Ból tyłka o Strefę Czystego Transportu to najpiękniejszy festiwal s----------a, jaki widziałem w tym roku. Bolacy-rodacy płaczą, bo panicz nie będzie mógł wjechać swoim 20-letnim Passatem w gnoju pod samą bazylikę Mariacką. No tragedia, normalnie stan wojenny i komuna, zabierajo wolność! xD
Moja „niepopularna” opinia (choć w cywilizowanym świecie to standard):
Chcecie truć? To na wieś. Miasto jest dla ludzi, a nie dla żelastwa zajmującego 80% przestrzeni publicznej. Kraków i tak jest jedną wielką komorą gazową, a wy jeszcze bronicie prawa do zostawiania chmury czarnego dymu pod przedszkolami, bo „przecież jeszcze jeździ”.
Auto to przywilej, nie prawo człowieka. Jak cię nie stać na serwisowanie wozu albo na auto spełniające jakiekolwiek normy (które mają po kilkanaście lat, przypominam), to masz od tego MPK, rower albo własne nogi. „Ale panieee, ja muszę dowieźć lodówkę codziennie o 8:00 rano pod same Sukiennice!”. No tak, każdy z was codziennie wozi fortepian, chorych staruszków i 500 kg cementu.
Przestrzeń publiczna to nie darmowy parking. Wyobraźcie sobie to miasto bez rdzewiejących trupów na każdym chodniku. Szerokie trotuary, zieleń, cisza. Ale nie, Janusz musi mieć swój kawałek blachy pod oknem, bo przejście 200 metrów to dla niego dystans ironman.
SCT w obecnej formie to i tak wersja demo dla mięczaków. Docelowo w obrębie drugiej obwodnicy powinien być całkowity zakaz wjazdu dla prywatnych blachosmrodów, poza mieszkańcami z identyfikatorem (płatnym 5k rocznie, a co). Chcecie być w Europie, to zacznijcie się zachowywać jak Europejczycy, a nie jak dzicz, która bez samochodu czuje się wykastrowana.
Zamiast płakać w komentarzach, że „kwiiii, podatki, łolaboga”, idźcie pobiegać – o ile w tym smogu, który sami generujecie, dacie radę złapać oddech.
@nairoht: widać żeś cham niemyty, otóż polak za granicą nie zawsze zasuwa u Hansa i może znaleźć godną pracę ale dla takich chamów to nie do wyobrażenia (-‸ლ)
@adam-yxz: gdyby chodziło o czyste powietrze to SCT by wyglądało inaczej, zwłaszcza: - parkingi P+R poza SCT - tak, aby można było tam dojechać i przesiąść się na komunikację; - brak podwyżki cen biletów na zbiórkom lub nawet obniżka - w niektórych miastach komunikacja miejska jest nawet za darmo; - ograniczenie SCT do miejsc w których faktycznie normy są regularnie przekraczane a nie do praktycznie całego miasta. Auta sukcesywnie się
@adam-yxz: „ja nawet nie mieszkam w Polsce" xd moja teoria się sprawdza, że najwięksi obrońcy SCT nie mieszają nawet w Krakowie xd. Nie rozumiem po co chwalić coś czego nawet się nie odczuwa na własnej skórze. Ciekaw czemu najwięcej Krakowskiego SCT bronią ludzie z za granicy, Warszawy czy Proszowic albo Wieliczki xd a mieszkańcy są przeciwni
@adam-yxz: ale ty nie mieszkasz. Więc twoje zdanie jest nic nie warte. Jesteś idealnym przykładem jak Polonia Amerykańska, może tutaj nie żyją ale wybierają nam władze chodząc na wybory.
@Lardor: jak polonia amerykańska która od stanu wojennego w polsce nie była uważa że lepiej zna polską politykę i nam prezydenta wybierze bo ładnie wygląda xD
Ból tyłka o Strefę Czystego Transportu to najpiękniejszy festiwal s----------a, jaki widziałem w tym roku. Bolacy-rodacy płaczą, bo panicz nie będzie mógł wjechać swoim 20-letnim Passatem w gnoju pod samą bazylikę Mariacką. No tragedia, normalnie stan wojenny i komuna, zabierajo wolność! xD
@adam-yxz: nie musisz się wypowiadać w moim imieniu Mariuszku wracaj do zbierania szparagi u Hansa ;) my Krausy damy sobie radę bez ciebie ( ͡°͜ʖ͡° )つ──☆*:・゚
Moja „niepopularna” opinia (choć w cywilizowanym świecie to standard):
Chcecie truć? To na wieś. Miasto jest dla ludzi, a nie dla żelastwa zajmującego 80% przestrzeni publicznej. Kraków i tak jest jedną wielką komorą gazową, a wy jeszcze bronicie prawa do zostawiania chmury czarnego dymu pod przedszkolami, bo „przecież jeszcze jeździ”.
Auto to przywilej, nie prawo człowieka. Jak cię nie stać na serwisowanie wozu albo na auto spełniające jakiekolwiek normy (które mają po kilkanaście lat, przypominam), to masz od tego MPK, rower albo własne nogi. „Ale panieee, ja muszę dowieźć lodówkę codziennie o 8:00 rano pod same Sukiennice!”. No tak, każdy z was codziennie wozi fortepian, chorych staruszków i 500 kg cementu.
Przestrzeń publiczna to nie darmowy parking. Wyobraźcie sobie to miasto bez rdzewiejących trupów na każdym chodniku. Szerokie trotuary, zieleń, cisza. Ale nie, Janusz musi mieć swój kawałek blachy pod oknem, bo przejście 200 metrów to dla niego dystans ironman.
SCT w obecnej formie to i tak wersja demo dla mięczaków. Docelowo w obrębie drugiej obwodnicy powinien być całkowity zakaz wjazdu dla prywatnych blachosmrodów, poza mieszkańcami z identyfikatorem (płatnym 5k rocznie, a co). Chcecie być w Europie, to zacznijcie się zachowywać jak Europejczycy, a nie jak dzicz, która bez samochodu czuje się wykastrowana.
Zamiast płakać w komentarzach, że „kwiiii, podatki, łolaboga”, idźcie pobiegać – o ile w tym smogu, który sami generujecie, dacie radę złapać oddech.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
- parkingi P+R poza SCT - tak, aby można było tam dojechać i przesiąść się na komunikację;
- brak podwyżki cen biletów na zbiórkom lub nawet obniżka - w niektórych miastach komunikacja miejska jest nawet za darmo;
- ograniczenie SCT do miejsc w których faktycznie normy są regularnie przekraczane a nie do praktycznie całego miasta. Auta sukcesywnie się
@adam-yxz: no