Wpis z mikrobloga

W latach 90. XX wieku w Polsce istniała partia polityczna o nazwie Polska Partia Posiadaczy Magnetowidów.

Znana też jako Partia V, została zarejestrowana w 1991 roku, a jej siedziba znajdowała się w Gdańsku. Powstała wokół ludzi związanych z wypożyczalniami VHS i w praktyce służyła głównie jako przykrywka do obiegu pirackich kaset, a nie realna partia walcząca o władzę.

Na początku działała w oparciu o sieć wypożyczalni w Gdańsku. Klienci mogli do niej formalnie należeć i wymieniać się filmami. Program partii był raczej ironiczny i oderwany od realnej polityki, choć z czasem nawet pojawiły się polityczne ambicje. Do startu w wyborach w 1993 roku jednak ostatecznie nie doszło.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #historia #polityka #gdansk
Ukiss - W latach 90. XX wieku w Polsce istniała partia polityczna o nazwie Polska Par...

źródło: W latach 90. XX wieku w Polsce istniała partia polityczna o nazwie Polska Partia Posiadaczy Magnetowidów

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ukiss: Służyła po prostu do wymiany kaset. Może mieli przy tym jakieś ulgi, ale nie można mówić o przykrywce, skoro w polskim prawie nie istniało wtedy piractwo.
  • Odpowiedz
@Ukiss: he, fajen to, heh...
Nigdy o tym nie słyszałem, choć dobrze obracałem się w temacie kaset z filmami z nieoficjalnej dystrybucji ;)
  • Odpowiedz
@glassmice: tak, dla wielu to była masakra ale dla młodych wchodzących na rynek pracy to był raj
Mordo ja końcówce lat 90 wyciągnąłem 5K na rękę pracując za pośrednictwem spółdzielni studenckiej
  • Odpowiedz