Wpis z mikrobloga

Dziękuję za odzew. Zgodnie z prośbą zakładam tag #customzesmietnika, żeby nie wołać i nie zawracać tyłka. Zrobię to tylko raz.

Wczoraj spędziłem kilka godzin w warsztacie i efekt jest lepszy niż się spodziewałem, ale o tym niżej.

Co to za gitara i po co to robię?

Wczoraj poświęciłem kilka godzin na zdjęcie powłoki poliuretanowej oraz lakieru tak by dostać się do surowego drewna. Od razu zaznaczam, że jestem amatorem i wszystko robię sam tyle tylko, że mam dostęp do... powiedzmy "warsztatu", narzędzi oraz porady osoby która coś nie coś zajmuje się renowacją starych rzeczy. Zacząłem od potraktowania powłoki chemią widoczną na zdjęciu, jako tako to schodziło, ale bez jakiegoś super efektu. W ruch poszła szlifierka mimośrodowa. Zdziwiłem się ponieważ pod grubą powłoką czarnego poliuretanu był twardy, bezbarwny lakier a pod nim jeszcze coś xd. Udało się wszystko zedrzeć, wyszlifować, brzegi postanowiłem jednak zaokrąglić ponieważ oryginalnie była tam wklejona jakaś plastikowa ramka która zaczęła się strzępić więc trzeba było się jej pozbyć. Spodziewałem się sosny czy innego miękkiego drewna... co to jest nie mam pojęcia, ale ku mojemu zdziwieniu drewno jest dosyć twarde, włókna nie wyłażą, dobrze się szlifuje. Wygląda to na tyle obiecująco, że zamiast kryjącego lakieru zacząłem myśleć o czymś półtransparentnym, żeby wzór drewna mógł być dodatkowych smaczkiem.

Pierwsza nieplanowana wcześniej przeróbka - trzeba będzie wyfrezować większa przestrzeń pod mostek. Kupiłem Gotoha clasic - wymiarami i kształtem zgadzało się z chińskim badziewnym tremolo (przede wszystkim zależało mi, żeby trzymać jako tako menzurę), ale jednak gotoh jest większy i bardziej się będzie wychylać.

#gitara #gitaraelektryczna

Wołam @7uras @woland__ @moll @ambasador_kwiatostanu @kidi1 @DRichmond @schnippen_schnappen @Kompr3s @Szr1h @crabster96 @DJArmani @239A @CichyKucharz @TomcioPalushek @wihajster-do-tentegesowania @neo_1995 @czysto_losowy_nick @kiedysbedefajna @pawik077 @Wilmore @Bambik1337 @BlueScreeen @niebieskooki23 @Majkel2008 @oknoe @lajsta77 @themindcrusherHS
Lekkachmurka - Dziękuję za odzew. Zgodnie z prośbą zakładam tag #customzesmietnika, ż...

źródło: IMG_1165

Pobierz
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lekkachmurka: jak będziesz lakierował to bierz coś dwuskładnikowego i daj dużo czasu na schnięcie, zwykłe lakiery pękają i zostawiają ślady odciśnięć nawet po długim czasie
  • Odpowiedz
@Lekkachmurka: robilem to samo ze swoja gitara, dzisiaj jakbym sie za to zabieral zrobilbym troche inaczej. Chcialem jak najszybciej i to byl błąd. Ale wyszło całkiem ok. Zdzierałem lakier szlifierka oscylacyjna ze squiera bullet. Zmieniłem kolor z sunburst na czerwoną ok 10 lat temu i wygląda nadal ok, tylko stała długo na stojaku ktory przykleil sie do lakieru i przez to zrobil sie delikatny relic xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Ommadawn: Tego samego się spodziewałem jak zacząłem działać chemią xD. Stwierdziłem - dobra cokolwiek tam nie będzie to lakier kryjący wszystko przykryje. Ale się okazało, że jest kawał ładnego drewna więc koncepcja co z tego będzie jest bardziej otwarta.

@Dwudziestydrugi Ło panie, wyglądałoby dobrze, ale trochę za dużo zabawy chyba.

@Bosconovitch Nie śpieszy mi się, pewnie to trochę potrwa, chcę, żeby wyglądało tak dobrze jak się da bo
  • Odpowiedz
@Lekkachmurka: Malujesz na czarno i dajesz zlote osprzety, wtedy kazdy sprzet wyglada i brzmi kozacko :D A tak po prawdzie to nawet sredni osprzet jak mostek czy klucze juz zrobi robote. Elektronike wez z aliexpresu, kumpel ostatnio robil rewitalizacje starej gity, to te z Ali graja przyzwoicie, a wygladaja super, jakies razor blady ziom kupil i wyglada to mega vintage, jak za 100 PLN to super. Powodzenia w projekcie!
  • Odpowiedz
to te z Ali graja przyzwoicie, a wygladaja super, jakies razor blady ziom kupil i wyglada to mega vintage, jak za 100 PLN to sup

@BassGru: super to wyglada zamknięty pipak emg ale fakt ze klony z ali tez dobrze grają, tylko problem z lutowaniem bo mają p------e kolory kabelków czasem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz