Wpis z mikrobloga

#heheszki #kolej #ciekawostki
Z jedenej strony - wielkie WOW, bo to naprawdę byłoby coś niesamowitego, gdyby zrobić magleva na istniejącej infrastrukturze!
Z drugiej strony nie mogę się powstrzymać, żeby nie stwierdzić, że pod tą ładną obudową pewnie są schowane dwa żuki szczepione dupami XD
dominowiak - #heheszki #kolej #ciekawostki 
Z jedenej strony - wielkie WOW, bo to nap...

źródło: image

Pobierz
  • 109
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dominowiak: ile bym dał w Polsce za szybką kolej, mógłbym wresczcie przerzucić się z samochodu na pociąg dojeżdżając do celu szybciej.

To nawet odblokowałoby wycieczki jednodniowe z południa kraju nad morze...
  • Odpowiedz
@dominowiak: średnio w to wierzę szczególnie jeśli faktycznie ma to osiągnac duże prędkości. Maglev to nie jest latający pociąg. On wymaga absolutnie wszystkiego zbudowanego typowo pod maglev.

Z resztą nie wiem po co bo istniejące tory po których to jeździ mają prędkość maksymalną o wiele niższą od tej kiedy zaczyna opłacać się maglev.

Znalazłem inny artykuł na ten
jamajskikanion - @dominowiak: średnio w to wierzę szczególnie jeśli faktycznie ma to ...

źródło: 1000001539

Pobierz
  • Odpowiedz
@jamajskikanion: no właśnie, przecież dużym kosztem Przy budowie kolei dużych prędkości nie jest to że są jakieś specjalne tory czy siec ttakcyjna, a to że trzeba ładnie zakręty po wyginać żeby na łuku pociągu nie wydupiło xD
  • Odpowiedz
@dominowiak:
Nazwa firmy brzmi zachodnio i futurystycznie - jest.
Ma być „pierwsze na świecie”? - jest.
Odwołuje się do dumy narodowej? - jest.
Pokazuje filmik/render zamiast twardych danych? - jest.
Wiarygodność firmy potwierdza konkurs, którego kryteria nie są szerzej znane?
  • Odpowiedz
@dominowiak:

Czy kiedykolwiek te wielkie polskie wynalazki się sprawdziły i nie były scamem do naganiania inwestorów?

Chciałabym wierzyć inaczej, ale pewnie to tylko teoretyczny koncept, który nigdy nie wejdzie do produkcji.
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: dokładnie tutqj np u Japończyków. Przy prędkości 500 na polskimi torze pierwszy delikatny zakręt i kuchnia przydrożnego domu może robić za wars XD z resztą o czym my tu rozmawiamy. Oni piszą o tworzeniu kolei próżniowej przy istniejącej infrastrukturze XD

Moja hipoteza jest taka. Istnieje sobie uczciwa firma hyper która próbuje sprzedawać legit maglev. Nie mogą znaleźć zainteresowanych bo maglev jest super drogi i mocno kontrowersyjny jeśli chodzi o
jamajskikanion - @ButtHurtAlert: dokładnie tutqj np u Japończyków. Przy prędkości 500...

źródło: 1000001542

Pobierz
  • Odpowiedz
@dominowiak: Gdyby tylko istniała jakaś alternatywa prostsza i bardziej dostępna, na przykład konwencjonalny pociąg który może osiągnąć 300 km/h… Nieee, potrzebujemy śmiesznych wynalazków które nie wyjdą z konceptów

Przypominam że żyjemy w świecie w którym Musk sprzedawał brednie na temat hyperloopa tylko po to żeby odłożyć w czasie w Kalifornii budowę szybkiej kolei, która mogłaby być konkurencyjna dla sprzedaży jego samochodów XD
  • Odpowiedz