W latach 90. XX wieku w Polsce istniała partia polityczna o nazwie Polska Partia Posiadaczy Magnetowidów.
Znana też jako Partia V, została zarejestrowana w 1991 roku, a jej siedziba znajdowała się w Gdańsku. Powstała wokół ludzi związanych z wypożyczalniami VHS i w praktyce służyła głównie jako przykrywka do obiegu pirackich kaset, a nie realna partia walcząca o władzę.
Na początku działała w oparciu o sieć wypożyczalni w Gdańsku. Klienci mogli do niej formalnie należeć i wymieniać się filmami. Program partii był raczej ironiczny i oderwany od realnej polityki, choć z czasem nawet pojawiły się polityczne ambicje. Do startu w wyborach w 1993 roku jednak ostatecznie nie doszło.
@Ukiss: Służyła po prostu do wymiany kaset. Może mieli przy tym jakieś ulgi, ale nie można mówić o przykrywce, skoro w polskim prawie nie istniało wtedy piractwo.
@glassmice: tak, dla wielu to była masakra ale dla młodych wchodzących na rynek pracy to był raj Mordo ja końcówce lat 90 wyciągnąłem 5K na rękę pracując za pośrednictwem spółdzielni studenckiej
Znana też jako Partia V, została zarejestrowana w 1991 roku, a jej siedziba znajdowała się w Gdańsku. Powstała wokół ludzi związanych z wypożyczalniami VHS i w praktyce służyła głównie jako przykrywka do obiegu pirackich kaset, a nie realna partia walcząca o władzę.
Na początku działała w oparciu o sieć wypożyczalni w Gdańsku. Klienci mogli do niej formalnie należeć i wymieniać się filmami. Program partii był raczej ironiczny i oderwany od realnej polityki, choć z czasem nawet pojawiły się polityczne ambicje. Do startu w wyborach w 1993 roku jednak ostatecznie nie doszło.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #historia #polityka #gdansk
źródło: W latach 90. XX wieku w Polsce istniała partia polityczna o nazwie Polska Partia Posiadaczy Magnetowidów
Pobierzźródło: PPPP
PobierzNigdy o tym nie słyszałem, choć dobrze obracałem się w temacie kaset z filmami z nieoficjalnej dystrybucji ;)
Mordo ja końcówce lat 90 wyciągnąłem 5K na rękę pracując za pośrednictwem spółdzielni studenckiej