Wpis z mikrobloga

Jako, że dziś czekamy na jutro, to sobie zrobiłem krótki opis każdego występu i moje przewidywania na finał:

- DANIA - całkiem spoko bit, jest energia, ale to wszystko już było i się nie sprawdziło, więc raczej środek stawki. Mały plusik za język narodowy

- NIEMCY - od czasów Eleni Foureiry mamy co roku wysyp eleni-wannabe, to jeden z nich. Raczej do zapomnienia szybciej niż pani zejdzie ze sceny.

- IZRAEL - piosenka poprawna, ale takich ballad już było setki, głosy publiczności sobie kupią, jury ich uwali, bo wygrana Izraela to koniec Eurowizji i EBU o tym wie. Więc pozwolą im być wysoko, ale nie za wysoko. Ale pewnie od Francji 12 punktów będzie. I sami też im dadzą 12.

- BELGIA - nieporozumienie w finale, nijaka piosenka, słaby wokal, do zapomnienia

- ALBANIA - jak zwykle śpiewają po albańsku, więc za to plusik. Niezmiennie mam skojarzenie z Januszem Laskowskim ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miałem sen piękny sen, śnił mi się rodzinny dom
Ciepły piec duży stół i pachnący na nim chleb

Stary dom w sadzie stał, dach się tulił do jabłoni
Byłaś Ty mamo tam i pytałaś synu dokąd gonisz

Nie powiem, łezka wzruszenia kręci w oku, piękna gra na emocjach plus muzycznie całkiem dobrze, ale pewnie wdrapie się max na okolice 10. miejsca

- GRECJA - dla mnie kolejne nieporozumienie, ale rozumiem memiczność pioesnki, plus niby jakieś przesłanie. Niemniej, daleko mu do Cha Cha Cha czy Espresso Macchiato. Będzie wysoko dzięki głosom publiczności, ale u jury nie przewiduje dużej liczby punktów. Pewnie będzie top 5, może nawet top 3.

- UKRAINA - ballada, poprawna, ale jakoś specjalnie nie zapamiętałem

- AUSTRALIA - typowa piosenka eurowizyjna jakbyśmy się cofnęli jakieś 15-20 lat wstecz. Dobre show, dobre wykonanie, plus gwiazda australijskiego formatu. Będzie wysoko i jury, a u publiczności... albo 200 punktów, albo 7. Nie ma stanów pośrednich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jest szansa na wygraną (chyba) a na pewno na top 5.

- SERBIA - jak to się zwykło mawiać - za duży tryhard, ten typ piosenek już się chyba na eurowizji przejadł. Nie będą wysoko

- MALTA - taka sobie ballada, jak przesłuchałem jeszcze raz to ogólnie spoko, ale szału nie ma. Ot ładnie śpiewa, nadaje się do Disneya, dolna połowa tabeli.

- CZECHY - ok wykonanie, ok muzycznie, niestandardowo, może się sprzedać ale maks 15 miejsce

- BUŁGARIA - bangaranga będzie konkurować o głosy z Cyprem zapewne, od jury będzie licho, od publiczności - może dużo, może nie, top 10 nie będzie

- CHORWACJA - folkowe rytmy to coś co mnie zawsze pociąga w Eurowizji, ładne show w półfinale, oby tak samo w finale i może jakaś niespodzianka będzie (czyt. miejsce w top 10, choć bardziej top 15)

- WIELKA BRYTANIA - jak słuchałem nagranie studyjnego to brzmiało to całkiem ok, na żywo dramat, zero dykcji, nie wiadomo o czym śpiewa ( ͡° ͜ʖ ͡°) na plus scenografia, pomysł na występ, na minus wszystko inne, plus to Wielka Brytania, szykuje się sążne 0 punktów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- FRANCJA - no ładnie, ale zbyt podobne do zeszłego roku. Będzie wysoko u jury, raczej słabiej u publiczości. Ale top 10 chyba zagwarantowane

- MOŁDAWIA - lubię w Mołdawii to, że bawią się Eurowizją i nie próbują jej wygrać, ale dać ludziom odrobine szaleństwa i zabawy. Nie jest to Zdubizdub, ale nóżka chodzi. Mam nadzieje, że publiczność ich wywinduje w górę.

- FINLANDIA - czytałem, że faworyci, nastawiałem się na coś dobrego i niby dobre jest, ale... Za drugim, trzecim przesłuchaniem traci trochę uroku. To nadal dobra propozycja, ale czy wygra? Nie wiem. Dobre miejsce startowe, dorby hype od publiczności, dużo elementów, które będzie podobać się jury, jest szansa na sukces. Choć wydaje mi się, że jednak nie wygrają.

- POLSKA - uważam, że to naprawdę dobra propozycja (w porównaniu do Bejby i The ride). Świetny warsztat, w końcy dobry staging (a nie to co z Ochmanem), choć sama piosenka chyba nie jest eurowizyjna. A może jednocześnie jest i nie jest eurowizyjna. Wyróżnia się, ale R&B to chyba nie jest w topie popularności przeciętnego słuchacza. W polskich preselekcjach wygladała słabo, ale w półfinale naprawdę wszystko dobrze zagrało. Miałem nadzieję na miejsce top 10, ale wydaje mi się, że jak będzie w top 15 to już będzie spoko. I mam marzenie - chciałbym choć raz usłyszeć, że 12 puntków idzie do Polski, bo zaraz będzie 25 lat od Ich Troje( ͡° ͜ʖ ͡°)

- LITWA - interesujący występ, ale zbyt podobny do zeszłego roku. Będzie nisko

- SZWECJA - wobec mierności innych piosenek, musieli awansować do finału, ale słabe to i wtórne. Pewnie jak zwykle wyrzucą ich w górę tabeli zarówno publiczność jak i jury, ale nic poza top 10 nie będzie z tego.

- CYPR - ogromne nieporozumienie z ich obecnością w finale, no ale kawałek gołego ciała się sprzedaje. Cypr istnieje tylko po to, by dostać 12 punktów od Grecji( ͡° ͜ʖ ͡°) ale nawet głosy publiczności nie uratują ich od miejsca w dolnej połówce

- WŁOCHY - mój osobisty faworyt, ale ja ogólnie jestem fanem piosenki włoskiej na Eurowizji, plus jestem trochę romantykiem, więc piosenka o miłości trafia w moje czułe struny. Nie wygrają, nie będą w topie, ale zapewne do top 10 się wślizgną

- NORWEGIA - niby to wszystko już było, niby bez szału, ale jakoś tak nóżka tupie, linia basu porywa, plus wokalista dobrze bawi się na scenie. Nie potrafię przewidzieć gdzie wylądują, ale dobrze brzmią, a to jest tutaj najważniejsze

- RUMUNIA - niby faworyt wielu osób, niby technicznie i muzycznie tu wszystko gra, ale, jak w innych przypadkach, takie operowe wstawki wygrywały przez ostatnie 2 lata, więc raczej w tym roku nie przebiją się do zwycięstwa. Może top 5, top 3 raczej nie

- AUSTRIA - squid game z temu, plus straszna zżynka z "Push me and then just touch me till i can get my satisfaction". Jest duża poprawa względem występu na krajowych selekcjach, ale będą na dole tabeli. Kto wie, może nawet czeka nas drugie 0 punktów( ͡° ͜ʖ ͡°)

No to kto wygra moim zdaniem? Bardziej Finlandia niż Australia, ale Grecja może namieszać jeśli jury kupi ten przekaz. Choć Grecja może być taką Estonią z zeszłego roku. Izrael nie wygra, choć pewnie wdrapią się do top 5 razem z Francją. Polska zapewne w połowie tabeli.

Jeśli ktoś przeczytał do tego miejsca, to pozdrawiam serdecznie ()

#eurowizja
bardzospokojnyczlowiek - Jako, że dziś czekamy na jutro, to sobie zrobiłem krótki opi...

źródło: a54fdbf5f2749fc6a5b36723db0fd80996ce342b16b32bbdc6c35e5e6024c266

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach