Aktywne Wpisy

lubie-sernik +402
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

lord-nihilus +134
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Pierwsza myśl o elektryku to tesla, ale wielki minus, że nie ma czujników parkowania. Nie wiem jak to da radę w mieście.
#samochody
źródłem tych informacji jest oficjalny niemiecki raport TÜV (zaktualizowany na 2026 rok), oparty na twardych danych z 9,5 miliona realnych przeglądów rejestracyjnych samochodów.
poza teslą to nie wiem jeszcze jakie auto byłoby naprawdę godne uwagi jako elektryk.
@m_k_92: masz takie doświadczenia? Jak widziałem to większość tych ładowarek pod blokami stoi raczej pusta, podobnie jak te pod marketami
Ale po prostu stanie tam passat w dieslu z 1998 jakiegoś studenta, bo na takich osiedlach nie ma miejsc parkingowych i sobie nie poładuje nikt.
Zbyt mała elastyczność;
zbyt mało punktów ładowania na trasach w stosunku do ilości tych aut;
zbyt długi czas ładowania;
wciąż zbyt mały zasięg na jednym pełnym ładowaniu;
@codziennaKasia: elastyczność czego?
1) Musisz mieć w telefonie 80 aplikacji do 80 różnych operatorów ładowarek. Teoretycznie można tylko przy tankowaniu podpiąć kartę bez apki, ale cena rośnie z 1,20zł do 3,50zł za kWh (koszt 100km Ci rośnie x3)
2) Musisz mieć zawsze w aucie kable i
@mvmxks: elastyczność w sensie logistycznym, wynikająca z konieczności planowania potencjalnych ładowań na dłuższych trasach, typu np. 1000 - 1200 km.
Potem dojeżdżasz do planowanego miejsca na jakimś wygwizdowie, a tam 3 auta w kolejce do ładowania.
Doliczając do tego czas ładowania i jesteś utopiony, może pogrzebać cały plan danego dnia.
@codziennaKasia: no i super, ale OP wyraźnie napisał, że jeździ tylko wkoło komina. Jak dla mnie diesel to g---o, nie rozumiem po co ludzie to kupują, skoro można mieć czystą, niezawodną i bezobsługową benzynkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@m_k_92: nie ma silnika spalinowego który dobrze znosi jazdę po mieście - wiecznie niedoładowany akumulator uszkadza sie, sondy lambda muszą być ciągle dogrzewane, napinacze olejowe nie pracują na optymalnych parametrach, co prowadzi do szybszego zużycia układow rozrządu, a odpalanie bez odpowiedniej temperatury silnika powoduje zrywanie filmu olejowego. Nie mówiąc juz o częstej jeździe na jałowych/niskich obrotach z