Aktywne Wpisy
kris-90 +112
#tenis #sport Dzisiaj 25. urodziny obchodzi Iga Świątek :)
Cóż można życzyć takiej wybitnej personie, która w tak młodym wieku już wygrała 6 szlemów i zarobiła kilkaset milionów zł? Pewnie przede wszystkim zdrowia, szczerych ludzi wokół siebie i ułożenia sobie życia prywatnego, jeśli poczuje, że to już czas.
Z perspektywy sportowej fajnie byłoby wygrać bieżącego Rolanda Garrosa, ale najważniejsze i tak jest, aby kiedyś zwyciężyła w Australian Open,
Cóż można życzyć takiej wybitnej personie, która w tak młodym wieku już wygrała 6 szlemów i zarobiła kilkaset milionów zł? Pewnie przede wszystkim zdrowia, szczerych ludzi wokół siebie i ułożenia sobie życia prywatnego, jeśli poczuje, że to już czas.
Z perspektywy sportowej fajnie byłoby wygrać bieżącego Rolanda Garrosa, ale najważniejsze i tak jest, aby kiedyś zwyciężyła w Australian Open,
źródło: krolowamaczki
Pobierz
lubie-sernik +138
źródło: 1000056710
Pobierz

- mam ogromne długi,
- przez lata zatrudniałem trochę za dużo ludzi, bo „przecież trzeba dać pracę" rodzinie i znajomym,
- część działów była nierentowna, ale mogłaby być...
- konkurencja robiła taniej i szybciej, mają lepszy marketing,
- mój produkt technologicznie jest kilka-kilkanaście lat za rynkiem,
- sprzęt w firmie pamięta czasy świetności dawnego właściciela,
- część pracowników udaje, że pracuje (ja udaję, że im płacę),
- jakość była średnia, ale za to ceny coraz mniej konkurencyjne,
- przez lata brałem kredyty, żeby utrzymywać rzeczy, które już dawno powinny być zamknięte...
No i teraz pytanie - jak wstać z kolan?
Tylko proszę bez jakiegoś balcerowiczowskiego p---------a typu: ciąć koszty, sprzedać zbędny majątek, zamknąć nierentowne działy, zwolnić nadmiar ludzi, znaleźć inwestora, wpuścić kapitał, zmienić zarządzanie, poprawić produktywność, zmodernizować produkcję i odzyskać wiarygodność u wierzycieli.
Wiem, że firma potrzebuje kapitału, technologii i know-how, ale inwestor nie przychodzi przecież z dobroci serca i będzie chciał wpływu, zysku i kontroli. A wtedy łatwo stracić niezależność. Wolałbym, żeby firma pozostała „nasza”. Nasz produkt może nie jest najtańszy ani najnowocześniejszy, ale ma historię, lokalny charakter i własną markę. Może trzeba mocniej postawić na patriotyzm konsumencki i przekonać ludzi, że warto kupować nasze, nawet jeśli zachodnie jest tańsze i lepsze?
#pieniadze #praca #firma #przedsiebiorczosc #banki #ekonomia
xD
To siedzieć na dupie i czekać aż przyjdzie inwestor dobrodziej.
Musisz się dowiedzieć kto jest kompetentny i zaangażowany, a ktonolewa sprawy. Możesz na przykład zatrudnić szpiega. Jakiegoś śmieszka luzaka