Wpis z mikrobloga

@pepedros: niekoniecznie... moze ktos poprostu ma w obligach swoj fundamentalny kapital, aby go chronic przed inflacja... a np na gieldzie wypełnia caly limit ike rok do roku. Co z jednej strony daje mu spokoj psychiczny i ochrone kapitalu + zarabianie na gieldzie. Spoko opcja. Również mam prawie 200 tys w obligacjach co przekłada sie na ok 9 tys zysku rocznie + full limit ike na gieldzie. Gdy na gieldzie sie
  • Odpowiedz
@mimik739: A nie masz FOMO, że od kilku lat giełdy w USA i Polsce lecą pięknie w górę, WIG20TR 31% a Nasdaq 100 36% w rok a ty siedzisz na kupię gotówki robiąc jakieś 4,5%?

To nie jest zarzut, bo każdy powinien inwestować tak żeby się z tym dobrze czuć, ale sam zaczynałem inwestowanie od 100% w EDO a teraz nie mam nawet złotówki w jakichkolwiek obligacjach.
  • Odpowiedz
@mimik739: 9k zysku z 200k w obligacjach to dla mnie jednak brzmi jak 4,5% a nie 6%, no ale to zależy co masz na myśli pisząc "prawie 200k"

Część wpisu o akcjach doczytałem, ale moje pytanie dotyczyło wyłącznie części obligacyjnej.
  • Odpowiedz