Aktywne Wpisy

Jestem chłopem Mam 27 lat i nie chce mieć dzieci. Jestem z różową 1.5 roku i powoli zaczyna naciskać na ślub, wspólne mieszkanie, i w przyszłości dzieci. Ona jest 3 lata młodsza, ale ja tego nie widzę. Nie zarabiam dużo, ona też, już teraz często liczę kasę, a co dopiero jakby pojawił się dzieciak. Też za bardzo nie chce rezygnować ze swojego życia bo niezbyt lubię dzieci. Ostatnio byliśmy u jej kuzynów

RiverStar +36
#mecz Coście się tak u-----i na tę Argentynę? Boli Was wielki Messi? Zaboli jeszcze nie raz, bo idziemy na mistrza!
źródło: 1000005884
Pobierz

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Gdańsku
https://ckzu1.edu.gdansk.pl/pl/page/oferta-edukacyjna-3/kwalifikacyjne-kursy-zawodowe/technik-elektryk
#elektryk #kkz #elektryka #gdansk #trojmiasto
@ChickenNorris: A co to jest? Tylko 21 lat pracuje w zawodzie ale nie mam zielonego pojecia co to :DDD
I co to kurla za sciema? Na tylul technika to jest szkola techniczna (technikum) ktora trwa 5 lat. I na koniec robi sie prace ktora sie potem broni. I zdobywa sie tytul technika (bo skonczylo sie technikum i obronilo prace)
Nie twierdze ze tak jest, ale na moje
@ChickenNorris: więcej nam takich fachowców potrzeba? ... A ja chciałbym zmienić zawód na w lekarza, chodź zupełnie też się na tym nie znam.
@ChickenNorris: Miras ja konczylem technikum elektryczne 25 lat temu. Od tego czasu sie pozmienialo ale ja tego nie sledze bo nie musze.
Taki wlasnie mam zamiar :D Mam 46
@gorzki99: ehh szkoda strzępić ryja. Staruch co niby wszystko wie najlepiej. Znajomego ojciec elektryk tak załatwił, że po zakupie prloskiego mieszkania do generalki wymienić całe to g., to połatał i teraz w takim szajsie musi mieszkać.
Zdaje się, że nawet 25 lat temu były szkoły policealne, chyba 2 letnie, ale
@Smarek37: A wiesz co jest najsmieszniejsze? Jak zakrecisz sie w automotive i pojedziesz se na delegacje do na przyklad niemcowni to oni maja wyjebongo na sepa :D Mozesz kosic hajs bez uprawnien.
A w polsce co 5 lat musisz uprawnienia odnawiac i placic za to. Jak wspomnialem 21 lat pracuje w zawodzie. A i tak co 5 lat musze placic za to
@wypokowy_expert: Najpierw czytaj ze zrozumieniem - potem pisz. Staruch to moze ok. Ale totalnie nie zrozumiales dlaczego nie musze sledzic.
A nie musze bo mam szkole kierunkowa wiec na egzaminy co 5 lat wchodze ot tak. Nikt nie ma problemu. Wiec nie sledze kto teraz moze a kto nie moze do egzaminu
Liceum już ma, czyli wystarczy uzupełnić wiedzę zawodową i zdać egzamin zawodowy - dlatego, żeby zdobyć odpowiednik zawodówki elektryka wystarczy rok, a technika 1,5 roku.
@Kanusz-Morwin-Jikke: No i wlasnie tego nie kumam (bo wypadlem z obiegu). Czytalem ze zeby to zrobic to musisz albo miec kurs (ktory dosc dlugo trwa) albo praktyke. Bo inaczej nawet Cie do egzaminu nie dopuszcza.
@gorzki99: Też jestem elktrykiem z długoletnim stażem.
Kiedyś by zrobićuprawnienia SEP do 1kV bez pomiarów trzba było mieć skończoną szkołę zawodową, trzy lata, i rok praktyki w zawodzie. Teraz wystarczy kurs i trzy miesiące praktyki w zasadzie na papierze. Dla mnie to jest smiech na sali. Przychodzi mi taki "elektryk"
@gorzki99: mylisz egzaminy zawodowe ze świadectwem kwalifikacji (dawny SEP) jak masz zdane ELE02 / 05 to możesz zrobić uprawnienia (no są też inne drogi, chyba nadal istnieje szybsza droga przez zaświadczenie pracodawcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gorzki99: bo to jest szkoła dla dorosłych, którzy mają już wykształcenie min. średnie w przypadku technika, a w przypadku elektryka min. zawodowe.
@gorzki99: bo SEP są tylko na Polskę.
Ale w Niemczech bez wykształcenia kierunkowego elektrycznego nie wolno ci dotknąć nawet kabelka od żarówki.
@Wiskoler_double: Pozdrawiam kolege po fachu :)
@gorzki99: Mi to przyszło do głowy po roku 2000, wtedy jak weszliśmy do Unii i zaczęło obowiązywać prawo że uprawnienia działają dozywotnio. Zrobiłem egzamin akurat w miesiąc przed wejściem tych przepisów i już się cieszyłęm że będzie spokój. A tu jakoś po roku wyszło rozporządzenie że jednak te uprawnienia bezterminowe będą obowiązywać przez pięć lat od daty wydania i wracamy
@gorzki99: ja nawet nie wiem gdzie mam swoją książeczkę. Z 10 lat jest nieważna. Ktokolwiek na to patrzy?
Albo dopóki nie będzie jakiejś muki i coś się nie stanie.