Aktywne Wpisy

Marek_Tempe +142
Na bank tam mieszka wykopek.
źródło: 1000013026
Pobierz
swerve +488
Konsultacja pisemna (nawet nie wideo rozmowa) za 400 zł.
Nizej dostałem zalecenia, ale to już nie będę wrzucał xD Jezus Maria, naprawdę rośnie nam w Polsce oddzielna kasta
#lekarz100k
Nizej dostałem zalecenia, ale to już nie będę wrzucał xD Jezus Maria, naprawdę rośnie nam w Polsce oddzielna kasta
#lekarz100k
źródło: 1000101954
Pobierz

Jak czytam równe dane na temat zarobków, to okolice 10% najlepiej zarabiających, to takie 10-11k na UoP.
Czyli, żeby zarabiać więcej, niż 90% Polaków wystarczy tyle zarabiać. Nie wszystkich obejmują te statystyki, ale myślę, że tak dużo się to nie zmieni, jak uwzględnimy różne jdg, małe firmy i ludzi pracujących na czarno lub kombinujących.
Ja sam mam w okolicach 11-12k netto na UoP i nie jest to zła pensja, szczególnie że to miasto 120k, a nie wojewódzkie, ale żeby się czegoś dorobić, to trzeba i tak ciulać latami. Nie wiem, jak ludzie dają radę za minimalną (3-4K) albo okolice średniej (6k netto). Jedynie dziedziczenie człowieka wtedy ratuje, bo inaczej to jest koszmar, żeby w dzisiejszych czasach się czegoś dorobić z takimi zarobkami.
Do poczytania artykuł z The Economist: https://archive.ph/bc54Z
< Praca już przestała być machina awansu społecznego. Może tak było w latach 1990-2010 w Polsce, lecz teraz wyższe stanowiska są obsadzone 40-50 latkami i wbicie się tam jest prawie niemożliwe. Ci sami ludzie będą na szczytach drabinek
Jedno mieszkanie w mieście typu Kraków, to jest 500k+, a więc ekwiwalent pracy 8 lat za średnią krajową, zakładając że ktoś odkłada całość. Jak ktoś odkłada 2-3k, to 20 lat.
No więc racja, ktoś
@LadnyChlopczyk: Dziedziczenie? Samo urodzenie się w dobrej, ogarniętej rodzinie zwiększa GARGANTUICZNIE szanse życiowe - dostajesz na starcie najlepsze karty do gry a na deser spadek.
U mnie w mieście 120k - mieszkania chodzą za około 7k za metr. Moja lokalizacja jest o tyle spoko, że idzie za 350-400k kupić coś
@Nybbax: To nic dziwnego, dosłownie wszyscy ogarnięci rodzice zapewniają swoim dzieciom mieszkanie w top 5 po wejściu w dorosłość. Znam nawet sporo ogarniętych ludzi pochodzących z ogarniętych rodzin których rodzice pracowali na okolicy minimalnej przez całe życie ale po spłaceniu hipoteki po prostu brali kolejną i zapewnili dzieciom chociaż m2
Też znam, ale to akurat nic fajnego. Rodzic nie miał tak naprawdę życia. Ktoś się poświęcił dla tego dziecka, a to dziecko się już raczej dla nikogo nie poświęci. Mi by było głupio dostać coś opłaconego
sytuacje ratuje dopiero dobrze zarabiajaca partnerka
a i tak my bylismy ostatnim pokoleniem, ktore sie zalapalo na eldorado w gospodarce, od paru lat nie przyjmujemy (i konkurencja tez) juz nowych w ogole, nawet nie wiem gdzie ci studenci znajduja teraz prace XD
its over dla mlodych
Mediana, to w ogóle jest chyba z 7k brutto, to już w ogóle małe pieniądze.
@LadnyChlopczyk: xD i właśnie dlatego ludzie potem myślą że zarabiając średnią krajową są klasa średnią.