Wpis z mikrobloga

No i dalej szukam auta życia.
Temat #honda odpuściłem. Poczytałem, pogadałem z mechanikami od japońców i konsensus jest jeden. 1.0t nie rodzi pytania "czy padnie" tylko "kiedy padnie". A na 1.5t to mnie nie stać.
I tak jak całe życie uciekałem przed krzyżacką motoryzacją, tak teraz jednak za namową @WaranKojtyla i @sztefen_muller postanowiłem może to zmienić.
W końcu #vag w naszym kraju ma się doskonale, ofert są setki tysięcy... I jak idzie? Ano nijak.
Znalazłem u dilera #skoda używaną Scalę - dzwonię, sprzedane. Znalazłem #octavia - to samo.

W oczy rzuciła mi się Octavia 2.0tsi z 2019 roku. No i tutaj rodzi się pytanie - jak to w końcu wygląda z tym DSG? Auto ma niecałe 140kkm przebiegu, wersja Ambition. Kosztuje 55000, ale czy zaraz nie będę musiał włożyć kolejnych 20 w remont skrzyni? Jak one radzą sobie w ruchu miejskim?

Czy ktoś z Was korzystał z usług typu #autotesto albo #motocontroler?

#motoryzacja #kupnosamochodu #zakupauta #samochody #mechanikasamochodowa
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

skrzynie DSG 6-biegowe są niezniszczalne, 7-biegowe lub więcej to kaszana.

@dict: jak kupowałem ponad 10 lat temu auto z DQ250 6 biegów to pisano o niej to samo co teraz o 7 biegowych DQ381 xD w mojej ocenie są minimalnie mniej trwałe, ale dalej bardzo udane.
  • Odpowiedz
  • 0
serio, jeździ tego MILIONY i dalej zadajesz takie pytania?

@SpokojnyPan: A wiesz ile jest much na świecie i co one robią? :) A tak zupełnie poważnie - zakładam, że pierwsze 100-150tkm to jest okres w którym auto nawet wydrukowane na drukarce 3d będzie działać. Prawdziwy test zaczyna się po tym czasie. I nie oczekuję, że cyrku nigdy nie będzie. Po prostu zastanawiam się czy szykować się na niego przy 150,
  • Odpowiedz
@krzysiekGD: ogólnie to loteria, jak trafisz . Ja swoją DQ200 j---e w mieście i żyje co prawda mam skromny przebieg bo 60 tyś km a straszyli mnie że 20 zrobię i się rozpadnie jakoś nie poddaje się narazie, ale ja w korku jadę na manualu pomimo że robiłem program w niej bo się nie nadawała ogólnie do jazdy. Wczensiej miałem DQ381 i też program robiłem, bo było to samo czyli
  • Odpowiedz
@krzysiekGD: Nowoczesna motoryzacja jest jakaś p--------a, z 10 lat temu kupiłem 13 letnia Hondę accord i absolutnie nic poważnego się tam nie działo, nalatane 270k. Kupienie teraz czegoś w miarę nowego, sensownego i w normalnych pieniądzach to mission impossible. Chinczyki tylko jako tako dają światełko w tunelu
  • Odpowiedz
  • 0
Nowoczesna motoryzacja jest jakaś p--------a, z 10 lat temu kupiłem 13 letnia Hondę accord i absolutnie nic poważnego się tam nie działo, nalatane 270k.

Dzisiaj też bez problemu znajdziesz nowoczesne auta z przebiegami rzędu 300, 400 czy 500kkm. Ba! Znajdziesz i takie, które te 300kkm to mają nalatane nie przez 23 lata a 3 :) Problem jest gdzie indziej. Jak chociażby w przypadku Hondy, którą chciałem kupować. Te 10-15 lat temu jak kupowałeś
  • Odpowiedz
@krzysiekGD: 20-25 lat temu była mała oferta silników w Hondach? Zobacz sobie palete Civica VI chociażby. Każda wersja nadwoziowa miała inne silniki, o innych oznaczeniach mimo że podobnych mocach. Że o Accordzie który na rynek amerykański, a europejski był niemal zupełnie innym autem z zupełnie innymi silnikami nie wspomnę.

Co do drugiej części wypowiedzi. Gościu Ty brałeś w 2009 nową Alfę ,a w ogóle wiesz co to jest inflacja ?
  • Odpowiedz
Czy ktoś z Was korzystał z usług typu #autotesto albo #motocontroler?

@krzysiekGD: swego czasu korzystałem z autotesto. generalnie dla osoby która tak jak ja nie zna się za bardzo na autach i nie ma szwagra mechanika, to bardzo dobra opcja na sprawdzenie auta przed zakupem.
  • Odpowiedz