Wpis z mikrobloga

• 0
@notBart: ogrzewanie podłogowe w całym domu

indywidualne sterowniki temperatury w każdym pomieszczeniu

klimatyzacja w całym budynku

piec gazowy dwufunkcyjny Vaillant z zasobnikiem
  • Odpowiedz
@jimmyF: Warto mieć ale nie zawsze się opłaca, z pewnością nie jest to warunkiem. Zawsze możesz dodać. A czy się będzie kurzyć czy nie to od wielu rzeczy zależy a filtrować i wentylować można na różne sposoby.

Z pewnością nie daj się porobić na "płacenie" w domu używanym, już istneijącym, wg czyiś wymysłów za np rekuperacje. Wiesz jak leci cena opcji w samochodach używanych? W tym przypadku traktuj to dokładnie
  • Odpowiedz
@jimmyF: Sprawdź sobie z którego roku są papiery dotyczące rozpoczęcia budowy a warunków technicznych, jeżeli okaże się że ma spełniać WT2021, a dom ma piec dwufunkcyjny gazowy i wentylację grawitacyjną. To bez PV albo solarów nie mógł spełnić EP<70, czyli w praktyce nie powinien zostać oddany do użytkowania.
  • Odpowiedz
Czy w 2026 brak rekuperacji powinien skreslac nieruchomosc czy do przelkniecia?

@jimmyF: 95% domów w polsce nie ma rekuperacji tylko wentylacje grawitacyjną (dane wymyśliłem ale podaje tak na oko). Wielu ludzi nadal robi w nowych domach wentylację grawitacyjną (chyba tylko 30% nowych domów ma reku). Znalezienie domu z rynku wtórnego na sprzedaż który będzie miał reku to jak chyba wygranie w totka bo reku jest tylko w nowych domach. 15
  • Odpowiedz
Zawsze możesz dodać.

@Saeglopur: Ciężko - to jest jedna z tych rzeczy, które należy zaplanować od początku, bo wchodzi problem z mieszczeniem dużych, grubych rur. Chyba, że zrobisz na nieocieplonych, albo nawet cienkich i nieocieplonych, ale to jest IMHO błąd w sztuce. Jak dasz cienkie rury. to będzie najprościej mówiąc p------o (hałasowało) - fizyka, musisz przepchnąć szybciej powietrze by dostarczyć tyle samo m3 co przy rurze grubej - i jest to
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:

Większość projektantów z tamtego czasu robiło ściemę w projekcie z niesitniejącą fotowoltaiką, by się zmieścić xD sam tak miałem. Ale na szczęście potem dociepliłem odrobinę dom na etapie budowy i wyszło mi Ep = 68 bez udawania, że mam fotowoltaikę.

Robią wałki cały czas, takie kwiatki widuje że to się w głowie nie mieści, nic tylko czekać aż się za to masowo wezmą. Ale to EP=68, Ci wyszło przy
  • Odpowiedz
@Cudi3: prawda, u mnie bez klimy bym się nie zmieścił. Ogólnie to przy drugim domu problem się "sam rozwiąże" bo nie pozwalają już przyłączać gazu, zresztą tylko do gotowania to i tak chyba bardziej ekonomicznie sobie kupić butle i usługę comiesięcznego nabijania z dojazdem do domu, bo przyłącze, projekt, instalacja, komin, etc. To kupa kasy
  • Odpowiedz