Wpis z mikrobloga

#gielda Wyobrażacie sobie strajk w orlenie? 93% pracowników stacji irafinerii mówi zarządowi że kurs urósł znacząco ostatnio i należy im się część tych zysków, bo w sumie to dzięki pracownikom też jest zysk. Chcą powiedzmy 15% tego co firma zarobi w tym roku.

Ja też sobie nie wyobrażam, dlatego jestem całym sercem z pracownikami samsunga, którzy mają rozpocząć strajk 21 maja, bo domagają się części od rosnących zysków firmy.

#orlen #praca
jatutylkonamoment - #gielda Wyobrażacie sobie strajk w orlenie? 93% pracowników stacj...

źródło: image

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ja_tu_tylko_na_moment: INNY MENTAL

Generalnie to jest śmieszna sprawa, bo Samsung zaproponował pracownikom 10% "operating profit" (tak jak w SK Hynix), ale się nie zgodzili i strajkują. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

SK hynix agreed last September to remove its previous bonus cap and allocate 10% of annual operating profit directly to employees as performance-based payouts. With analyst forecasts of some 250 trillion won ($169 billion) in operating profit for 2026, the
  • Odpowiedz
a jak firma będzie miała straty to się dołożą z własnej pensji?

@pepedros: a prezesowie się dokładają do korporacji z prywatnej kasy? xD chyba żartujesz z tym pytaniem, nawet w januszexach zarząd nie dokłada z własnej kieszeni tylko szukają kredytu na firmę albo dotacji, ewentualnie zwalniają pracowników lub obcinają pensje
  • Odpowiedz

@pepedros: 1) tak, w przypadku dużych strat możliwa jest redukcja etatów 2) mają podważać jedyny sens wynagrodzenia pasożytów tj udziałowców którzy swój zarobek uzasadniają wynagrodzeniem za poniesione ryzyko?
  • Odpowiedz

@pepedros: no tak, bo nie dostaną premii a część zostanie zwolniona (oszczędności poprzez redukcję etatów)

Czyli jak jest źle to jak najbardziej obrywają, a jak jest dobrze no to... no właśnie, muszą strajkować ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ja_tu_tylko_na_moment: co ma kurs do zysków spółki i orlen to akurat przykład spółki która korzysta/traci na czymś co zupełnie nie zależy od pracowników i do tego można być udziałowcem zysków spółki w bardzo prosty sposób bo można od ręki kupić akcje orlenu
  • Odpowiedz