Wpis z mikrobloga

za rynkiem pracy raczej nikt nie teskni, nie bez powodu gen x bardzo szanuje stabilnosc i nie wykonywal regularnych roszad zawodowych jak millenialsi czy zetki

tak, dokladnie dlatego bardziej doceniasz to co masz. tak jak z wiekiem zaczalem duzo bardziej szanowac moich starych, bo mieli bardzo ciezko (ubogie rodziny rolnikow, stary to jeszcze chwile w pace siedzial za walke z komuna, a jego matka odeszla na raka zanim sie jeszcze urodzilem), a
  • Odpowiedz
  • 87
@xenux: Myślałem, że to jakaś pasta ;) Fajnie się czyta, napisz więcej. Co było po okresie pracy u Andrzeja?
Andrzej miał wylew. Przeżył, ale nie był sprawny. Interes przejął jego brat i wszystko sprzedał. Nie da się znaleźć żadnych informacji o Andrzeju poza miejscem jego pochówku, tzn osoby pod tym samym nazwiskiem i na cmentarzu na którym jest bardzo duża szansa że to on. Potem łapałem różne prace, i różnie
  • Odpowiedz
@dr_minorek: W tęsknocie za latami 90-tymi dominuje tęsknota za drugą połówką bo pierwsza część tuż po transformacji ustrojowej to był "specyficzny". Poza tym było coś jeszcze. Zapatrzenie na zachód a w szczególności Stany Zjednoczone jako raj na ziemi. Przed zamachami 11 września to była ojczyzna wolności i nadzieja na lepsze życie - na amerykański sen. Poza tym kultura w sensie muzyki i filmów lat 90-tych była po prostu cudowna. Od
  • Odpowiedz
@niemiecki_agent: Najlepsze jest to jak gen Z wyśmiewa głupie poprzednie pokolenia, że się dali wykorzystać i ciężko pracowali podczas gdy oni tak ciężko pracowali, żeby właśnie ich dzieci miały inny start. Pomijam już krytykę zachowań w innych realiach żyjąc w dobrobycie jak nigdy.
  • Odpowiedz
Mega mnie wpienia jak ludzie z płytką nostalgią wspominają lata 90. Jest tak dlatego, że to obecni 30-40 latkowie, dla których ten czas przypada na czas ich dzieciństwa pod parasolem starych. A ci rodzice odcinali ich od problemów.

@dr_minorek: Myślę, że to odcinanie od problemów ma miejsce do teraz, natomiast zmieniło ono trochę swoją istotę i formę. 2026 rok to czas gdzie bardzo często bananowymi dziećmi są nawet te dzieciaki
  • Odpowiedz
@dr_minorek: ludzki mózg ma naturalną, silną skłonność do idealizowania wspomnień, co w psychologii często określa się mianem retrospektywnego optymizmu (ang. rosy retrospection).
Jest to mechanizm fascynujący i wielopoziomowy:
1. Mechanizm filtrowania emocji
Nasz system poznawczy działa trochę jak inteligentny edytor zdjęć. Z biegiem czasu intensywność negatywnych emocji (takich jak wstyd, złość czy irytacja) zazwyczaj słabnie szybciej niż intensywność tych pozytywnych. Dzięki temu po latach wyjazd pod namiot, podczas którego cały czas padało, wspominamy
  • Odpowiedz
@dr_minorek: Mnie bardziej w-------ą Zetki które piszą, że kiedyś było łatwo bo wystarczyło wyjechać do Niemca na miesiąc i już człowiek był bogaty xD

Kiedyś na wykopie czytałem wpis który miał setki plusów, że obecne pokolenia spłacają to co baby boomers przejedli i że kiedyś było łatwe życie w porównaniu do tego co mamy teraz Wtf
  • Odpowiedz
@dr_minorek:
jak się pozmieniało.

Dzisiaj musisz być wyglądem w top 10%, mieć kasę, pozycję, samochód, mieć gdzie mieszkać i w ogóle być kimś żeby dziewczyna na ciebie spojrzała.

OP opisuje jak dawniej był pijusem gołodupcem bez przyszłości mieszkającym u janusza w przemarzniętej szopie na zakładzie i wślizgiwały się do niego
  • Odpowiedz
  • 17
@dr_minorek:
Świetnie piszesz. Czekam na dalszą część.

Dorastałem na początku lat 2000 i to też nie były jeszcze jakieś super kolorowe czasy - wszędzie bieda i p-----c w szkole, pod szkołą.

Nawet nie wyobrażam sobie co było wcześniej.
  • Odpowiedz
Mnie bardziej w-------ą Zetki które piszą, że kiedyś było łatwo bo wystarczyło wyjechać do Niemca na miesiąc i już człowiek był bogaty xD

Kiedyś na wykopie czytałem wpis który miał setki plusów, że obecne pokolenia spłacają to co baby boomers przejedli i że kiedyś było łatwe życie w porównaniu do tego co mamy teraz Wtf

@Kiedys_Mialem_Fejm: bo patrzą że oo mieszkania były tansze. No były i co z tego jak
  • Odpowiedz
@Kiedys_Mialem_Fejm:

Mnie bardziej w-------ą Zetki które piszą, że kiedyś było łatwo bo wystarczyło wyjechać do Niemca na miesiąc i już człowiek był bogaty xD

Przecież wielu wykopków chwaliło się tym przed pandemią. W latach 2000-2015 mnóstwo ludzi jeździło
  • Odpowiedz
jak się pozmieniało.

Dzisiaj musisz być wyglądem w top 10%, mieć kasę, pozycję, samochód, mieć gdzie mieszkać i w ogóle być kimś żeby dziewczyna na ciebie spojrzała.

OP opisuje jak dawniej był pijusem gołodupcem bez przyszłości mieszkającym u janusza w przemarzniętej szopie na zakładzie i wślizgiwały się do niego 17 latki.

Apokalipsa
  • Odpowiedz
@dr_minorek: za latami 90 tęsknią ci którzy w nich nie żyli. Moim zdaniem wynika to tylko ze świadomości współczesnego zniewolenia technologią, a tęsknota za 90 to tęsknota za prawdziwym światem bez smartfonów, systemów inwigilacji i mediów antyspołecznościowych
  • Odpowiedz