Wpis z mikrobloga

To juz ponad 2 lata bez zadnych doplat do kredytow, rozumiem, ze ceny spadly po 20-40% jak prognozowano na tagu, mam racje?

Pokazcie te ogloszenia mieszkan, ktore kupie 30% taniej w Warszawie, chetnie spojrze.

#nieruchomosci
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dlugijohn: zaraz ktoś wygrzebie jakieś ogłoszenie, gdzie ktoś próbował sprzedać kijowe mieszkanie na obrzeżach w cenie za m2 jak za super mieszkanie w centrum i po jakimś czasie obniżył cenę do realnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 8
@goferek: Tymczasem fakty sa takie, ze praktycznie nic nie spadlo albo minimalnie (uwzgledniajac inflacje). Na wykresie widac jak szla pompa do stycznia 24 a potem sa minimalne wahania w obie strony. Zadnych drastycznych spadkow a ponoc deweloperzy mieli w panice wyprzedawac te mieszkania bo dusi kredyt.

Jak widac no nie do konca.
dlugijohn - @goferek: Tymczasem fakty sa takie, ze praktycznie nic nie spadlo albo mi...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
To juz ponad 2 lata bez zadnych doplat do kredytow, rozumiem, ze ceny spadly po 20-40% jak prognozowano na tagu, mam racje?

@dlugijohn: Nie spadło. Za tym niektórzy wydali 80-120 tysięcy na wynajem w tym czasie.
  • Odpowiedz
@ArtBB: A niektórzy zamiast w kolejny beton poszli w giełdę i są do przodu 20% - 40% (przed podatkiem). Głupie fundusze, jak te dostępne w ramach IKE / IKZE / PPK dały kilkanaście procent r/r. Nawet jak kupiłeś obligacje skarbowe 2 lata temu to masz teraz ponad 10%. A jak ktoś się zlewarował na kredycie żeby kupić i sprzedać kawalerkę to duża szansa, że dalej sprzedaje. Taki CFD i nawet
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Dywersyfikuję walutę. W Polsce jest PLN, nie wszystko trzymam w EUR; mam też trochę Azji i USD. To raz, a dwa co innego kupon, a co innego yield. Może tak być, że niemieckie dadzą w pewnym momencie lepszy ytm to uda mi się wcześniej sprzedać przy akceptowalnym zysku i znowu się będę musiał martwić co z tym zyskiem zrobić.
EDIT: z tym bankructwem kraju to się może wydawać niedorzeczne,
  • Odpowiedz
Za tym niektórzy wydali 80-120 tysięcy na wynajem w tym czasie.

@ArtBB: albo na odsetki od drogiego kredytu. nie ma specjalnie różnicy gdzie przepalasz kasę tak długo jak koszt alternatywny się zgadza
  • Odpowiedz
  • 0
@wygryw50k: Tylko chyba lepiej przepalac kase na rate w swoim mieszkaniu gdzie landlord nie podniesie Ci nagle czynszu, nie wywali Cie z mieszkania bo corka idzie na studia albo nie zabrania Ci powiesic obrazu na scianie.
  • Odpowiedz
@dlugijohn: nie ma czegoś takiego "lepiej przepalać na X" jako zdanie kategoryczne. to zawsze jest kwestia złożona i świadomy najem może pokonywać kupno na płaszczyźnie ekonomicznej jak i poziomu życia.
  • Odpowiedz

@dlugijohn: Dopóki ma to kto od ręki kupić, dopóty ceny nie spadną ¯\(ツ)/¯ Zachodni kapitał wykupuje na pniu mieszkania setkami i tysiącami, to jak mają ceny spaść? Było o tym nawet znalezisko ostatnio na wypoku.
  • Odpowiedz