Wpis z mikrobloga

@dzieju41: bo pamięć jest wybiórcza ( ͡° ͜ʖ ͡°) nikt już nie pamięta problemów z xp i tego że dobrze to on zaczął działać po service pack 2 czyli po jakiś trzech latach od premiery. Dla większości tu osób to też pierwszy system z jakim mieli do czynienia więc i sentyment robi swoje
  • Odpowiedz
@dzieju41: tak to nazwali natomiast głównie to rozwiązywał problemy wcześniejszych wydań. Obiektywnie patrząc do Windows 7 był lepszy niż xp. Powiem więcej. Vista była lepsza niż xp. Ale z vista to długa historia dlaczego jest tak postrzegana jak jest pomimo że technicznie to był świetny system
  • Odpowiedz
@asdfghjkl

@dzieju41: bo pamięć jest wybiórcza ( ͡° ͜ʖ ͡°) nikt już nie pamięta problemów z xp i tego że dobrze to on zaczął działać po service pack 2 czyli po jakiś trzech latach od premiery.

Sama prawda , jakoś w 2021 w jakieś firmie musiałem wdrożyć u nich skaner po SMB i inny prosty sterownik - tak jak na Win7 i Win10 zajmowało to
  • Odpowiedz
@Mexiii: większość ludzi twierdzi ze świetny był bo kojarzy im się z beztroskim giercowaniem na gownokompie kupionym za pinionc z komunii. Kto by się martwił tym że dziurawy jak sito i trzy razy dziennie kończy z bsod ( ͡° ͜ʖ ͡°) co dzieciakowi haker ukradnie? Sejwy z hirołsów?
Xp był zaprojektowany jako system bez dostępu do internetu. Internet był ale raczej ciekawostką co do której nie
  • Odpowiedz
@Mexiii: tak sobie teraz zdałem sprawę że pamiętanie klucza licencyjnego do pirackiej wersji Windows xp to właśnie dowód na to jak awaryjny był to system. Jak trzy razy w miesiącu go wpisujesz podczas instalacji to trudno nie zapamietać po latach xD
Stąd też powstały takie wynalazki jak ninite (o ile dobrze pamiętam tak się to nazywało) gdzie instalowałeś to jako pierwsze a następnie ładowałeś konfig i sterowniki, programy były ściągane
  • Odpowiedz
  • 18
@Sleepypl: Ja już jestem tak stary że dla mnie XP był gówniany jak wyszedł, wtedy miałem już odpicowany Win98. XP był używalny dopiero po ServicePack 3, no i nieszczęście tego systemu było takie że zbiegło się z popularyzacją internetu po ADSL, routery były wtedy bardzo drogie więc sporo dostawców dawało modemy USB, na takim modemie system operacyjny ma bezpośrednio publiczny adres IP na interfejsie, nie jest schowany za NAT'em jak
  • Odpowiedz
@dktr: Też zwlekałem z przesiadką na XP z 98, strasznie mi nie leżał ten system na początku, potem się trzeba było zmusić, bo. NET, bo DirectX, bo inne rzeczy przestawały działać. Co do NATów, to miałem od 2005 internet z Vectry. Co prawda publicznego adresu nie było, za to (i się tym chwalili jako featurem, że można sobie pograć wewnątrz sieci xD) maska tego "LANu" była chyba /8 czy /12
  • Odpowiedz