Aktywne Wpisy
Warcomx +112

Famine +79
IMO chłop chyba źle zrozumiał przepisy bo ta intercyza tutaj nie byłaby potrzebna xD
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki
źródło: temp_file7784563049334432232
Pobierz

#pytaniedoeksperta #elektryka #elektronika #diy #majsterkowanie
#pytanie
źródło: Zrzut ekranu 2026-05-19 141740
Pobierzźródło: 20260519_140441qq
PobierzA jakie jest jego zadanie? Zabezpieczyć aby nie było za dużej produkcji pary? Teoretycznie
P.S. Tylko, że to generator pary - to trzeba kogoś kto wie jakie są tam używane (najlepiej w tym modelu) - czy na 105°C czy inną wartość.
@bialy100k:
Tak nie jestem fanem omijania zabezpieczeń ale tu nie ma elektrozaworu jak w stacji parowej z żelazkiem więc jak może rozerwać? Para ujdzie przez rurę. Czy źle myślę? Problem jedynie będzie gdy woda się skończy a nie wyłączę na czas. Chociaż tam w tej białej osłonie jest bezpiecznik termiczny i w takim przypadku on się przepali odcinając zasilanie grzałki.
Wywal, a
Nie zauważyłem tych śrubek, wszystko zardzewiałe, zakamienione, przecieka, racja nie ma sensu już tego reanimować.
W przypadku karchera podobnych stacji - wszystko jest niezniszczalne poza .... Korkiem wlewu, który równocześnie jest zaworem nadciśnieniowym I termicznym.
Zabezpieczenie jest takie, że jak mosiężny korek (wkręcany mosiężny kloc w pojemnik-grzalke) jest gorący, lub ma ciśnienie od wewnątrz, to bimetal "rozprzęga" pokrętło- gałkę, przez co (dla bezpieczenstwa) nie da się odkręcić wlewu, dopóki całość nie wystygnie. Zewnętrzna
@hrumque:
Jednak udało się odkręcić te śrubki termostatu, wymienię go, postaram się odkamienić wlewając ocet czy kwasek cytrynowy z wodą do środka. Tylko nie mogę znaleźć żadnej informacji jakie są parametry tego elementu? Normalnie zamknięty, 105stC?
źródło: 20260519_215804
Pobierzźródło: 20260519_215813
Pobierzźródło: aaaa
Pobierz105st brzmi rozsądnie bezpiecznie. Ale może zbyt szybko rozłączać - zależy pod jakim ciśnieniem ta maszynka pracuje. Jeśli para ma zrobić ciśnienie to woda wrze w wyższej temperaturze, więc wyłączanie przy niższej spowoduje brak budowania ciśnienia.
Jak z boku nie uda ci się odczytać nic, to Weź kilka i sprawdź, to grosze kosztuje.
@cotozazycie: powodzenia, ale na tym etapie ja poległem ze swoją. Wewnątrz miałem litą białą skorupę wyglądającą jak porcelana, próbowałem to rozpuszczać na gorąco mocnym roztworem kwasku cytrynowego (cała torebka w 0,5l wrzątku), jedyne co mi się udało to trochę to pokruszyć i trochę tego wypłukać na zewnątrz.
Odkamieniacze od ekspresów do kawy czy pralek to są mieszaniny różnych kwasów, AI mówi że najczęsciej na bazie kwasu sulfamidowego i tak, może być trochę skuteczniejszy. Jeśli chcesz się bawić - spróbuj. A jak nie