Aktywne Wpisy
PijeWodePoPierogach +674
Kolejna ofiara nie dostosowania dróg do prędkości. Czy w koncu drogi zostaną tak zbudowane aby mozna było bezpiecznie z---------ć 300km/h? Czy muszą być kolejne ofiary niekompetencji drogowców? Kolejny raz zbyt wolna jazda zbiera swoje ofiary. Juz dziewiąty motocyklista jadący przepisowo ginie w tym miejscu.
Pamiętajcie, ze to Wy jadąc zgodnie z przepisami stwarzacie zagrożenie dla siebie i innych!
#motoryzacja #motocykle #polskiedrogi
Pamiętajcie, ze to Wy jadąc zgodnie z przepisami stwarzacie zagrożenie dla siebie i innych!
#motoryzacja #motocykle #polskiedrogi
źródło: IMG_20260605_073902
Pobierz
kimunyest95 +30
Zawsze mnie to u Polakow zastanawia, ze co jak co, ale w kwestii motoryzacji to sa chyba najwiekszymi OMNIBUSAMI w galaktyce, majac nedzne doswiadczenie empiryczne. Nie majac zadnej wiedzy lub bardzo ograniczona, sa w stanie niemalze zagryzc kogos w dyskusji, obrazac, dyskredytowac, w oparciu jedynie o zaslyszane historie / wiedze nabyta na uniwersytecie chlopskiego rozumu / lub w nawiazaniu do instytutu danych z d--y (BO IM SIE WYDAJE).
- chlop jezdzi 20 letnim
- chlop jezdzi 20 letnim

źródło: HIRhMgsXcAA6rMl
Pobierzźródło: 1000104196
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
tylko to są brednie, posprzedawał całą masę rentownych fabryk właśnie
na ten przykład: w PRL zakłady przemysłowe miały obowiązek magazynowania komponentów i surowców na wypadek niedoborów - w realiach rynkowych zaniżało to znacząco rentowność przez koszty magazynowanie tego wszystkiego i na tej podstawie sprzedano za bezcen całą masę zakładów, który były całkowicie rentowne gdy tylko pozbyto się tych przestrzeni magazynowych -
Ja nie jestem dogmatycznym zwolennikiem planu Balcerowicza, ponieważ według mnie zdecydowane opowiadanie się po jednej czy drugiej stronie w tym konflikcie jest bardzo naciągane. Natomiast realnie Polska bardzo szybko zaczęła odbijać się od dna. I
@ShadyTalezz: jakie to kraje? Sprawdzimy.
Z Balcerowiczem związane są różne bajeczki i uproszczenia. Nie sądzę, żeby należało mieszać do tego obecnego Balcerowicza - nie kojarzę, aby przewidywał konkretne bankructwo w konkretnym czasie, ale być może nie słyszę jego opinii zbyt często. Kojarzę tylko, że przestrzega przed nadmiernym zadłużeniem i wysokim ryzykiem kryzysu
@ShadyTalezz: Jeszcze o tych mitycznych cukrowniach wspomnij najlepiej xD
Sprawdź co się działo za drugiego Balcerowicza, już lata po transformacji i po związanych z tym perturbacjach.
20-30% wystrzeliło przez dogmaty Balcerowicza i tylko o tym nie pamiętasz bo wchodziliśmy do UE nazajutrz i rozlało się to po UK, Holandii
@pieknylowca: No to jest mocne uproszczenie fabryki były nierentowne w wiekszości, ale nadal możliwe do restrukturyzacji. Do tego sprzedano też firmy zupełnie dochodowe, które nie miały żadnych problemów z płynnością jak banki. Balcerowicz miał trzy opcje do wyboru zostawione przez zachodnich doradców
Acha, zapomniałem: reeee Polskie Cukrownie sprzelai i FSO upadli.!!n!n
I część na takim gównie ma emeryturę i robi największe awantury m. in. W sklepach, bo nie wiedzą jak wygląda ciężka praca i że nie wszystko da się zrobić, trzeba priorytetyzować wszystko.
Ale najważniejsze. Skąd się wzięło to bezrobocie? Otóż, bezrobocie w PRL było w zancznej mierze ukryte, a zatrudnienie w wielu zakładach iluzoryczne. Utrzymywano przy życiu nierentowne zakłady, praca była bezproduktywna. Balcerowicz w pewien sposób urealnił stopę zatrudnienia.
Owszem, polskie społeczeństwo bardzo odczuło transformację,