędź była ładnie równo wyprowadzona, żeby w fudze nie gromadziła się woda, i będzie
  • Odpowiedz
Nie. Dobrze zaprojektowanego prysznica praktycznie nie trzeba myć... może raz w roku dla zasady.

@Erk700: I ten idealny prysznic jest tutaj z nami, w tym pokoju? Zajmuję się domem od ... c--j wie jak długiego czasu, nigdy nie widziałem prysznica czy jakichkolwiek płytek, które nie wymagałyby czyszczenia choćby raz na miesiąc. Przecież nawet jakby woda nie stała, to masz jeszcze kamień czy osady z mydła (kosmetyków), to się niby nie
  • Odpowiedz
Mydło jest spłukiwane z kąpielą.

@Erk700: O kurvva, w życiu nie czytałem większej głupoty XD Wybacz, ale sprzątałeś coś kiedykolwiek? Jakąkolwiek łazienkę? Mydło w żadnej wersji (stałe/w płynie) nigdy nie spłucze Ci się w 100%, zawsze zostawi minimalny osad. I wyobraź sobie, że nie każdy ma jak zamontować filtr do wody na całą instalację.
  • Odpowiedz