Dlaczego ludzie którym tak zależy na obecności Polski w Unii Europejskiej i jej dalszym rozwoju, mają jakiś gwóźdź w mózgu i nie potrafią przyjąć do wiadomości że najbardziej anty-unijną i anty-ludzką politykę prowadzą szkodliwi eurokraci typu Ursula von der leyen, a nie skrajna prawica - a jednak to zawsze prawicę wskazuje się jako "problem"?
Prawica w 90% słusznie punktuje unijne bzdury które są nie tylko szkodliwe dla gospodarki, wolności obywatelskich ale i tworzą nastroje anty-unijne których prosto uniknąć: po prostu przestać te bzdury pokroju ETS2 przepychać.
Do mediów przebija się jedynie narracja o "polexicie", ale ludzie nie rozumieją że nie chodzi w tym o twardy polexit, a jest to bardziej realizacja że unijni biurokraci system tak zabetonowali że jakiekolwiek pro-obywatelskie reformy stały się nierealne - i to z ich winy pozostaje tylko opcja binarna - zostać lub wyjść.
@villager: Masz odpowiedź cumplu, jak byś miał jeszcze jakieś wątpliwości jaki poziom dyskusji reprezentują nasi "europejczycy"
Podobnie jest na brukselskich salonach tyle że tamci ubierają garnitury. Obecna Unia jest projektem ideologicznym i jako taka nie jest zdolna do samonaprawy czy jakiegokolwiek fermentu intelektualnego.
@dqdq1: i powinniśmy dalej zarabiać, ciesząc się maksimum praw obywatelskich i brakiem bzdur typu ETS. Na drodze stoją tylko eurokraci których ostatnie co obchodzi to dobro polskich obywateli.
@villager jestem dobrej myśli w tym względzie, kolejne kryzysy powodują większe zapotrzebowanie na odnawialne źródła energii. Zmarnowanie pieniędzy z ETS na social było ogromnym błędem.
@dqdq1: to nie kwestia pieniędzy, tylko technologii. a "zielony" sektor pomimo absurdalnych pieniędzy wpompowanych przez ostatnie 10 lat, nie pokazał żadnych innowacji. te śmieszne samochody na baterie, nawet pomijając aspekt infrastruktury do ładowania która w polsce nie miałaby szans dojść do sensownego poziomu przez ostatnie 20 lat, to złom po 5 latach z gigantyczną utratą wartości. nie ma żadnych powodów aby myśleć ze jakieś nowe innowacje się pojawią przy dalszym
Zmarnowanie pieniędzy z ETS na social było ogromnym błędem
tu oczywiście zgoda. tak samo ogromnym błędem było to, że zarówno za rządów PiS(który zaczął robić machloje wokół kontraktów z koreańczykami) ani PO, nie wbito nawet jeszcze pierwszej łopaty na budowie elektrowni jądrowej. energetyka jądrowa to jedyny rozsądny kierunek - niestety nawet i to potrafią sabotować europejscy "zieloni" jak i polski PO-PiS.
@villager dla mnie elektryczny samochód będzie dobrym rozwiązaniem i planuje taki zakupić w ciągu 5 lat jako dodatek do paneli i banku energii w domu. Elektrownie atomowe mogą być elementem naszego miksu energetycznego, nie widzę przeszkód. Wiatraki i panele mają zasadniczą zaletę- można bardzo szybko, w prosty i tani sposób zwiększyć produkcję energii. Powinniśmy ją pozyskiwać także z tych źródeł.
@Towarzysz_Moskvin: Nie, teraz jest jakaś taka mętna propaganda, że Unia Europejska, do której wstępowaliśmy, była dobra, a ta jest zła. Nie, Unia Europejska niesie za sobą wartości absolutnie fantastyczne. Ciężko mi sobie wyobrazić lepszy region świata do życia. Nawet w najbiedniejszych państwach UE żyje się lepiej niż w większości krajów świata. Swój ETS mają również Chińczycy, jakoś nikt nie mówi, że w ten sposób stanowią projekt ideologiczny. Oczywiście, takie ograniczenia
@radek-kosiecki: Zarówno Unia do której wstepowalismy jak i ta obecna jest zła.
Nie, Unia Europejska niesie za sobą wartości absolutnie fantastyczne.
Wymienisz te absolutnie fantastyczne wartości i sposób w jaki są realizowane? Bo mi nasuwają się takie jak ordoliberalizm, depolityzacja ekonomii, model rozwoju oparty o regulacje, pozatraktatowy lawfare (nie wiem czy jest polski odpowiednik tego słowa) i wiele, wiele
Prawica w 90% słusznie punktuje unijne bzdury które są nie tylko szkodliwe dla gospodarki, wolności obywatelskich ale i tworzą nastroje anty-unijne których prosto uniknąć: po prostu przestać te bzdury pokroju ETS2 przepychać.
Do mediów przebija się jedynie narracja o "polexicie", ale ludzie nie rozumieją że nie chodzi w tym o twardy polexit, a jest to bardziej realizacja że unijni biurokraci system tak zabetonowali że jakiekolwiek pro-obywatelskie reformy stały się nierealne - i to z ich winy pozostaje tylko opcja binarna - zostać lub wyjść.
#polska #gospodarka #uniaeuropejska #polityka #prawica
źródło: 831073e233c5a5-948-568-0-202-3000-1799
PobierzPodobnie jest na brukselskich salonach tyle że tamci ubierają garnitury. Obecna Unia jest projektem ideologicznym i jako taka nie jest zdolna do samonaprawy czy jakiegokolwiek fermentu intelektualnego.
tu oczywiście zgoda. tak samo ogromnym błędem było to, że zarówno za rządów PiS(który zaczął robić machloje wokół kontraktów z koreańczykami) ani PO, nie wbito nawet jeszcze pierwszej łopaty na budowie elektrowni jądrowej. energetyka jądrowa to jedyny rozsądny kierunek - niestety nawet i to potrafią sabotować europejscy "zieloni" jak i polski PO-PiS.
nikt nie chce zaczynać budowy która by potrwała
Wymienisz te absolutnie fantastyczne wartości i sposób w jaki są realizowane?
Bo mi nasuwają się takie jak ordoliberalizm, depolityzacja ekonomii, model rozwoju oparty o regulacje, pozatraktatowy lawfare (nie wiem czy jest polski odpowiednik tego słowa) i wiele, wiele