Wpis z mikrobloga

Wystawiłem kosiarkę elektryczną na allegro, kupiłem wczesniej w markecie nową, ale nie miałem gdzie użyć i sprzedała się.
po 7 msc od zakupu gość założył spór
pisze że "koła kosiarki są mocowane na wcisk, podczas użytkowania okzało się, że odpadają i plastikowy element mocujący się zużywa i wyłamuje, a sposób zamocowania elementów wyklucza zakup jakiegokolwiek zamiennika"

Ten model ludzie chwalą i ma dobre opinie w ocenach produktu.

Co moge teraz zrobić? skąd mogę wiedzieć czy używał tą kosiarkę "optymalnie" czy nadmiernie lub nieumiejętnie eksploatował?
Muszę przyjąć z powrotem i bujać się z nią reklamując samemu u producenta? Żałuję już że to wgl. wystawiałem mogła leżeć i wegetować sobie..

Nie jestem sklepem, ale sprzedałem jako nowa, aby mi nie leżała, rozumiem że coś może się popsuć, ale jak bym ja uszkodził (jako kupujący) to standardowo bym dostał zapewne odp. elementy eksploatacyjny / nieumiejętne używanie itp i nara...

Jak ktoś coś podpowie bez beki to bede wdzięczny

#pytaniedoeksperta #pytanie #prawo #allegro #kosiarka #reklamacja
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@znowuzapomnialemhasla: kosiarke brałem w kauflandzie, dowodu zakupu nie wysyłałem, paragon mam u siebie. Wzialem za niecałe 300 a poszła za 350 nawet nie spodziewałem sie że się sprzeda dość szybko tak sobie ustawiłem cene randomowo
  • Odpowiedz
  • 0
@SpongeBobertKanciastoRenki: @troglodyta_erudyta @znowuzapomnialemhasla

moze coś od ai wykorzystac?
https://www.google.com/search?q=kupi%C5%82em+w+markecie+nowa+kosiarke+i+sprzedalem+na+allegro%2C+po+7+miesiacach+kupujacy+napisal+ze+mocowanie+kola+sie+uszkodzilo%2C+co+moge+i+musze+teraz+zrobic%3F+sprzedawalem+jako+osoba+prywatna+i+sk%C4%85d+mam+miec+pewnosc+%C5%BCe+uzywal+jej+zgodnie+z+przeznaczeniem+co+dalej&sca_esv=d776c8d354327833&sxsrf=ANbL-n4yETKN6zuNAkUj9Jd4R4KflzSk8w%3A1778663030033&udm=50&fbs=ADc_l-aTuuAJ5fCRiMSMSikFOrGFCfetk6b4mWbEK7WWxiziaGiW_PBwyEhegXgNR1NK-z6vs3ZuvrnFg-i7pkErFTqu6GDuffcN2G0HNnGNI66j1rVHnWttxBHBPpKlbcvGYNIuNIbMFFg6hJvscqb-wuzgNWk-MiQJrgjCEUsH-bEVNJRVIWXEA0veD_3cuhNG1MWYuflzInR2v7nSKiDRbkqnEN_arQ&aep=1&ntc=1&sa=X&ved=2ahUKEwiq8tGQ9LWUAxVKMRAIHYddODcQ2J8OegQIEhAD&biw=1600&bih=739&dpr=1&mstk=AUtExfAsRbHTTxmrobtTdcXkML4AuwDj5vCKHm52NBEIySRoLGlcP0ahLaT_PZ7XLzfRr1ZMiS9Qb8BHCt1V2By67R3k4-T-tTPF2VUH6JL32h6VZ6wffHEgIEExT7Mwlt-bbUUjQTq-ARlQadfZKGcFRD56Hsm3w3qovn2Wl9iXahVG_M-p2esTPnnRGF4mlMgReY4fSLzMcRKVu0k7s0jAf_jjCDFFs1btJMKL3mehGUa6kB_bA9d_ypBz1pGSuPSooYFwAcC5CSDblKg1NeT0zvvqbE6jFR3NyNA2k8YD1yu3U2vErsKrtnloGJ7EyR-93I5KHXvZiVMCWQ&csuir=1&mtid=eT4Eau6sJOmywPAPtM63gAU

2. Narzędzia obrony i weryfikacji (Co możesz zrobić)Zażądać dowodów: Poproś kupującego o przesłanie szczegółowych zdjęć lub filmu przedstawiającego uszkodzenie koła oraz ogólny stan kosiarki.Zorganizować oględziny: Kupujący ma obowiązek dostarczyć rzecz do Ciebie (na Twój koszt, jeśli reklamacja okaże się zasadna) w celu zbadania wady.Odrzucić reklamację z powodu uszkodzenia mechanicznego: Jeśli ze zdjęć lub oględzin wynika, że mocowanie pękło od uderzenia w
  • Odpowiedz
@SpongeBobertKanciastoRenki: Uszkodzenie mechaniczne to klauzula abuzywna i niedozwolona. Ostatnio allegro komuś tak doliczyło zresztą Allegro Protect pomimo odrzucenia reklamacji. Tak więc tutaj bym uważał z używaniem określenia "uszkodzenie mechaniczne" rzucanym ot tak, bez dokładnego wskazania czy ekspertyzy:
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/doliczenie-kwoty-allegro-ochrona-kupuj%C4%85cych-do-salda/m-p/1184489/highlight/true#M241643

@artem17 Ja bym poprosił o zdjęcia uszkodzenia i wady oraz całej kosiarki. Nie ma sensu żeby odsyłał, bo będzie to na Twój koszt (niezależnie czy rozpatrzone pozytywnie, czy nie). Na tej
  • Odpowiedz
@artem17: Znajdź sobie instrukcję od tej kosiarki, gdzieś w necie na pewno jest. Bo Chyba, że sobie ją zostawiłeś. Tam w instrukcjach zawsze są jakieś dyrdymały w stylu musisz czyścić po każdym koszeniu, czy konserwować tak czy srak. Na pewno tego nie robili, a to też jest zawsze dobry argument do odrzucenia reklamacji, że widzisz brak konserwacji czy czegoś tam - co będzie pasowało do zapisu z instrukcji. Najlepiej by
  • Odpowiedz
  • 1
@SpongeBobertKanciastoRenki: @troglodyta_erudyta @znowuzapomnialemhasla @wypokpok @interpenetrate

Jeszcze będzie beka jak allegro zmusi mnie do oddania kasy (bo hur dur poszkodowany klient) odesle mi kosiarke na moj koszt ~30zl ja dostane kosiarke z uszkodzeniem i jak pojde do sklepu z nia na reklamacje to mi market tam gdzie kupilem odrzuci i jeszcze prowizja nie do odzyskania po 7msc z 30zl

Profit: 60zł w
artem17 - @SpongeBobertKanciastoRenki: @troglodyta_erudyta @znowuzapomnialemhasla @wy...

źródło: 20260509_130954

Pobierz
  • Odpowiedz
@artem17: przecież to zdjęcie tylko jest na twoją korzyść, napisz że w momencie sprzedaży taka wada nie istniała i uszkodzenie wygląda na mechaniczne lub spowodowane nieprawidłowym użytkowaniem

to wygląda jakby ktoś o wadze 100kg usiadł na tą kosiarkę xD

a następnym razem sprzedawaj takie rzeczy przez olx a nie allegro
  • Odpowiedz
@artem17: Przesłane zdjęcia sugerują, że zgłoszona wada w postaci uszkodzenia koła jest uszkodzeniem mechanicznym. Uszkodzenie to powstało w wyniku działania siły fizycznej nieadekwatnej do sposobu użytkowania, uderzenia, upadku, przygniecenia. Zgodnie z podstawa prawna, np. art. 556 Kodeksu Cywilnego, za wady fizyczne nie uznaje się uszkodzeń powstałych z winy użytkownika. Uszkodzenie to nie wynika z błędu materiałowego ani procesu produkcji. W związku z powyższym, reklamacja jest bezzasadna.

i cyk pora na
  • Odpowiedz
@artem17: Nie każ odsyłać reklamacji, bo nie dość, że to Ty płacisz za jej zwrot do Ciebie, to odesłanie do Kupującego też...
No widać, że to jakieś uszkodzenie spowodowane niewłaściwym użytkowaniem. Uszkodzenie spowodowane nieprawidłowym użytkowaniem i tyle. Masz prawo odrzucić reklamację i Allegro nie może Cię obciążyć kosztami, jeżeli dobrze i obszernie to opiszesz.
  • Odpowiedz
@artem17: Napisał że użytkował ją 5-10 razy to wystarczająco aby napisać że uszkodzenie spowodowane użytkowaniem niezgodnie z instrukcją i wskazówkami użytkowania. Jeżeli Allegro cię obciąży kosztami to rób afere bo to jest śmiechu warte.
Jak dla mnie przejechał za blisko ogrodzenia i o coś zahaczył
  • Odpowiedz