Wpis z mikrobloga

Co myślicie o opinii Piotra Bujaka, głównego ekonomisty PKO BP:

Hipoteka nie przekreśla inwestowania

Wśród Polaków hipoteka niekiedy bywa traktowana jak zobowiązanie, które trzeba spłacić w pierwszej kolejności. — Wydaje mi się, że to jest błąd. Moim zdaniem wielu Polaków popełnia właśnie taki błąd — ocenia.

Trzeba pamiętać, że kredyt mieszkaniowy to najtańsze źródło finansowania, jakie gospodarstwo domowe może uzyskać. W tej chwili to jest ok. 6 proc. oprocentowania, okresowo stała stopa na 5 lat. To nie jest dużo — wyjaśnia.

#nieruchomosci #kredythipoteczny

Masz kredyt hipoteczny. Pojawiły się u Ciebie nowe środki (3 miesięczne pensje). Co robisz?

• nadpłacam kredyt oprocentowany na 6% 77.7% (296)
  • inwestuję w etf sp500 17.6% (67)
  • kupuję obligacje edo (inflacja + 2%) 4.7% (18)

Oddanych głosów: 381

• 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mtosny: pozbywam się tego gówna jak najszybciej. Na szczęście w tym roku jest szansa że się pozbędę na dobre. Zwykła lichwa, na szczęście zebrałem się i szybko to spłacam więc zarobią na mnie mało zamiast ponad dwukrotności tego co pożyczyłem. Ale i tak był tak wykopek co mi tłumaczył że hipoteka to za darmo właściwie jest xD ha tfu
  • Odpowiedz
Nie trzeba być mózgiem, żeby płacąc ratę 3k z czego 2.5k odsetek stwierdzić że najlepiej każdą złotówkę przeznaczać na nadpłatę kredytu.

No ale "w prawdziwym życiu" nie jest to takie proste i często lepiej mieć kilka k inwestowane niż pusty portfel i nadplacony kredyt
  • Odpowiedz
  • 5
@mtosny: Myślę, że nazwisko Pana Piotra mówi sporo o jego charakterze ( ͡º ͜ʖ͡º)

Ekspert sugeruje, żeby używać hipoteki jako dźwigni. To jest super sprawa jeśli ogarnia się finanse, a przeciętny Mariusz przewali tą kasę kupując złoto na górce, albo memecoiny, zamiast pewnego zysku z nadpłaty hipoteki.
  • Odpowiedz
Nie trzeba być mózgiem, żeby płacąc ratę 3k z czego 2.5k odsetek stwierdzić że najlepiej każdą złotówkę przeznaczać na nadpłatę kredytu.

@hpiotrekh: No tak ale to chłopski rozum niestety, hipoteki nie opłaca się nadpłacać jeśli oprocentowanie jest tak znacznie niższe niż średnie zwroty z sp500. Tak, jest belka ale w tym wypadku powiedziałbym, że najpierw należy wymaksować IKE+IKZE a dopiero później rozważać nadpłatę.
  • Odpowiedz
@mtosny: To nie opinia a obiektywna prawda (przynajmniej w obecnych warunkach rynkowych), masowa nadpłata hipoteki to bardzo głupi błąd dużej ilości osób.

Ale i tak był tak wykopek co mi tłumaczył że hipoteka to za darmo właściwie jest xD

@MazurskiSmak: No i miał rację (o ile to nie byłem kiedyś ja xD)
  • Odpowiedz
szybko to spłacam więc zarobią na mnie mało zamiast ponad dwukrotności tego co pożyczyłem.

@MazurskiSmak: jak ty to liczysz? liczenie tego w złotówkach nie ma sensu, jedyną walutą która nie podlega inflacji jest czas. Ja brałem kredyt w 2019 na 74 wypłaty, a teraz to są 24 wypłaty, rata na początku była równoważnością 55h pracy, teraz, pomimo wyższego oprocentowania to już tylko 28h. To są serio pieniądze za darmo, bo
  • Odpowiedz
@coo84: normalnie to liczę. Raty schodzi kilka kafli a kredytu ubywa 100zł. To jest zwykła lichwa. Wolę ładować każdą złotówkę oszczędności w to żeby bankster przestał na mnie zarabiać prawie minimalną krajową co miesiąc z samych odsetek niż spłacać mu to przez 25 lat i powtarzać sobie że jest git bo przecież inflacja to zje za jakiś czas. W chuju mam inflację, gdy muszę pracować wiele ciężkich godzin żeby spłacić
  • Odpowiedz
@mtosny: Brakuje mi punktu "nie wiem, nigdy nie miałem kredytu hipotecznego". Czasami serio się zastanawiam jak by mi się żyło gdybym miał takie "źródło finansowania"? Ale tylko zastanawiam, jakoś nie miałbym odwagi tego na żywo wypróbować.
  • Odpowiedz