#oszukujo #oszustwo Jakiś rodzaj oszustwa czy faktycznie sierota dwa razy się pomyliła? Btw w mbanku nie trzeba dzwonić na infolinię, w aplikacji jest formularz zwrotu pieniędzy. Znajduje się w płatności - uslugi - twoje sprawy - przelewy przychodzące w pln #banki
@Abc123cba123: Oszustwo, zostałeś słupem. Zabawa polega na tym, że A przelewa do Ciebie, Ty do B, potem B do C i w tym łańcuszku na końcu jest oszust. Potem ciężko znaleźć koniec jak było np. 500 ogniw.
Jak dostaje się hajs to się odsyła na ten numer, z którego przyszedł. Jak już masz smsa od oszustwa to w sumie też możesz to zgłosić jak da się to zrobić zdalnie i
Jak dostaje się hajs to się odsyła na ten numer, z którego przyszedł. Jak już masz smsa od oszustwa to w sumie też możesz to zgłosić jak da się to zrobić zdalnie i może w ten sposób komuś pomożesz.
@not_me: Nie wprowadzaj ludzi w głupi błąd - nie odsyła się nigdzie, tylko zgłasza do banku. Odsyłając udostępniasz oszustowi swoje dane.
no cóż, może ktoś lubi rozdawać swoje dane różnym nieznajomym, to już jego sprawa i podejście do prywatności
@pepedros: To jest bez znaczenia. Ty opisales to tak jakby to bylo jakies zagrozenie daleszego walka bo będzie miał twoje dane, a nie o to tutaj chodzi. Można bez problemu opdeslac kase na ten sam numer skad przyszedl przelew i tyle. Natomiat takie walki to jednak robi sie na konkretne kwoty nie
@Abc123cba123: jeśli nie odesłałeś to jest ok. Mechanizm jest sprytny: wystawiają coś na olx czy innym vinted za jakieś nieduże kwoty ale wciąż atrakcyjne cenowo, mają Twój numer z jakiejś bazy z neta który podają w ogłoszeniu. Ktoś „kupuje”, wysyła kasę blikiem do Ciebie. Ty nie wiesz nic, dostajesz nagle kasę i zaraz się odzywają właśnie do Ciebie żebyś odesłał ale już nie ma to samo konto z którego przyszło
@Abc123cba123: Tak tylko powiem, że ja kiedyś naprawdę przelałem BLIKiem 400zł nieodpowiedniej osobie, bo pomyliłem numery. Na szczęście zadzwoniłem do niego i chociaż był sceptyczny, to ostatecznie oddał. :P
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Btw w mbanku nie trzeba dzwonić na infolinię, w aplikacji jest formularz zwrotu pieniędzy. Znajduje się w płatności - uslugi - twoje sprawy - przelewy przychodzące w pln #banki
źródło: 1000031493
Pobierz@Abc123cba123:
https://www.pkobp.pl/aktualnosci/bezpieczenstwo/uwazaj-na-przelewy-blik-wyslane-przez-pomylke
https://www.blik.com/omylkowy-przelew-co-zrobic-gdy-pieniadze-niespodziewanie-trafia-na-twoje-konto-praktyczny-poradnik-dla-uzytkownikow-1
Jak dostaje się hajs to się odsyła na ten numer, z którego przyszedł. Jak już masz smsa od oszustwa to w sumie też możesz to zgłosić jak da się to zrobić zdalnie i
@not_me: Nie wprowadzaj ludzi w głupi błąd - nie odsyła się nigdzie, tylko zgłasza do banku. Odsyłając udostępniasz oszustowi swoje dane.
@pepedros: i na uj mu twoje dane? Czytales to co sam podlinkowales?
tu masz lepiej opisane https://android.com.pl/tech/1008308-przelew-blik-z-obcego-numeru-oszustwo/
źródło: {C19557EF-2D97-4AE9-8F6A-B8104EA7B112}
Pobierz@pepedros: To jest bez znaczenia. Ty opisales to tak jakby to bylo jakies zagrozenie daleszego walka bo będzie miał twoje dane, a nie o to tutaj chodzi. Można bez problemu opdeslac kase na ten sam numer skad przyszedl przelew i tyle. Natomiat takie walki to jednak robi sie na konkretne kwoty nie
źródło: 1000011393
Pobierzźródło: 1000011395
Pobierz@pepedros: to osobny kretynizm, że jak wysyłam komuś 5zl blikiem to dostaje mój adres zamieszkania....