Wpis z mikrobloga

Chciałbym zmienić zawód na elektryka, nie znam się na tym, czy ta szkoła będzie dobra by zdać egzamin na ele02? ktoś chodził do tego typu szkoły? zależałoby mi szczególnie na zajęciach praktycznych żebym serio się czegoś nauczył, a nie tylko sobie papierek kupił. pytanie też czy dałbym radę to ogarnąć czasowo pracując na etacie, mam taki plus że mam na rano lub popołudnia, oraz zamiast w tygodniu mogę robić nominał w weekend

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Gdańsku
https://ckzu1.edu.gdansk.pl/pl/page/oferta-edukacyjna-3/kwalifikacyjne-kursy-zawodowe/technik-elektryk

#elektryk #kkz #elektryka #gdansk #trojmiasto
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

egzamin na ele02

@ChickenNorris: A co to jest? Tylko 21 lat pracuje w zawodzie ale nie mam zielonego pojecia co to :DDD

I co to kurla za sciema? Na tylul technika to jest szkola techniczna (technikum) ktora trwa 5 lat. I na koniec robi sie prace ktora sie potem broni. I zdobywa sie tytul technika (bo skonczylo sie technikum i obronilo prace)

Nie twierdze ze tak jest, ale na moje
  • Odpowiedz
Chciałbym zmienić zawód na elektryka, nie znam się na tym

@ChickenNorris: więcej nam takich fachowców potrzeba? ... A ja chciałbym zmienić zawód na w lekarza, chodź zupełnie też się na tym nie znam.
  • Odpowiedz
@hrumque: troche nie rozumiem, kiedyś zacząłeś pracować, od razu po szkole, jako elektryk, i będziesz do końca życia to robić? ja mam 25 lat i zawód zmieniłem już 3 razy, szukam czegoś gdzie się spełnię i tyle, wszystkiego da się nauczyć
  • Odpowiedz
no dobrze ale jeśli kilka lat temu ukończyłem liceum ogólnokształcące zamiast technikum to w takim wypadku niby te kkz działają czyli kwalifikacyjne kursy zawodowe

@ChickenNorris: Miras ja konczylem technikum elektryczne 25 lat temu. Od tego czasu sie pozmienialo ale ja tego nie sledze bo nie musze.

troche nie rozumiem, kiedyś zacząłeś pracować, od razu po szkole, jako elektryk, i będziesz do końca życia to robić?

Taki wlasnie mam zamiar :D Mam 46
  • Odpowiedz
ras ja konczylem technikum elektryczne 25 lat temu. Od tego czasu sie pozmienialo ale ja tego nie sledze bo nie musze.

@gorzki99: ehh szkoda strzępić ryja. Staruch co niby wszystko wie najlepiej. Znajomego ojciec elektryk tak załatwił, że po zakupie prloskiego mieszkania do generalki wymienić całe to g., to połatał i teraz w takim szajsie musi mieszkać.
Zdaje się, że nawet 25 lat temu były szkoły policealne, chyba 2 letnie, ale
  • Odpowiedz
Teraz każdy z ulicy już sepa nie zrobi

@Smarek37: A wiesz co jest najsmieszniejsze? Jak zakrecisz sie w automotive i pojedziesz se na delegacje do na przyklad niemcowni to oni maja wyjebongo na sepa :D Mozesz kosic hajs bez uprawnien.

A w polsce co 5 lat musisz uprawnienia odnawiac i placic za to. Jak wspomnialem 21 lat pracuje w zawodzie. A i tak co 5 lat musze placic za to
  • Odpowiedz
Staruch co niby wszystko wie najlepiej

@wypokowy_expert: Najpierw czytaj ze zrozumieniem - potem pisz. Staruch to moze ok. Ale totalnie nie zrozumiales dlaczego nie musze sledzic.

A nie musze bo mam szkole kierunkowa wiec na egzaminy co 5 lat wchodze ot tak. Nikt nie ma problemu. Wiec nie sledze kto teraz moze a kto nie moze do egzaminu
  • Odpowiedz
@gorzki99: jak masz już wykształcenie średnie to trudno, żebyś robił szkołę od początku 5 lat xD

Liceum już ma, czyli wystarczy uzupełnić wiedzę zawodową i zdać egzamin zawodowy - dlatego, żeby zdobyć odpowiednik zawodówki elektryka wystarczy rok, a technika 1,5 roku.
  • Odpowiedz
czyli wystarczy uzupełnić wiedzę zawodową i zdać egzamin zawodowy

@Kanusz-Morwin-Jikke: No i wlasnie tego nie kumam (bo wypadlem z obiegu). Czytalem ze zeby to zrobic to musisz albo miec kurs (ktory dosc dlugo trwa) albo praktyke. Bo inaczej nawet Cie do egzaminu nie dopuszcza.
  • Odpowiedz
To jest teatrzyk bo egzaminatorzy jak widza ze tyle lat pracuje to po prostu wystawiaja nastepne uprawnienia na 5 lat

@gorzki99: Też jestem elktrykiem z długoletnim stażem.
Kiedyś by zrobićuprawnienia SEP do 1kV bez pomiarów trzba było mieć skończoną szkołę zawodową, trzy lata, i rok praktyki w zawodzie. Teraz wystarczy kurs i trzy miesiące praktyki w zasadzie na papierze. Dla mnie to jest smiech na sali. Przychodzi mi taki "elektryk"
  • Odpowiedz
Bo inaczej nawet Cie do egzaminu nie dopuszcza.

@gorzki99: mylisz egzaminy zawodowe ze świadectwem kwalifikacji (dawny SEP) jak masz zdane ELE02 / 05 to możesz zrobić uprawnienia (no są też inne drogi, chyba nadal istnieje szybsza droga przez zaświadczenie pracodawcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No i wlasnie tego nie kumam (bo wypadlem z obiegu). Czytalem ze zeby to zrobic to musisz albo miec kurs (ktory dosc dlugo trwa) albo praktyke. Bo inaczej nawet Cie do egzaminu nie dopuszcza.

@gorzki99: bo to jest szkoła dla dorosłych, którzy mają już wykształcenie min. średnie w przypadku technika, a w przypadku elektryka min. zawodowe.
  • Odpowiedz
Też jestem elktrykiem z długoletnim stażem.

@Wiskoler_double: Pozdrawiam kolege po fachu :)

Dla mnie to jest smiech na sali. Przychodzi mi taki "elektryk" do pracy, kładę mu na stole składowe lampy WLS z zapłonnikiem, kondenstatorem, oprawką i
  • Odpowiedz
Te egzaminy sa tylko po to zeby ktos mogl zarobic.

@gorzki99: Mi to przyszło do głowy po roku 2000, wtedy jak weszliśmy do Unii i zaczęło obowiązywać prawo że uprawnienia działają dozywotnio. Zrobiłem egzamin akurat w miesiąc przed wejściem tych przepisów i już się cieszyłęm że będzie spokój. A tu jakoś po roku wyszło rozporządzenie że jednak te uprawnienia bezterminowe będą obowiązywać przez pięć lat od daty wydania i wracamy
  • Odpowiedz