Wpis z mikrobloga

#traderepublic #xtb #gielda #banki

Oprocentowanie 6%

Siemka. Pewnie wielu z Was widziało nowość w postaci 6% na gotówkę w Trade Republic. Jako się na to zapatrujecie jako możliwość zaparkowania wolnej gotówki? W Polsce może nie są aż tacy popularni ale nie jest to żadna firma krzak. Teoretycznie nie jest to konto oszczędnościowe tylko zwykły broker z oprocentowaniem wolnych środków co miesiąc ale co to za różnica jak i tak sami za nas odprowadzają Belkę? Czy Ci którzy używają są zadowoleni z platformy? I jak wygląda sytuacja z wpłatami oraz wypłatami? Zwykłe przelewy naprawdę idą do 3 dni? Dziękuję za pomoc
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jaregg: Uzywałem Trade Republic w niemczech, kontakt z suportem nie istnieje. Bedziesz mieć jakiś problem to powodzenia. Zamniecie konta zajeło sporo czasu, ruszyło dopiero jak zgłosiłem ich do niemieckiego odpowiednika KNF. Wtedy szybko poszło. Nie polecam, jezeli niemiecki neobank w niemczech olewa ludzi to powodzenia z suportem w polsce xd
  • Odpowiedz
@Jaregg: gdzie to widzisz? mam trade republic ale nie dostałem takiej oferty i za przetrzymywanie tam wolnych środków mam 2% więc trzymam na koncie ing gdzie mam więcej.
u mnie przelewy idą 2 sekundy, ale w niemczech przelewy są natychmiastowe. myślę, że w Polsce tez to już weszło przcież to Niemcy są tacy zacofani cyfrowo jak wykopki przekonują ;)

Podejrzewam że to tylko na Polskę, dla Niemiec nie widzę takiej
  • Odpowiedz
@Jaregg: ja mam już od dłuższego czasu, wpłacam kartą a nie przelewem i jest od razu, jak narazie jestem zadowolony, place ich kartą i za każde 1% cashbacku kupuje mi etfa, transakcje nie są tak szczegółowe jak w xtb tylko jest konkretna kwota i liczba jednostek etf i mi już też 6% nalicza, stosuje ich w ramach dywersyfikacji poza xtb
  • Odpowiedz
@Jaregg: Z wolnymi środkami jest zawsze podobnie - jak chcesz mieć wysoki % to skaczesz od promocji do promocji. Teraz mają 6%, za jakiś czas jak ściągną klientów, spadnie oprocentowanie i ktoś inny będzie miał lepsze.

Plusem jest, że Trade Republic ma licencje bankową więc gwarancja dla wolnych środków jest do 100k EUR (u zwykłego brokera do 20,1k EUR).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@nabla-delta: interesuje mnie tylko i wyłącznie oprocentowanie wolnych środków. Ta oferta miażdży moje aktualne 3,5% bez limitów i wymogów w Unicredit. A to czy konto oszczędnościowe czy promocja brokera to już nazewnictwo mnie nie obchodzi byłeby nie było problemów z wypłatą większej sumy
  • Odpowiedz
@Jaregg: mam u nich rachunek juz kilka miechow, oprocentowanie wolnych srodkow to byla stopa depozytowa nbp a teraz 6%, 1% saveback od platnosci karta kiedy posiada sie aktywny plan oszczednosciowy za co najmniej 100pln na miecha, 4pln jest oplaty za transakcje kupna/sprzedazy akcji czy etf, ogolnie z mojej perspektywy do codziennych platnosci karta czy oszczedzania to sa top, teraz wprowadzaja normalny ludzki support s nie boty wiec widac ze sie
  • Odpowiedz
@Jaregg: ja na razie siedzę w ING, 5,5% ale jak nie będzie nic to wchodzę tam, pytanie czy to coś na zasadzie revolut czy zwykłe przelewy też działają ?
  • Odpowiedz