Wpis z mikrobloga

@tesknilam_: to jest bardzo popularna opinia, wszyscy troglodyci tak sądzą, więc jakieś 3/4 kraju.

Reszta kultularnie zwraca opakowania i korzysta z kaucji przy kolejnych zakupach.
  • Odpowiedz
@murdoc: Hmm, sam przesiadłem się na sodastream kilka lat temu i nie kupuję wody w butelkach. Państwo i operatorzy automatów muszą być na mnie wściekli, bo nie dokładam się do tej patologii.

P.S. używanie saturatora nie ma nic wspólnego z ekologią. Po prostu tak jest wygodniej. Nie muszę targać butelek ze sklepu do domu.
  • Odpowiedz
@murdoc: No wiadomo, bo to lepiej tak niż wyrzucić zgniecione butelki do żółtego pojemnika pod blokiem/domem. Teraz jest eko, a wcześniej nie było. Na pewno też te 50 gr/butla i do tego niezgnieciona robi tak wielką różnicę w budżecie, żeby bydło przestało śmiecić w lasach czy innych parkach.
  • Odpowiedz
@JuliuszSlowacki: system kaucyjny to może miałby sens 25 lat temu, ale teraz to nawet po wsiach płaci się obowiązkowo za odbiór posortowanych śmieci spod pod domu. System kaucyjny na plastikowe butelki w 2026 r. w Polsce nie ma żadnego sensu, jest tylko uciążliwością i trzeba robić niezłe fikołki, żeby go uzasadnić, w państwie, które stworzyło system odbioru posortowanych śmieci spod domu XD
  • Odpowiedz
@murdoc: ja jako człowiek, który wcześniej wrzucał ładnie butelki do żółtego a nie do pieca nie uważam się za troglodytę, a o tym systemie mam najgorsze możliwe zdanie.

Ta kaucja do wydania na następne zakupy to tylko dodatkowy kłopot i koszt, przerzucony (i to podwójnie) na szarego kowalskiego.
Kaucja by miała sens, gdyby opakowania faktycznie były wielokrotnego użytku, jak np butelki szklane. Ale przecież tak nie zrobisz z taką standardową
  • Odpowiedz
@murdoc: No tak, bo trzeba być troglodytą, aby zauważyć, że po raz kolejny przenosi się obowiązki sortowni na obywateli, do tego trzeba składować butelki w bardzo nieekonomiczny sposób (niezgniecione) oraz łazić po jakichś recyklomatach, które może ci butelkę przyjmą, a może nie.
  • Odpowiedz
@murdoc no nie wiem czy to sami troglodyci, bo bardziej jestem zdania, ze troglodyci wlasnie popieraja j-----e na hajs przez system kaucyjny
  • Odpowiedz
Reszta kultularnie zwraca opakowania i korzysta z kaucji przy kolejnych zakupach.

@murdoc: zajebiście. Jestem na wycieczce w innym mieście, kupuję małą wodę w butelce, zwracam butelkę od razu w jakimś sklepie i mogę kupon wykorzystać tylko w tym sklepie xDDD XXI wiek, są systemy wyłapywania frakcji w odpadach, ale niewolnicy cieszą się, bo robią za darmowych śmieciarzy.
  • Odpowiedz
@tesknilam_: No i problem z tym gównem jest taki, że te automaty często nie działają. A ja, jako osoba, która nie jeździ autem na zakupy, tylko chodzi pieszo, mam wtedy p--------e. Jak automat jest zepsuty, to muszę jeszcze iść do sklepu na zakupy, niosąc wszystko w rękach, a do tego taszczyć worek ze śmierdzącymi butlami jak jakiś żul. Tragedia.
  • Odpowiedz