Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki i Mirabelki.

SZKELETAL: zbiórka na Gamefound WYSZTARTOWAŁA!
https://gamefound.com/pl/projects/wypok-games/umieszczenie-gry-szkeletal-na-platformie-steam

Wielu z Was pewnie pamięta SZKELETAL-a (tak, wiem, to już powoli robi się nudne jak flaki z olejem) - czyli wykopową gierkę-satyrę na tzw. polskich "ludologów", posklejaną łącznie w niecałe 3 miesiące (bo przecież, jak wiadomo, każdy potrafi wypuścić giereczkę w pół roku, prawda?). Ten paździerz jest wciąż dostępny za free do ogrania w przeglądarce na itch.io. Oryginalnie wyszedł na prima aprilis, co chyba najdobitniej świadczy o jego "poważnym" charakterze.

Ku mojemu szczeremu zdziwieniu (i przerażeniu), wielu z Was ten cyfrowy slop spodobał się na tyle, że zadeklarowaliście chęć posiadania tego ulepa w swoich Gabenowych biblioteczkach na STEAM. No to proszę bardzo, macie szansę, bo właśnie wystartowała zbióreczka na Gamefound, gdzie możecie zaklepać swój kluczyk za jedyne 9 zeta. Tyle co dzisiaj paczka czipsów, bo dalej nie uważam, by ten kod na trytytkach był wart cokolwiek więcej. Jeżeli jednak ktoś ma za dużo hajsu i naprawdę uważa, że zasługuję na rekompensatę za zmarnowany życiorys, to może sypnąć więcej i zapisać się na kartach historii tego g*wnokodu (np. wykupując wirtualny nagrobek albo inny monument w grze).

Samego gameplayu przedstawiać tu ponownie nie będę – zapraszam do lektury opisów na itch.io.

Co się zmieniło od premiery 1 kwietnia? Otóż na początku gra została wydana w tak gównianym stanie, że FPS leciał na ryj do kilkunastu klatek nawet na najmocarniejszych kompach (czyli idealnie wpisała się w dzisiejsze standardy rynkowe AAA). Teraz ten paździerz powinien hulać w +60 fps nawet na leciwych komórkach, a to dzięki przepisaniu całości na PixiJS. W międzyczasie wleciały tony bug-fixów i dorzuciłem color grading, żeby to wszystko zaczęło w miarę spójnie ze sobą wyglądać, a nie jak rzygi jednorożca. Stare screeny i trailery możecie więc uznać za nieaktualne.

Obecnie trwają prace nad cyklem dnia i nocy (żebyście w nocy g---o widzieli) oraz pogodą (deszcze i burze ciskające piorunami prosto w Drakula), aby to coś nabrało chociaż grama "klimatu".

A co poza tym? W moim deweloperskim backlogu gniją jeszcze pomysły na:
- acziwmenty na Steam (bo kto nie chce odznako za pobicie menela?)
- dalsze dopieszczenie graficzne i jakiekolwiek próby balansu (choć nic nie obiecuję)
- absolutnie innowacyjny, "nigdzie nie widziany" system rzucania kart na szuflę, bo na pewno nikt wcześniej na to nie wpadł...
- paru nowych bossów reprezentujących groznastwo z drugiej, lepszej strony barykady (Michał Pilarski? NRGol? Rysłów? Kwaz? Wunziu? Bunkol? W główce jakieś tak pomysły jeszcze są...
- nowe, zardzewiałe patyki do bicia, bezużyteczne perki, znajdźki i więcej mięsa armatniego
- i parę innych p-------t, obejmujących m.in. dekorację kominka

Oczywiście, zastrzegam: wszystko to bez żadnej gwarancji, że ostatecznie dowiozę te ficzery, zanim silnik nie wywali mi błędu kompilacji, albo skończą mnie się finanse na życie.

Tak więc koniec tego yappowania. Zostawiam linka, wchodzicie na własne ryzyko:
https://gamefound.com/pl/projects/wypok-games/umieszczenie-gry-szkeletal-na-platformie-steam

A jak możecie podrzucić to cholerstwo gdzieś na swoich socialach, Discordach czy innych forach, żeby algorytmy nie zdechły, to będzie mi miło i wcale Wam za to nie podziękuję.

#szkeletal #skeletal #bekazludologuff #kiszak #gry #gamedev #wonziu #nrgeek #quaz #bonkol #arkadikuss
Luck_89 - Czołem Mirki i Mirabelki.

SZKELETAL: zbiórka na Gamefound WYSZTARTOWAŁA!
h...

źródło: Zrzut ekranu z 2026-05-14 15-09-45

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Luck_89: parodia skeletala na steam przed samym skeletalem to będzie piękny pstryczek w nos dla estrogenowego drakuli i ludololowców XD no i mieć achiwment na steam za pobicie menela to prawdziwa gratka będzie tak samo jak achiwment "kasiu wruć" z cuckold simulator za misje poboczną z parodią gonciarza XD
  • Odpowiedz
@Luck_89: R---------a mnie że kiszak zaczął od pozycji eksperta gamingowego który ma 3500 pomysłów i nawali normalnie 25k linijek kodu na tydzień aż się pompy będą grzały i się zakopał z projektem po uszy, a ty zacząłeś z głupim screenshotem, z perspektywy nawet nie wiem jak to nazwać, jakiegoś neandertalczyka gamedevowego i teraz piszesz mi tu coś o pixijs, color gradingu, dodajesz changelogi i inne pierdoły. Absolutne KINO. Pokazałeś jak
  • Odpowiedz
  • 10
@Gorniti: No, jak uda się wprowadzić "NRGola" to jakiś atak czajniczkiem na pewno będzie ;D Chociaż jeszcze myśle jak to rozwiązać, no ale coś wymyśle ;p

Dzięki wszystkim za dotychczasowe wsparcie!
  • Odpowiedz
@ElMurano:
Kiedys miala wyjsc taka gra "Goodbye Volcano High" (cos jak life is strange tylko z furrasami dinozaurowymi z dodatkiem lpg). Gra byla w tzw development hell'u przez kilka lat i 4chan z jakiegos powodu postanowil zrobic parodie tej gry zanim ta oficjalnie wyszla ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 8
@Mistrzwstrzemiezliwosci:

Z tego co studiowałem to w polskim prawie wszystko mieści się to w granicach dozwolnej satyry, a growych stremerów, przez swoje zasięgi i zarabianie na wizerunku. spokojnie można traktować już jako osoby publiczne. Mamy np. coś takiego jak Sejm The Game, ktora drze łacha z polityków. W mojej gierce również wszystkie postacie są odpowiednio zmienione, tak by nie wykorzystywać 1:1 oryginalnych imion, ksywek czy grafik.
  • Odpowiedz
  • 20
@Luck_89:
Steam steamem ale ja zgnije jak ta gra bedzie miala wlasny tag na twitchu. Jak chcesz to dodac to wklejam instrukcje z gooogle:

Aby dodać swoją grę ze Steam do listy kategorii na Twitchu, musisz zarejestrować ją w bazie danych IGDB (Internet Games Database). Twitch używa tego katalogu jako oficjalnego źródła – gdy Twoja gra zostanie tam zaakceptowana i powiązana, pojawi się automatycznie w wyszukiwarce kategorii na Twitchu.Krok po
  • Odpowiedz
@Luck_89: generalnie można ale pozew cywilny zawsze możesz dostać, tylko pytanie, czy im się to opłaca finansowo i wizerunkowi (czyli też finansowo, bo twarzy już dawno nie mają)
  • Odpowiedz
@Luck_89: a co jakbyś spróbował zarejestrować te gre jako SKELETAL: Deadly shuffle? ( ͡° ͜ʖ ͡°) może zbiórka na zarejestrowanie znaku towarowego na terenie ue? XD
  • Odpowiedz