Wpis z mikrobloga

#oszukujo #oszustwo Jakiś rodzaj oszustwa czy faktycznie sierota dwa razy się pomyliła?
Btw w mbanku nie trzeba dzwonić na infolinię, w aplikacji jest formularz zwrotu pieniędzy. Znajduje się w płatności - uslugi - twoje sprawy - przelewy przychodzące w pln #banki
Abc123cba123 - #oszukujo #oszustwo Jakiś rodzaj oszustwa czy faktycznie sierota dwa r...

źródło: 1000031493

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Abc123cba123: Oszustwo, zostałeś słupem. Zabawa polega na tym, że A przelewa do Ciebie, Ty do B, potem B do C i w tym łańcuszku na końcu jest oszust. Potem ciężko znaleźć koniec jak było np. 500 ogniw.

Jak dostaje się hajs to się odsyła na ten numer, z którego przyszedł. Jak już masz smsa od oszustwa to w sumie też możesz to zgłosić jak da się to zrobić zdalnie i
  • Odpowiedz
Jak dostaje się hajs to się odsyła na ten numer, z którego przyszedł. Jak już masz smsa od oszustwa to w sumie też możesz to zgłosić jak da się to zrobić zdalnie i może w ten sposób komuś pomożesz.

@not_me: Nie wprowadzaj ludzi w głupi błąd - nie odsyła się nigdzie, tylko zgłasza do banku. Odsyłając udostępniasz oszustowi swoje dane.
  • Odpowiedz
no cóż, może ktoś lubi rozdawać swoje dane różnym nieznajomym, to już jego sprawa i podejście do prywatności

@pepedros: To jest bez znaczenia. Ty opisales to tak jakby to bylo jakies zagrozenie daleszego walka bo będzie miał twoje dane, a nie o to tutaj chodzi. Można bez problemu opdeslac kase na ten sam numer skad przyszedl przelew i tyle. Natomiat takie walki to jednak robi sie na konkretne kwoty nie
  • Odpowiedz
@Abc123cba123: jeśli nie odesłałeś to jest ok. Mechanizm jest sprytny: wystawiają coś na olx czy innym vinted za jakieś nieduże kwoty ale wciąż atrakcyjne cenowo, mają Twój numer z jakiejś bazy z neta który podają w ogłoszeniu. Ktoś „kupuje”, wysyła kasę blikiem do Ciebie. Ty nie wiesz nic, dostajesz nagle kasę i zaraz się odzywają właśnie do Ciebie żebyś odesłał ale już nie ma to samo konto z którego przyszło
  • Odpowiedz
@Abc123cba123: Tak tylko powiem, że ja kiedyś naprawdę przelałem BLIKiem 400zł nieodpowiedniej osobie, bo pomyliłem numery. Na szczęście zadzwoniłem do niego i chociaż był sceptyczny, to ostatecznie oddał. :P
  • Odpowiedz
  • 11
odsyłasz blika i nadawca ma twoje dane

@pepedros: to osobny kretynizm, że jak wysyłam komuś 5zl blikiem to dostaje mój adres zamieszkania....
  • Odpowiedz